Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 30. 15:30

Konszolidálja piaci jelenlétét a Vodafone

Új piaci stratégiájának keretén belül tovább konszolidálná európai jelenlétét az angol Vodafone Csoport. A cég idén két európai országból is kivonult, most pedig Görögországban egyesülne a konkurenciával a legnagyobb ellenség, a Deutsche Telekom ellen.

HIRDETÉS

Tovább folytatja az elmúlt évben meghirdetett konszolidációs stratégiáját a Vodafone Csoport, melynek keretén belül a brit multi elsősorban a mobilpiacukat tekintve jelentős fejlődési potenciállal rendelkező országokra (például India, Kína) koncentrál, miközben a telített, növekedésre nehezen képes fejlett piacokról fokozatosan visszavonul, vagy más utat keres a növekedésre. A Vodafone idén eladta francia és lengyel érdekeltségeit, most pedig Görögországban jutott el oda a cégcsoport, hogy egyesítse erőit az egyik versenytárssal, a legnagyobb rivális, a Deutsche Telekom helyi érdekeltsége ellen.

Egy mindenkiért, mindenki a Deutsche Telekom ellen

A súlyos gazdasági válsággal terhelt mediterrán országban a Vodafone a második legnagyobb piaci szereplő, csaknem négymillió ügyféllel, a cég ugyanakkor tárgyalásokat folytat a Wind Hellasszal a két mobilszolgáltató erőinek összevonásáról. Utóbbinak nagyjából 3,9 millió előfizetője van, ezzel a két cég vegyesvállalata éppen hogy több ügyféllel rendelkezne, mint a jelenleg piacvezető Cosmote - melynek 40 százalékát a Deutsche Telekom birtokolja.

A Vodafone Csoport egyesülési törekvéseit elemzők vegyes előjellel kommentálták. Egy a Bloombergnek nyilatkozó német elemzőcég, a Fairesearch szakembere szerint a Vodafone számára most nem a piaci pozíció megerősítése tűnik a logikus lépésnek. A szakértő szerint Görögország már a válság előtt sem számított vonzó befektetési célországnak, így pláne most nem indokolt a további elköteleződés. Az összeolvadással - melyet több európai ország mobilszolgáltatója is preferál - mindazonáltal kétszereplőssé változna a görög mobilpiac, ami a szolgáltatóknak a mérséklődő versenyhelyzet miatt jó, az előfizetőknek viszont már annál kevésbé.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A görögországi helyzetet tovább bonyolítja, hogy helyi szolgáltatók koncessziós szerződése 2012-ben lejár, a kormány még ez előtt - idén novemberben - aukcióra bocsájtaná a felszabaduló blokkokat. A Wind Hellas és a helyi Vodafone leányvállalata által alapított vegyesvállalat a két cég által megszerzett teljes frekvenciatartomány hasznosíthatná, ezzel jobb minőségű, nagyobb lefedettségű szolgáltatást tudna nyújtani, mint a piacvezető Cosmote.

Vége az egyenlőségnek

Ősszel hazánkban is frekvenciaaukció várható, a hazai és a görög helyzettel azonban nem lehet minden szempontból párhuzamot vonni, így itthon például egyelőre nem jár le egyik szolgáltató koncessziós szerződése sem. A magyar mobilpiac számára mégis meghatározó lehet az őszi frekvenciaaukció, a kiírás értelmében ugyanis a folyamat lezárását követően mindenképpen aszimmetrikus frekvenciakiosztás lesz hazánkban a 900 MHz-es sávban, azaz lesznek szolgáltatók, melyek több frekvenciával rendelkeznek, illetve lesznek, melyek kevesebbel a kulcsfontosságú 900 MHz-es tartományban.

Amennyiben a licitálás a Vodafone számára kedvezőtlenül alakul, a szolgáltató nehéz helyzetbe kerülhet Magyarországon is, itthon azonban nehéz lesz olyan partnert találni, mely egy a Vodafone Magyarországgal közösen alkotott vegyesvállalatban képzeli el a jövőt.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 06:45

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.