Szerző: Gálffy Csaba

2011. július 20. 16:21

Frissítette ultrahordozható gépeit az Apple, itt az új Mac OS X

Új processzorokat és új operációs rendszert kaptak az Apple legkisebb és legvékonyabb számítógépei, a MacBook Air-ek. A könnyű és vékony noteszgépekben már az új, alacsony fogyasztású Sandy Bridge processzorok dolgoznak, a Mac OS X 10.7 "Lion" mellett.

Leváltotta elavult Core 2 Duo alapú MacBook Airjeit az Apple, a ma bemutatott új generációban már a legújabb, alacsony feszültségű Sandy Bridge processzorok dolgoznak. Az Apple a világon elsőként fért hozzá ezekhez a lapkákhoz, a Samsung és az Asus hasonló alapokra épülő noteszgépei csak az ősz folyamán érkeznek.

A processzorok a kisebb, 11 hüvelykes gépben 1,6-1,8 GHz-es névleges sebesség mellett dolgoznak, de csak egy processzormagot terhelő feladatok esetén 2,3 GHz-re is fel tudnak kapcsolni. A nagyobb, 13,3 hüvelykes változat 1,7 (i5) és 1,8 GHz-es (i7) lapkákat kapott, ezek maximális Turbo Boost sebessége 2,7 illetve 2,9 GHz. A legolcsóbb 11 hüvelykes gép 2 gigabájt memóriát kapott, a többiek 4 gigabájttal a fedélzetükön érkeznek.

A korábbi generációhoz hasonlóan valószínűleg ezekben a gépekben is az alaplapra forrasztott memóriachipek dolgoznak, így a memória mennyisége később a felhasználó által nem bővíthető. Az SSD-alapú háttértárolók alapesetben változatlan (64 illetve 128 gigabájt) méretűek maradtak, de immár rendelhető 256 gigabájtos egység is. A gépek külseje nem változott, azonban mindegyik kapott Thunderbolt-csatlakozót. A kijelző felbontása a 11 hüvelykes gép esetében 1366x768, a 13 hüvelykesnél pedig 1440x900 pixel.

Az új Airek a 13 hüvelykes MacBook Prókhoz hasonlóan teljesen Intel-alapon működnek, a processzorba integrált grafikus feldolgozó egység visszalépett a korábbi generáció GeForce 320M-jéhez képest. A nagyobb testvérekhez hasonlóan az Air is háttérvilágítással ellátott billentyűzetet kapott - ezt korábbi tesztjeinkben az elképesztő mennyiségű szivárgó fény miatt nem szerettük.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A MacBook Air modellekkel együtt megújult a Mac mini is, az Apple miniatűr asztali számítógépe. Az iMackel szemben kijelző nélkül érkező Mac mini ebben a generációban az optikai meghajtót is elvesztette, az Apple egyre agresszívebben az internetes tartalom- és alkalmazásterjesztés felé tolja fogyasztóit. A kis gépekben szintén nem lesz cserélhető memória, de a minibe 8 gigabájt RAM-ot is kérhetünk. Érdekesség, hogy az erősebb minibe dedikált (középkategóriás) videokártya került, viszont csak kétmagos processzor, a szerver-változatban azonban négymagos processzor és integrált grafika van - a kettő egyszerre még rendelésre sem érthető el.

Az új MacBook Airek megjelenésével egy időben az Apple megszüntette a korábbi legnépszerűbb modell, a fehér polikarbonát borítású "sima" MacBook forgalmazását, amelynek helyét már korábban elfoglalta a legolcsóbb, ezer dolláros 11 hüvelykes Air. Az összes ma megjelent gép, és a korábban bemutatott MacBook Pro-k is a Mac OS x legfrissebb verziójával a 10.7-es Lionnal rendelhetőek, az operációs rendszerről a bemutatásakor írtunk részletesebben.

a címlapról