:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 20. 11:35

Megjelent a Virtualbox 4.1

Decemberben érkezett meg a Virtualbox nyílt forrású hypervisor 4.0 verziója, mintegy fél évvel később pedig elérhető az első nagyobb frissítés, a 4.1-es változat. A szoftver az Oracle égisze alatt fejlődik, a közösség bevonásával.

A Virtualbox 4.1 egyik legfontosabb újdonsága a virtuális gépek klónozása. Akár a grafikus kezelőfelületen, akár a VBoxManage parancssorban lehet komplett másolatot készíteni egy meglevő VM-ről, illetve utóbbi lehetővé teszi "linked", vagyis azonos virtuális diszket használó klón készítését is. A klónozás leginkább akkor lehet hasznos, ha nagyobb telepítésnél több egyforma virtuális gépet szeretnénk létrehozni külön telepítés és konfigurálás nélkül.

A nyílt forrású desktopvirtualizációs megoldás 64 bites processzorra épülő gépeken már akár 1 terabájt memóriát is ki tud osztani a VM-eknek. Linuxos vendégek esetén (kísérleti jelleggel) már működik a PCI Passthrough, így a virtualizált vendégek úgy férhetnek hozzá a PCI Express (PCIe) eszközökhöz, mintha azok fizikailag közvetlenül hozzájuk lennének csatolva . A natív eszközmeghajtók vendégoldali használata révén teljesen exkluzívvá válik a PCI Express eszközök kezelése, és a teljesítmény is megközelíti a natívot.A Virtualbox PCI Passthrough támogatásáról bővebben a felhasználói kézikönyvben lehet olvasni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Windowsos vendégek esetén az újdonság a szintén kísérleti WDDM grafikus driver, amely lehetővé teszi a Vistában bevezetett Aero Glass felület megjelenítését és a Direct3D támogatást anélkül, hogy a vendég operációs rendszerre csökkentett módban kellene a meghajtót telepíteni. Újdonság még, hogy a Virtualbox 4.1 64 bites processzorral szerelt rendszereken már 1 terabájt memóriát képes a virtuális gépeknek kiosztani.

A szoftver grafikus felhasználói felülete is sokat változott, bekerült például egy "varázsló", amivel virtuális diszkeket lehet létrehozni és másolni, emellett számos korábbi hibát is kijavítottak a fejlesztők. Végre van UDP Tunnel lehetőség is, amivel összekapcsolhatók eltérő szervereken futó virtuális gépek. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az Ethernet frame-eket a Virtualbox "elkapja" és UDP/IP datagramokba ágyazza be őket, amelyet aztán tetszőleges hálózaton képes továbbítani - bővebben lásd a felhasználói kézikönyvet.

A Virtualbox 4.1 újdonságait részletesen a changelog állományból lehet megismerni, maga a szoftver pedig innen tölthető le Windows, Linux, OS X és Solaris operációs rendszerekre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.