Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 5. 10:49

A hibrid cloudok terjedését segíti a Microsoft új licenckonstrukciója

A License Mobility Through Software Assurance lehetővé teszi a meglevő szerverlicencek használatát a cloudban, de csak a Microsoft által jóváhagyott szolgáltatópartnereknél.

A cloud-korszak elvárásaihoz igazodva módosította licencelési feltételeit a Microsoft. A mennyiségi licencvásárlók számára július 1. óta elérhető a License Mobility konstrukció lehetővé teszi, hogy meglevő licenceiket használják tovább a cloudban található infrastruktúrán, ezzel is csökkentve a költségeket. Amint az ismert, az infrastruktúra-szolgáltatási konstrukció esetén az ügyfél mentesül a hardverek és az alapinfrastruktúra beszerzése és üzemeltetés alól, azt a szolgáltató végzi, az ügyfél pedig gyakorlatilag virtuális gépeket kap a cloudban, amelyekre saját szoftvereit telepítheti.

A hibrid cloudok egyik ígérete, hogy csúcsterhelés esetén a vállalatnál helyben üzemeltetett adatközpont kapacitását egy időre ki lehet egészíteni egy szolgáltató erőforrásaival. Az ilyen jellegű használat azonban szoftverlicencelési akadályokba is ütközött eddig, ezen változtat most a Microsoft - a License Mobility lehetővé teszi a mennyiségi licencvásárlók számára, hogy egyes szerverszoftver-licenceiket a kiválasztott szolgáltatóhoz delegálják, így nem szükséges újakat megvásárolni, ha külső erőforrást vesznek igénybe.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A License Mobility lehetőség a SQL Server Enterprise Edition, SharePoint Server 2010, Lync Server 2010, Exchange Server 2010, System Center Management Server és Dynamics CRM 2011 termékekre terjed ki, a Windows Serverre azonban nem érvényesíthető. Fontos még tudni, hogy a szoftverlicenc csak akkor mobilizálható, ha az ügyfél a Microsoft által jóváhagyott, érvényes Services Provider License Agreement (SPLA) megállapodással rendelkező szolgáltatópartnerrel köt szerződést - a jóváhagyott partnerek havonta frissülő listája megtalálható a vállalat weboldalán.

A License Mobility lehetőségét igénybe veheti bármely mennyiségi licencvásárló, amely arra jogosult (lásd fent) szerverlicencekkel rendelkezik, illetve a Software Assurance (frissítési garancia) ügyfelek is élhetnek vele.

a címlapról