Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 23. 08:48

Lemondtak a RIM vezetői

Bejelentette a távozását a Research In Motion éléről Mike Lazaridis és Jim Balsillie, akik nem kevesebb mint 20 évig vezették a vállalatot. Az új elnök-vezérigazgató Thorsten Heins, aki eddig operatív igazgatóként dolgozott.

Nem bírta a befektetők nyomását a RIM-et 1984-ben szüleitől kölcsönkapott pénzből megalapító Mike Lazaridis és a hozzá 1992-ben csatlakozó Jim Balsillie, és lemondtak elnök-vezérigazgatói tisztségükről. Az iPhone-nal és az androidos mobilokkal szemben teljesen versenyképtelen készülékeket csatába küldő, folyamatosan piacot vesztő Research In Motion részvényesei már jó ideje elégedetlenek voltak a cég stratégiájával és új irányt, a vezetők távozását és a vállalat eladását kérték. A RIM papírjai egy év alatt elvesztették értékük több mint 70 százalékát, a nagy mobilgyártók közül a kanadaiak teljesítettek a legrosszabbul a tőzsdén, az árfolyam még a Nokiáénál is nagyobbat esett.

A RIM részvényárfolyama az elmúlt évben

Csak vezetőt váltottak, stratégiát nem

Jim Balsillie ugyanakkor a Wall Street Journalnak kategorikusan tagadta, hogy távozásuk a részvényesek nyomására adott válasz lenne, elmondása szerint a katasztrofális eladási adatokat produkáló BlackBerry-tablet, a PlayBook megújítása és az új, BlackBerry 10 platformot futtató okostelefonok fejlesztése is megfelelő ütemben zajlik, így most jó volt az idő a vezetőségcserére. A RIM közleménye szerint nem várható stratégiai irányváltás, a cég továbbra is a Balsillie és Lazaridis által kijelölt úton halad tovább.

Ahogy azt a HWSW korábban már megírta, a RIM problémái nem 2011-ben kezdődtek, csak tavaly váltak igazán súlyossá, miután mindenki számára egyértelműen kiderült, hogy a BlackBerryk elavult szoftverplatformja teljesen versenyképtelen a modern mobilos operációs rendszerekkel szemben, a QNX-re épülő új verzió, a BlackBerry 10 pedig csak 2012 második felében fog megjelenni. Hiába nőttek lendületesen az okostelefon-eladások 2011-ben, a RIM készülékértékesítési darabszámai már csökkenésbe mentek át és a cég szerint az új generációs modellek megjelenéséig a tendencia folytatódni fog.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A mobilgyártó részvényei a vezetőváltás hírére még tovább csökkentek, ami arra enged következtetni, a részvényesek ennél nagyobb változást vártak. Igaz ami igaz, az elnök-vezérigazgató lecserélése önmagában nem oldja meg a RIM gondjait, ha a vállalat továbbra is a Balsillie és Lazaridis által fémjelzett úton halad tovább és nem tudja újra feltalálni magát, hamarosan az okostelefon-piac perifériájára szorulhat.

Az új szoftver hozhat megváltást

Korábbi pletykák szerint a RIM-mel több mobilgyártó is folytatott felvásárlási tárgyalásokat, mivel a cég piaci értéke nem éri el a könyv szerinti értéket sem, azonban eddig megállapodás nem született. A WSJ-nek nyilatkozó bennfentes forrás szerint jelenleg nincs napirenden a RIM eladása. Az új vezető ugyanakkor megerősítette, amennyiben a BlackBerry 10 platform sikeres lesz, a vállalat nyitott a licencelési megállapodásokra, vagyis a szoftverét elérhetővé tenné más mobilgyártók számára is. Új gyártók bevonásával a RIM ki tudná terjeszteni a BlackBerry ökoszisztémát, vonzóbbá tehetné a platformot a fejlesztők számára és növelni tudná szoftverárbevételét.

A vállalat új vezetője 2007-ben érkezett a RIM-hez a Siemenstől, ahol a kommunikációs divízió műszaki vezetőjeként dolgozott. Jim Balsillie és Mike Lazaridis nemrégiben lemondtak az igazgatótanács elnöki pozíciójáról, a tegnapi bejelentés szerint az igazgatóság új elnöke Barbara Stymiest lesz. Lazaridis az igazgatótanács alelnökeként, Balsillie pedig az igazgatótanács tagjaként továbbra is részt vesz a vállalat stratégiai döntésének meghozásában, illetve továbbra is az ő kezükben van a RIM részvényeinek jelentős része, összesen mintegy 10 százaléka.

a címlapról