Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Jön az olcsó műholdas internet

Koi Tamás, 2011. július 15. 09:33
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A leginkább a vezetékes vagy mobiltelefonos infrastruktúra vakfoltjainak lefedésére alkalmas műholdas internetszolgáltatás új korszakához érhet hamarosan hazánkban: nemsokára új sávban is elindul a szolgáltatás, a korábbinál lényegesen alacsonyabb áron.

hirdetés

Az európai országok közül elsők közt férhető hozzá rövidesen Magyarországon is a műholdas internetszolgáltatás a KA sávon, a Eutelsat társaság műholdján keresztül. A KU sávnál lényegesen hatékonyabban működő átviteli közeg révén a hazai szolgáltatók a korábbinál nagyobb sávszélességű műholdas internetes díjcsomagokat kínálhatnak majd, olcsóbban.

A cég hazai nagykereskedelmi partnere, az RG Networks Kft. szerint az eddigi, KU sávot használó megoldások hátrányait, nevezetesen a magas kiépítési és üzemeltetési díjakat az új technológia gyakorlatilag teljesen megszünteti, emellett a KU sáv mostanra gyakorlatilag telítetté is vált, így a jelenlegi technológiával nincs lehetőség a terjeszkedésre. A műholdas internetszolgáltatás bizonyos tekintetben rokon tulajdonságokat mutat a mobilnettel, így a transzponder kapacitása a kétirányú kommunikációt folytató terminálok közt oszlik meg, azaz ha túl sok ügyfél csatlakozik egyszerre a műholdhoz, csökkenhet a rendelkezésre álló sávszélesség is.

Az új sávhasználat révén ez a probléma jó ideig megoldottá válhat, így a vezetékes és mobilnetes infrastruktúrával nem, vagy nem megfelelően ellátott települések, kisközösségek, vállalkozások számára is elérhetővé válhat a műholdas internet, ráadásul a korábbi konstrukcióknál lényegesen olcsóbban. Míg az RG Networks korábban egy 1 Mbps letöltési és 128 kbps feltöltési sávszélességet kínáló, 2 GB-os forgalmi korlátos csomagot több mint 16 ezer forintért árult, az új díjcsomagok közül a legkisebb is 6 Mbps és 1 Mbps sávszélességet kínál  le- és feltöltési iránya, ráadásul mindezt nagyságrendileg 10 ezer forintért.

Az új csomagszerkezetben a tervek szerint a fentin túl még három ajánlat szerepel majd, a legnagyobb sávszélességű elérés 10 Mbps letöltési és 4 Mbps feltöltési sávszélességet ad majd - ennek ára ugyanakkor egyelőre nem ismert. A forgalmazó szerint a célpiac ezúttal már kifejezetten a lakossági, valamint a SOHO szektor lesz majd. Azt egyelőre nem tudni, hogy az új ajánlatok közt a jelenlegi felosztással egyezően lesznek-e korlátlan hozzáférést biztosító csomagok.

A műholdas internetszolgáltatás igénybevételéhez hazánkban egy 80 centiméteres átmérőjű parabolaantenna, egy kétirányú kommunikációra alkalmas fej (vagyis a rendszer nem csak fogadja, hanem küldi is a jelet a műholdnak), valamint egy speciális modem szükséges. Az ügyféloldali infrastruktúra akár a megrendelő által is beüzemelhető, ehhez részletes írásos és videós bemutatót biztosít a műholdas társaság.

A megoldás elődjét a HWSW is tesztelte, a tapasztalatok alapján az összeállítás valóban egyszerű, a szerződésben biztosított sávszélesség pedig többnyire rendelkezésre áll, a műholdas internet azonban  vezetékes és a mobilnetes megoldásokkal összehasonlítva sokkal lassabb válaszidőt (ping) tud csak biztosítani, így bizonyos felhasználási területekre nem, vagy csak korlátozottan alkalmas.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!