Szerző: Dojcsák Dániel

2011. június 28. 15:47

Szívecskék repkednek majd a Wikipedián

A Wikipedia mára tagadhatatlanul a világ első számú adattára, információforrása és tudásbázisa szinte bármely témában. A nagy nyomtatott enciklopédiákat már mennyiségben és bizonyos kutatások szerint minőségben is messze veri, de az interaktivitás szintje csökkenőben van.

Az emberek szívesen olvasgatnak Wikipedia szócikkeket, gyakran keresnek rá valamilyen infómorzsára, de egyre kevesebben vannak, akik tenni is akarnak a világ legnagyobb közösségi tudásgyűjteményének további fejlesztéséért. Korábban már írtunk arról, hogy a Wikipedia szerkesztők egy jelentős része beleunt, belefáradt a munkába és hanyagolni kezdték a karbantartást, kutatást és a fejlesztést.

Vannak persze új önkéntesek, akik időt és energiát szánnak a Wikipedia szócikkek javítására, de még a legelszántabbaknak is kell motiváció, amit a Wikipedia most megpróbál megadni nekik. a statisztikák szerint viszont az elmúlt években a szerkesztők felé irányuló visszajelzések közül inkább nőtt a kritizáló, a kioktató/oktató és a figyelmeztető üzenetek száma, de a dicséret ritka maradt.

Az online enciklopédia fejlesztői tegnap bejelentették, hogy egy új funkcióval bővülnek a szócikk oldalak, s ugyan túl sok fantázia nincs benne, de mégis jól sülhet el az újdonság. A Facebook like újraértelmezéseként a Wikipedia holnaptól beépíti a “Wikilove” gombot az összes felhasználói oldalon. A tesztoldalon már most is kipróbálható a WikiLove, aminek a lényege, hogy az olvasók, szerkesztők, amikor belefutnak egy javításba, átnézik azt, akkor a szerkesztőt dicsérhetik, ajnározhatják, akár csak egy “szívecske” küldésével, de akár kommentárt is fűzhetnek hálából, ha valami számukra hasznos, érdekes vagy jó tartalom született.

A Wikilove gomb megnyomásakor elindul az úgynevezett “Love” interfész, ahol a fent sorolt tevékenységek mellett még további köszönetnyilvánítási lehetőségek sorakoznak, mint például a képküldés, vagy a “szeretet különböző megnyilvánulásainak” osztogatása. A kiosztott büszkeségmorzsák pedig azon felül, hogy eljutnak a szerkesztőhöz, kikerülnek az illető fiókjának a diskurzus oldalára is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A folyamat közepesen strukturált, de a Wikipedia csúcsszerkesztői által szorosan ellenőrzött, a cél pedig, hogy a Wikipedia közössége még befogadóbb, “vendégszeretőbb” legyen, hogy az új önkéntes szerkesztőknek legyen sikerélménye és akarjanak tenni a köztudásért. Az ötlet maga kiváló, a már meglévő rendszerhez új elemek hozzáadásával egy sokkal kedvesebb, kedvelhetőbb, hatékonyabb termék jön létre.

Azolvasó szempontjából ez azt jelenti, hogy a Wikipedia még alaposabban szerkesztett, még frissebb és még pontosabb lesz, amennyiben a terv beválik. Attól függetlenül, hogy ki mennyire gondolja idétlennek a szívecskék küldözgetését, ha a pszichológiai hatás működik, akkor minden felhasználó nyer és a szerkesztők is nyernek, ha mást nem is, legalább egy kis megbecsülést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról