Szerző: Dojcsák Dániel

2011. augusztus 8. 10:10

iPhone-on is bankolhatnak az OTP-sek

Az OTP egy teljesen új, iOS platformra írt mobilbank-alkalmazást mutatott be, ami a jelenleg is elérhető asztali felülethez képest szebb, érthetőbb és elviekben gyorsabb is. Az új alkalmazás immár elérhető az App Store-ból, az androidosoknak viszont még várnia kell.

Idén több nagy bank is elérkezettnek látta az időt ahhoz, hogy komolyan kezdje venni az okostelefonokat. Annak ellenére, hogy már évek óta vannak kiváló mobil frontend rendszerek, a legtöbb ügyfél kénytelen volt beérni az SMS-alapú számlavezérléssel vagy egy WAP-os felülettel, ha nem a PC-jén vagy telefonon keresztül szeretett volna bankolni. A trend azonban szerencsére változik a hazánkban legtöbb banki ügyfelet magáénak tudó pénzintézetnél is.

Az OTP hivatalos iOS alkalmazása mostantól szabadon letölthető az Apple App Store kínálatából. Az 5,4 megabájtos program használható iPhone, iPod Touch és iPad készülékeken is, az egyetlen kritérium, hogy az operációs rendszer 4.0 vagy újabb verziója fusson az adott eszközön. A kis kijelzős iPhone-on kizárólag álló nézetben jelenik meg a felület, míg az iPaden elforgatható a kép, mindenki úgy használja, ahogy kényelmes.

Gyorsfunkciók és teljes netbank repertoár

Az első szembe tűnő különbség a PC-s böngészőkből elérhető internetbankhoz képest, hogy ezt a felületet nem “bankárok” tervezték, hanem odaengedtek az asztalhoz olyan embereket is, akiknek van szépérzéke, illetve értenek a felhasználói felületekhez, használhatósághoz. A kezdőképernyőn egy ATM és fiókkereső, illetve egy árfolyamlista gombja mellett egy demó, illetve a belépés gombja található.

A használathoz nincs szükség extra regisztrációja, az iOS kliens gyakorlatilag a webes verzió újracsomagolása, azaz aki eddig is hozzáfért a webes internetbankhoz, az ide ugyanazokkal a felhasználói azonosítóval tud belépni. Fontos megjegyezni, hogy a biztonságos használat jegyében az OTP korlátozza a multitasking használat a kliensnél, azaz, ha a felhasználó átlép egy másik alkalmazásba, netán megcsörren a telefonja, akkor csak újbóli belépéssel tud visszamenni. a banki alkalmazásba Ez akkor lehet kellemetlen, ha egy számlaszámot, vagy egy számlán szereplő összeget kellene megnézni utalás előtt. Az OTP biztonságra törekvése miatt ehhez papírt és ceruzát kell majd elővenni 2011-ben.

A belépés ugyanis tényleg ugyanúgy történik, mint a weben, tehát az elsődleges azonosító mellett a fix jelszót és a főszámla számát is meg kell adni, majd érkezik az SMS is az 5 perces érvényességű kóddal. Az egész SMS tartalmát kell a jelszómezőbe másolni, amiből az alkalmazás lenyesi a felesleget. Furcsa megoldás, valószínűleg egy fejlesztői kompromisszum eredménye, ugyanis semmi nem indokolja, hogy a felételezhetően a belépésre használt eszközre kapott SMS legyen egy újabb biztonsági kapu. Ha egy másik mobilra érkezik az SMS, akkor pedig az eddig ismert módon egyébként is gépelni kell a számot.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A belépés után egy könnyed, jól áttekinthető felülettel találkozhatnak az OTP-ügyfelek. A számlák kezelése, az utalás, lekérdezések mind okosan lettek elhelyezve. A több lépéses folyamatok közben egy felső folyamatábrán látjuk, hogy éppen hol járunk és milyen lépések várnak még ránk. Egyelőre az utalás korlátozva van a már mentett partnerekre, de a következő verziótól kezdve bárkinek lehet majd utalni. A mobilos felületről mindössze a befektetés lekötése opció marad ki, ugyanis az annyira egyedi és sokoldalú feladat, hogy nehéz lett volna hatékonyan elérhetővé tenni a mobil kis kijelzőjén. Feltörni és ellenőrizni viszont lehet a betéteket mobilról is.

Használhatóbb, mint a webes

A számlák közti lépkedés is egyszerű, illetve a lekérdezésekkor csúszkával állíthatjuk kényelmesen a kívánt időintervalumot. A felület reszponzív, s bár az OTP-nél történt teszteléskor nem éles környezetben használtuk, de a töltési idők is gyorsnak tűntek. Ha valaki feltelepíti és kipróbálja, akkor nem valószínű, hogy a jövőben az asztali felületet akarná használni még egyszer, kivéve ha olyan funkciót kell elérnie, ami csak ott működik.

Az androidos mobilokat használóknak viszont még várnia kell, az OTP a különböző hardverekre és felbontásokra hivatkozva lassabban halad a fejlesztéssel - pedig már iOS esetén is többféle felbontással kell kalkulálni. Az ígéret szerint nem marad ki a legnépesebb táborral rendelkező okostelefon platform sem, de a divat azt kívánta, hogy előbb az Apple platformjára készüljön el a fejlesztés. Az alkalmazás letölthető az App Store-ból, illetve weben keresztül itt lehet megtalálni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról