:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. augusztus 23. 13:12

Fotógalériával erősít a Twitter

A közösségi oldalak kommunikációs áradatát nehéz követni, pedig a tartalmak jelentős része nem csak a pillanatnak szól, s működne később is, működne több más tartalommal együtt is. A felhasználók azonban mindig csak az épp aktuális időszeleteket látják a folyamból. A Twitter legújabb fejlesztése ezen próbál segíteni.

A Facebook már jó ideje képes albumokat kezelni, sőt, külön mappákba gyűjteni a mobilról feltöltött képeket vagy épp a linkelt fotókat. A Twitter esetében korábban nem volt törekvés, hogy az információáradatot maga a szolgáltató segítsen megzabolázni, ezt a feladatot ráhagyta a külső fejlesztőkre. Az utóbbi fél évben viszont egymást érik a Twitter weboldalán keresztül elérhető extra szolgáltatások, a következő napokban egy komplex fotóalbum rendszer mutatkozik be.

A Twitter hátán ezernyi külső megoldás eléldegélt, mivel az egyik legnépszerűbb tevékenyésg a fotók közzététele. A Twitpic, yFrog, Instagram, Picplz mind nyújtottak egyszerű, okostelefonról és asztali környezetből is jól használható képfeltöltő szolgáltatást. Ugyan ezek külön-külön kiváló megoldások, szinte mindegyik a saját felhasználóira korlátozta a képnézésen túl elérhető fejlettebb funkciókat. Ennek eredménye, hogy a különböző csoportok nem “vegyülhettek”, nem alakulhattak ki valós, a tényleges kapcsolati relációkat tükröző közösségek.

A belső galéria kialakítása egy újabb lépés a Twitter saját interfészének erősítésére, a napokban minden felhasználó számára élesedő galériában rendszerezve nézhetőek át a feltöltött fényképek attól függetlenül, hogy azt a Twitter saját képfeltöltőjével élesítették vagy éppen egy külsős szolgáltatón keresztül.

A 100 utolsó élmény

A felhasználói galériákban mostantól mindenkinél visszamenőleg is megnézhető a 100 legutóbbi kép, amit feltöltött a Twitter weboldalon vagy hivatalos kliensen, illetve a támogatott külső képfeltöltőkön keresztül - a Twitpic, yFrog és Instagram már most is támogatott, a Picplz viszont nem, de a későbbiekben várhatóan bővül majd a kör. Induláskor előfordulhat, hogy valakinél nem lesz 100 kép a listában, amennyiben 2010 január 1. óta nem volt ennyi képe, ez ugyanis a legrégebbi dátum, amíg visszanyúl a Twitter.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A profiloldalon a Facebookhoz hasonló szalagos elrendezésben látható néhány kiemelt kép, innen érhető el a teljes képernyős nagy galéria. A képek mellett természetesen megjelenik a hozzájuk tartozó üzenet is, a feltöltés dátuma és egyéb részletek. A galéria nem bonyolult, viszont jelentősen megváltoztatja a Twitter profiloldal megjelenését. A fejlesztés első számú üzenete, hogy a Twitter ledobja a 140 karakteres üzenetek  korlátját és segít abban, hogy a rövid szöveg minél hatékonyabban egészülhessen ki tartalommal, illetve, ami fontosabb, segít mások rövidített linkkel tömörített üzeneteinek kibontásában.

Amennyiben a Twitter weboldali felülete ilyen ritmusban fejlődik tovább, az komoly nehézséget jelenthet a külső fejlesztőknek, s annak ellenére, hogy a szolgáltató nem vágja el az API hozzáféréseket, mégis ellehetetleníti azt az ökoszisztémát, amit éppen saját maga támogatott a fejlődésben. A képgaléria a felhasználóknak fokozatosan válik elérhetővé tegnap délután óta, a tervek szerint néhány napon belül mindenki számára aktív lesz a funkció.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.