:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. július 20. 16:21

Frissítette ultrahordozható gépeit az Apple, itt az új Mac OS X

Új processzorokat és új operációs rendszert kaptak az Apple legkisebb és legvékonyabb számítógépei, a MacBook Air-ek. A könnyű és vékony noteszgépekben már az új, alacsony fogyasztású Sandy Bridge processzorok dolgoznak, a Mac OS X 10.7 "Lion" mellett.

Leváltotta elavult Core 2 Duo alapú MacBook Airjeit az Apple, a ma bemutatott új generációban már a legújabb, alacsony feszültségű Sandy Bridge processzorok dolgoznak. Az Apple a világon elsőként fért hozzá ezekhez a lapkákhoz, a Samsung és az Asus hasonló alapokra épülő noteszgépei csak az ősz folyamán érkeznek.

A processzorok a kisebb, 11 hüvelykes gépben 1,6-1,8 GHz-es névleges sebesség mellett dolgoznak, de csak egy processzormagot terhelő feladatok esetén 2,3 GHz-re is fel tudnak kapcsolni. A nagyobb, 13,3 hüvelykes változat 1,7 (i5) és 1,8 GHz-es (i7) lapkákat kapott, ezek maximális Turbo Boost sebessége 2,7 illetve 2,9 GHz. A legolcsóbb 11 hüvelykes gép 2 gigabájt memóriát kapott, a többiek 4 gigabájttal a fedélzetükön érkeznek.

A korábbi generációhoz hasonlóan valószínűleg ezekben a gépekben is az alaplapra forrasztott memóriachipek dolgoznak, így a memória mennyisége később a felhasználó által nem bővíthető. Az SSD-alapú háttértárolók alapesetben változatlan (64 illetve 128 gigabájt) méretűek maradtak, de immár rendelhető 256 gigabájtos egység is. A gépek külseje nem változott, azonban mindegyik kapott Thunderbolt-csatlakozót. A kijelző felbontása a 11 hüvelykes gép esetében 1366x768, a 13 hüvelykesnél pedig 1440x900 pixel.

Az új Airek a 13 hüvelykes MacBook Prókhoz hasonlóan teljesen Intel-alapon működnek, a processzorba integrált grafikus feldolgozó egység visszalépett a korábbi generáció GeForce 320M-jéhez képest. A nagyobb testvérekhez hasonlóan az Air is háttérvilágítással ellátott billentyűzetet kapott - ezt korábbi tesztjeinkben az elképesztő mennyiségű szivárgó fény miatt nem szerettük.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A MacBook Air modellekkel együtt megújult a Mac mini is, az Apple miniatűr asztali számítógépe. Az iMackel szemben kijelző nélkül érkező Mac mini ebben a generációban az optikai meghajtót is elvesztette, az Apple egyre agresszívebben az internetes tartalom- és alkalmazásterjesztés felé tolja fogyasztóit. A kis gépekben szintén nem lesz cserélhető memória, de a minibe 8 gigabájt RAM-ot is kérhetünk. Érdekesség, hogy az erősebb minibe dedikált (középkategóriás) videokártya került, viszont csak kétmagos processzor, a szerver-változatban azonban négymagos processzor és integrált grafika van - a kettő egyszerre még rendelésre sem érthető el.

Az új MacBook Airek megjelenésével egy időben az Apple megszüntette a korábbi legnépszerűbb modell, a fehér polikarbonát borítású "sima" MacBook forgalmazását, amelynek helyét már korábban elfoglalta a legolcsóbb, ezer dolláros 11 hüvelykes Air. Az összes ma megjelent gép, és a korábban bemutatott MacBook Pro-k is a Mac OS x legfrissebb verziójával a 10.7-es Lionnal rendelhetőek, az operációs rendszerről a bemutatásakor írtunk részletesebben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.