:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 5. 10:49

A hibrid cloudok terjedését segíti a Microsoft új licenckonstrukciója

A License Mobility Through Software Assurance lehetővé teszi a meglevő szerverlicencek használatát a cloudban, de csak a Microsoft által jóváhagyott szolgáltatópartnereknél.

A cloud-korszak elvárásaihoz igazodva módosította licencelési feltételeit a Microsoft. A mennyiségi licencvásárlók számára július 1. óta elérhető a License Mobility konstrukció lehetővé teszi, hogy meglevő licenceiket használják tovább a cloudban található infrastruktúrán, ezzel is csökkentve a költségeket. Amint az ismert, az infrastruktúra-szolgáltatási konstrukció esetén az ügyfél mentesül a hardverek és az alapinfrastruktúra beszerzése és üzemeltetés alól, azt a szolgáltató végzi, az ügyfél pedig gyakorlatilag virtuális gépeket kap a cloudban, amelyekre saját szoftvereit telepítheti.

A hibrid cloudok egyik ígérete, hogy csúcsterhelés esetén a vállalatnál helyben üzemeltetett adatközpont kapacitását egy időre ki lehet egészíteni egy szolgáltató erőforrásaival. Az ilyen jellegű használat azonban szoftverlicencelési akadályokba is ütközött eddig, ezen változtat most a Microsoft - a License Mobility lehetővé teszi a mennyiségi licencvásárlók számára, hogy egyes szerverszoftver-licenceiket a kiválasztott szolgáltatóhoz delegálják, így nem szükséges újakat megvásárolni, ha külső erőforrást vesznek igénybe.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A License Mobility lehetőség a SQL Server Enterprise Edition, SharePoint Server 2010, Lync Server 2010, Exchange Server 2010, System Center Management Server és Dynamics CRM 2011 termékekre terjed ki, a Windows Serverre azonban nem érvényesíthető. Fontos még tudni, hogy a szoftverlicenc csak akkor mobilizálható, ha az ügyfél a Microsoft által jóváhagyott, érvényes Services Provider License Agreement (SPLA) megállapodással rendelkező szolgáltatópartnerrel köt szerződést - a jóváhagyott partnerek havonta frissülő listája megtalálható a vállalat weboldalán.

A License Mobility lehetőségét igénybe veheti bármely mennyiségi licencvásárló, amely arra jogosult (lásd fent) szerverlicencekkel rendelkezik, illetve a Software Assurance (frissítési garancia) ügyfelek is élhetnek vele.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.