Szerző: Dojcsák Dániel

2011. augusztus 2. 09:36

Robotokkal váltaná le az olcsó kínai munkásokat a Foxconn

A világ egyik legnagyobb elektronikai bérgyártója, a Foxconn több mint 1,2 millió munkást alkalmaz üzemeiben. A cég új stratégiája már nem az olcsó munkásokra, hanem az őket leváltó robotokra épít.

A Foxconn már jelenleg is 10 ezer robotot alkalmaz a termékek összeszerelő szalagjain, de ezt a számot jövőre jelentős mértékben, 300 ezerre növelik. A harmincszoros növekedés viszont csak az első lépés, 2014 végére elviekben már 1 millió robot végezheti a repetitív munkafolyamatokat az emberek helyett.

Habár a gépek már most is fontos szerepet töltenek be az elektronikai gyártósorokon, túlzás lenne azt képzelni, hogy az elektronikai üzemekben csak automata robotok végzik a munkát, s az alkatrészeket betolva a gyártósorra a végén dobozolva jönnek ki a termékek. Sok monoton, ismétlődő munkafolyamatot, mint a részegységek összeillesztését, a tokozások lezárását, a matricák felhelyezését, festést, ellenőrzést, tesztelést a mai napig emberek végzik.

Szénhidrát és fehérje helyett árammal hajtott robotok

A Foxconn bejelentése alapján egy komoly forradalom előtt állunk, amit nyilvánvalóan más gyártók is követni fognak, s Japán után létrejöhet egy másik komoly technológiai gyártóország, ahol az emberi erő helyett a folyamatok jelentős részét gépek végzik. Emberekre ezek után nem olcsó munkaerőként lesz szükség, hanem képzett kezelőként, mérnökként, tervezőként és szervizszemélyzetként, hiszen ott még nem járunk, hogy a gépeket is más gépek tartsák működőképesen. A gyártás így viszont nem is feltétlenül kell hogy Kínában maradhasson, hanem akár a Foxconn, akár más cégek telepíthetik üzemeiket közvetlenül a felvevőpiacokra, például az Egyesült Államokba vagy Európába, ahonnan még a vám sem jelentkezik problémaként.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ugyan a robotok nagyobb beruházást jelentenek, illetve folyamatosan drága munkaerőt kell alkalmazni a működtetéshez, de olyan óriási volumenben, mint amiben a Foxconn termel, bizonyára már megéri. Az eredmény viszont sok millió kínai munkanélküli lehet, akik eddig is éhbérért dolgoztak szörnyű körülmények közt a gyárakban. Kína eddig leginkább az olcsó munkaerő miatt volt vonzó a könnyűipar és az elektronikai ipar számára is, de ha a nagy szereplők az egyre olcsóbbá, hatékonyabbá és fejlettebbé váló robotokat választják az egyre több fizetést kérő, gyakran hibázó, néha pedig öngyilkosságot elkövető munkások helyett, akkor a helyzet könnyen változhat.

Mire jó Kína?

Miért is szállítaná egy kontinensen keresztül a Foxconn a termékeket, ha hasonló költségek mellett Európában vagy az USA-ban is gyárthat? Igaz ehhez az is kellene, hogy az energiaköltségek és a környezetvédelmi előírások is hasonlóak legyenek, amiről jelenleg szó sincs. Viszont Kína ebben is zárkózik fel, menekülni pedig már nehéz lenne földrajzilag a még olcsóbb emberi munka irányába, így nem sok más lehetőség marad, mint a gépesítés. Kínában ez akár szociokatasztrófához is vezethet, az elmúlt évtizedekben létrejövő óriás gyárvárosok pedig pontosan úgy néptelenednek majd el, mint az USA-ban az autóipar fellegvára Detroit és a hasonló ipari központok az elmúlt időszakban.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról