:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 20. 11:35

Megjelent a Virtualbox 4.1

Decemberben érkezett meg a Virtualbox nyílt forrású hypervisor 4.0 verziója, mintegy fél évvel később pedig elérhető az első nagyobb frissítés, a 4.1-es változat. A szoftver az Oracle égisze alatt fejlődik, a közösség bevonásával.

A Virtualbox 4.1 egyik legfontosabb újdonsága a virtuális gépek klónozása. Akár a grafikus kezelőfelületen, akár a VBoxManage parancssorban lehet komplett másolatot készíteni egy meglevő VM-ről, illetve utóbbi lehetővé teszi "linked", vagyis azonos virtuális diszket használó klón készítését is. A klónozás leginkább akkor lehet hasznos, ha nagyobb telepítésnél több egyforma virtuális gépet szeretnénk létrehozni külön telepítés és konfigurálás nélkül.

A nyílt forrású desktopvirtualizációs megoldás 64 bites processzorra épülő gépeken már akár 1 terabájt memóriát is ki tud osztani a VM-eknek. Linuxos vendégek esetén (kísérleti jelleggel) már működik a PCI Passthrough, így a virtualizált vendégek úgy férhetnek hozzá a PCI Express (PCIe) eszközökhöz, mintha azok fizikailag közvetlenül hozzájuk lennének csatolva . A natív eszközmeghajtók vendégoldali használata révén teljesen exkluzívvá válik a PCI Express eszközök kezelése, és a teljesítmény is megközelíti a natívot.A Virtualbox PCI Passthrough támogatásáról bővebben a felhasználói kézikönyvben lehet olvasni.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Windowsos vendégek esetén az újdonság a szintén kísérleti WDDM grafikus driver, amely lehetővé teszi a Vistában bevezetett Aero Glass felület megjelenítését és a Direct3D támogatást anélkül, hogy a vendég operációs rendszerre csökkentett módban kellene a meghajtót telepíteni. Újdonság még, hogy a Virtualbox 4.1 64 bites processzorral szerelt rendszereken már 1 terabájt memóriát képes a virtuális gépeknek kiosztani.

A szoftver grafikus felhasználói felülete is sokat változott, bekerült például egy "varázsló", amivel virtuális diszkeket lehet létrehozni és másolni, emellett számos korábbi hibát is kijavítottak a fejlesztők. Végre van UDP Tunnel lehetőség is, amivel összekapcsolhatók eltérő szervereken futó virtuális gépek. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az Ethernet frame-eket a Virtualbox "elkapja" és UDP/IP datagramokba ágyazza be őket, amelyet aztán tetszőleges hálózaton képes továbbítani - bővebben lásd a felhasználói kézikönyvet.

A Virtualbox 4.1 újdonságait részletesen a changelog állományból lehet megismerni, maga a szoftver pedig innen tölthető le Windows, Linux, OS X és Solaris operációs rendszerekre.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.