Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 8. 13:02

Haladékot kaptak a kétes forrásból származó iPhone-ok

Ideiglenesen visszaengedte a hálózatába a Telenor Magyarország azt a pár száz iPhone-t, melyeket azonosítószámuk alapján tiltott le a szolgáltató július végén. A vállalat az eladókhoz irányítja az előfizetőket.

HIRDETÉS

Rövid haladékot kaptak a Telenornál azok az iPhone-ok, melyeket július végén tiltott ki hálózatából a szolgáltató. Az IMEI-számuk alapján letiltott készülékek a hétvége óta újra fel tudnak jelentkezni a hálózatra, de a tiltás feloldása csak ideiglenes, tudtuk meg a vállalat sajtóosztályától. A Telenor a következő napokban, hetekben személyesen veszi fel a kapcsolatot minden érintett előfizetőjével, ezzel együtt a cég jogilag nem tartja felelősnek magát a történtek miatt, hiszen a szolgáltatását mindvégig igénybe tudták venni az előfizetők a rendelkezésükre bocsátott SIM-kártyával.

Múlt héten a Telenor több ügyfélszolgálati csatornáján, így többek közt a Facebookon is több tucatnyi iPhone-felhasználó jelezte, hogy napok óta nem tudja használni telefonját a cég hálózatán. A szolgáltató sokáig hallgatásba burkolózott, majd - többek közt a HWSW megkeresésére - közölte, a probléma oka, hogy az érintett telefonok azonosítószáma (IMEI) a GSMA hivatalos nemzetközi tiltólistáján szerepel. Ezen a listán jellemzően olyan készülékek találhatók, melyeket elloptak a tulajdonosuktól, vagy más szolgáltató előfizetői szerződésében foglalt feltételek megszegésével függetlenítettek majd értékesítettek.

Ideiglenes amnesztia

Lapunk részére a Telenor megerősítette, hogy a július elején kitiltott iPhone-ok újra használhatók a  hálózatán, de csak ideiglenesen, a szolgáltató rövidesen telefonon, SMS-ben vagy e-mailben veszi fel a kapcsolatot azokkal az előfizetőkkel, akik SIM-kártyájukat egy ilyen telefonban használják. A kapcsolatfelvétel célja a tanácsadás - tudtuk meg a Telenortól -, a cég az ügyfeleknek azt fogja javasolni, forduljanak ahhoz a forgalmazóhoz, ahonnan készüléküket vásárolták, mivel az operátor továbbra sem "támogatja" hálózatán a tiltólistán szereplő telefonokat.

A szolgáltató mindenfajta felelősséget elhárít magáról a történtek miatt: amint azt lapunknak elmondták, a Telenor mindvégig biztosította a szolgáltatást az adott SIM-kártyán, a telefon működéséért viszont csak akkor tud felelősséget vállalni, ha tőle szerzi be az ügyfél. Ezt az álláspontot erősítette meg számunkra Siklósi Máté fogyasztóvédelmi szakértő, a CP Contact fogyasztóvédelmi tanácsadó iroda ügyvezetője, aki lapunk kérdésére elmondta, a Telenor gyakorlata jogszerű, feltéve, hogy a szolgáltató megfelelő tájékoztatást nyújt ügyfeleinek a tiltás okáról.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Vélhetően ez a jogkövetési kényszer sarkallta a Telenort arra, hogy a kitiltott iPhone-okat visszaengedje a hálózatába, majd személyes tájékoztatást nyújtson minden érintett előfizetőnek a történtekről, illetve arról, hogy kihez fordulhat problémájával. Úgy tudjuk, hogy egyes forgalmazók már ki is cseréltek több iPhone-t a vásárlók kérésére, azokban az esetekben viszont, ahol a kereskedő nem érhető el, vagy nem hajlandó a cserére, a vásárlónak magának kell gondoskodnia jogi úton arról, hogy érvényesítse érdekeit.

A T-Mobile állhat mögötte

A HWSW nem hivatalos forrásból úgy tudja, hogy a nemzetközi tiltólistán jelentős mennyiségű IMEI-számot a magyarországi T-Mobile, az iPhone első és legnagyobb forgalmazója helyezett el. Vagyis a több mint kétszáz érintett készülék jelentős része eredetileg a magyar T-Mobile hálózatához volt kötve, a vásárlás után azonban az előfizetői szerződés megszegésével függetlenítették a készülékeket, vagy eleve nem volt érvényes az előfizetői szerződés, mivel hamis személyi iratok alapján töltötték ki.

Lapunk igyekezett utánajárni az itthon forgalmazott készülékek jogállásának, mely során azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az Apple kizárólag a T-Mobile-t és a Vodafone Magyarországot látja el hivatalos értékesítési csatornán keresztül iPhone-nal. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a készülékeket csakis e két szolgáltatónál lehetne megvásárolni. Az uniós jog lehetőséget ad ugyanis a kereskedelmi javak szabad áramlásának az EU-s tagországokon belül, azaz elvileg semmilyen jogi akadálya nincs annak, hogy egy külföldön szolgáltatófüggetlenként árult telefont magyarországi kereskedő importáljon és forgalmazzon.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 15:47

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.