Szerző: Koi Tamás

2011. július 15. 09:33

Jön az olcsó műholdas internet

A leginkább a vezetékes vagy mobiltelefonos infrastruktúra vakfoltjainak lefedésére alkalmas műholdas internetszolgáltatás új korszakához érhet hamarosan hazánkban: nemsokára új sávban is elindul a szolgáltatás, a korábbinál lényegesen alacsonyabb áron.

Az európai országok közül elsők közt férhető hozzá rövidesen Magyarországon is a műholdas internetszolgáltatás a KA sávon, a Eutelsat társaság műholdján keresztül. A KU sávnál lényegesen hatékonyabban működő átviteli közeg révén a hazai szolgáltatók a korábbinál nagyobb sávszélességű műholdas internetes díjcsomagokat kínálhatnak majd, olcsóbban.

A cég hazai nagykereskedelmi partnere, az RG Networks Kft. szerint az eddigi, KU sávot használó megoldások hátrányait, nevezetesen a magas kiépítési és üzemeltetési díjakat az új technológia gyakorlatilag teljesen megszünteti, emellett a KU sáv mostanra gyakorlatilag telítetté is vált, így a jelenlegi technológiával nincs lehetőség a terjeszkedésre. A műholdas internetszolgáltatás bizonyos tekintetben rokon tulajdonságokat mutat a mobilnettel, így a transzponder kapacitása a kétirányú kommunikációt folytató terminálok közt oszlik meg, azaz ha túl sok ügyfél csatlakozik egyszerre a műholdhoz, csökkenhet a rendelkezésre álló sávszélesség is.

Az új sávhasználat révén ez a probléma jó ideig megoldottá válhat, így a vezetékes és mobilnetes infrastruktúrával nem, vagy nem megfelelően ellátott települések, kisközösségek, vállalkozások számára is elérhetővé válhat a műholdas internet, ráadásul a korábbi konstrukcióknál lényegesen olcsóbban. Míg az RG Networks korábban egy 1 Mbps letöltési és 128 kbps feltöltési sávszélességet kínáló, 2 GB-os forgalmi korlátos csomagot több mint 16 ezer forintért árult, az új díjcsomagok közül a legkisebb is 6 Mbps és 1 Mbps sávszélességet kínál  le- és feltöltési iránya, ráadásul mindezt nagyságrendileg 10 ezer forintért.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új csomagszerkezetben a tervek szerint a fentin túl még három ajánlat szerepel majd, a legnagyobb sávszélességű elérés 10 Mbps letöltési és 4 Mbps feltöltési sávszélességet ad majd - ennek ára ugyanakkor egyelőre nem ismert. A forgalmazó szerint a célpiac ezúttal már kifejezetten a lakossági, valamint a SOHO szektor lesz majd. Azt egyelőre nem tudni, hogy az új ajánlatok közt a jelenlegi felosztással egyezően lesznek-e korlátlan hozzáférést biztosító csomagok.

A műholdas internetszolgáltatás igénybevételéhez hazánkban egy 80 centiméteres átmérőjű parabolaantenna, egy kétirányú kommunikációra alkalmas fej (vagyis a rendszer nem csak fogadja, hanem küldi is a jelet a műholdnak), valamint egy speciális modem szükséges. Az ügyféloldali infrastruktúra akár a megrendelő által is beüzemelhető, ehhez részletes írásos és videós bemutatót biztosít a műholdas társaság.

A megoldás elődjét a HWSW is tesztelte, a tapasztalatok alapján az összeállítás valóban egyszerű, a szerződésben biztosított sávszélesség pedig többnyire rendelkezésre áll, a műholdas internet azonban  vezetékes és a mobilnetes megoldásokkal összehasonlítva sokkal lassabb válaszidőt (ping) tud csak biztosítani, így bizonyos felhasználási területekre nem, vagy csak korlátozottan alkalmas.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról