Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 3. 15:54

A mobilszolgáltatók is megfizetik a görög válság árát

Finoman szólva is túlzónak nevezi a görög Wind mobilszolgáltató a helyi kormányzat által meghirdetett frekvenciaaukció kikiáltási árát.

Múlt héten közzétette a görög hírközlési hatóság a soron következő frekvenciaaukció tervezetét, beleértve a 2012-ben felszabaduló frekvenciablokkok kikiáltási árát. A kiírásban szereplő magas összegek megdöbbentették a piaci szereplőket, a Wind Hellas szerint a kormányzat az európai átlagot kétszeresen meghaladó kikiáltási árral rövid távú haszonra próbál szert tenni. Hazánkban a legfrissebb információk szerint a napokban ismerhetik meg az aukció részleteit a mobilszolgáltatók - a görög és a magyar piac, valamint a frekvenciaallokáció számos kísérteties hasonlóságot mutat, szakértők szerint ugyanakkor a mediterrán ország kormányzata által megállapított árak szintjét befolyásolhatja az ország rendkívül nehéz gazdasági helyzete.

Tejelniük kell

A Görög Nemzeti Telekommunikációs és Postaszabályzó Testület, vagyis az EETT minimum 46,6 millió eurót, vagyis napi árfolyamon számolva körülbelül 12,6 milliárd forintot remél a 900 MHz-es frekvenciatartomány 5 MHz-es blokkjainak használatáért cserébe. Az országban jelenleg két mobilszolgáltató, a Wind Hellas, és a Vodafone helyi leányvállalata rendelkezik ebben a tartományban összesen 10 MHz-nyi frekvencia használati jogával, vagyis ha a cégek fent akarják tartani a jelenlegi állapotot, egyenként 93 millió eurót, azaz közelítőleg 25 milliárd forintot kell fizetniük.

Nem csoda, hogy az európai átlagszintet jóval meghaladó kikiáltási árat látva a Wind Hellas éles hangon bírálta a tervezetet: "A kikiáltási ár egyáltalán nem számol a görög gazdaság jelenlegi súlyos helyzetével, valamint a telekommunikációs piac sajátosságaival" - reklamált múlt héten a szolgáltató, amely sérelmezte azt is, hogy a szabályozó testület semmiféle háttérinformációval nem szolgált az ár megállapításával kapcsolatban, holott ennek az ellenkezőjét ígérte.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A frekvenciaaukció ebben a formában leginkább a 900 MHz-es licenccel jelenleg egyáltalán nem rendelkező, egykori állami monopóliumból létrejött, több mint 7,5 millió előfizetővel rendelkező és részben továbbra is állami tulajdonban lévő Cosmote-nak kedvezhet, a Vodafone és a Wind frekvenciahasználati licence a 900 MHz-es tartományban ugyanis jövő szeptemberben lejár, így mindhárom szolgáltató újra pályázhat az aukción a felszabaduló blokkokra. Az aukció végső részleteit október elején teszik közzé Görögországban, a licitálás november elején indulhat, a tervek szerint a hónap végére megszülethet az új kiosztás.

Vannak hasonlóságok

Hazánkban a mobilszolgáltatók a Népszabadság információi szerint napokon belül, akár már holnap megismerhetik a magyarországi frekvenciaaukció részleteit. Itthon szintén a 900 MHz-es sávban bocsátanak árverésre összesen 10,8 MHz-nyi frekvenciát, melyből egy 5 MHz-es blokkra új piaci belépő licitálhat. Ha nem érkezik megfelelő ajánlat, a kormány a Magyar Telekomnak, a Vodafone Magyarországnak és a Telenor Magyarországnak ajánlja fel árverésen az adott blokkot.

Bár itthon a 900 MHz-es GSM sáv teljes újrafelosztásáról egyelőre nincs szó, a honi frekvenciahelyzet számos hasonlóságot mutat a göröggel, így többek közt a kiírás kezdetben itthon is 5 MHz-es blokkokra szól majd. A görög és a magyar mobilpiac emellett egyaránt háromszereplős, igaz, Görögországban majd' másfélszer annyi előfizetője van a három szolgáltatónak, mint hazánkban. A görög mobilpenetráció az egyik legmagasabb az EU-ban, csaknem eléri a 160 százalékot.

a címlapról