:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 29. 17:18

Nem fut a Solaris 11 a régebbi szervereken

Az őszre ígért Oracle Solaris 11 operációs rendszer csak a T-sorozatú és M-sorozatú SPARC-szervereken működik, az ezeknél régebbi, UltraSPARC-alapú gépeken már nem használható. Pánikra azért nincs ok.

Kidobják a ballasztot

Egy, az Oracle weboldalán felbukkant dokumentum szerint a Solaris 11 nem fog futni az UltraSPARC IV+ és ennél régebbi processzorral szerelt szervereken. A lépés meglehetősen furcsa annak fényében, hogy a Solaris operációs rendszer és a SPARC chipek kapcsán a Sun Microsystems folyamatosan a visszamenőleges kompatibilitást emelte ki az legfontosabb előnyök között. Ennek megfelelően a legújabb, forgalomban levő verzió, a Solaris 10 is működik az UltraSPARC II-alapú gépeken is, mi több, terméktámogatást is igénybe lehet hozzájuk venni. A Solaris 11 tavaly novemberben megjelent Express előzetes verziójának hardverkompatibilitási listájában is  támogatottként szerepelnek ezek a gépek.

Mivel a Sun a SPARC chipek fejlesztése során az UltraSPARC T-sorozat előtt nem fixálta azok "bináris interfészét", ezért a különböző processzorokhoz a Solarisban eltérő kernelek és hardverközeli rendszerkönyvtárak tartoznak, utóbbiakból több száz is van. Az Oracle célja a mostani döntéssel feltehetően az, hogy megszabaduljon az olyan régi processzorok támogatásának nyűgjétől ls költségétől mint például az UltraSPARC II és III, amelyek még az ezredforduló táján születtek és ma már inkább csak gyűjtőknél üzemelnek, nem éles rendszerekben.

Semmi ok a pánikra

A támogatás beszüntetéséről most publikált döntés azonban érint olyan processzorokat is, amelyek viszonylag újak és valószínűleg szép számmal megtalálhatók produktív rendszerekben is - ezek közé tartozik a 2004-es UltraSPARC IV, és kisebb csíkszélességgel gyártott utóda, a 2005-ben piacra dobott UltraSPARC IV+. Utóbbi chipnek 2007-ben debütáltak a legújabb, legnagyobb teljesítményű verziói és az ezekre épülő szerverek - az akkortájt megvásárolt nagyobb SPARC Enterprise gépek (pl. E20K, E25K) tervezett életciklusuk felénél járhatnak jelenleg.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az újabb UltraSPARC IV és IV+ chipes gépek üzemeltetői aligha örülnek az Oracle bejelentésének, de pánikra sincs okuk, a Solaris 11 ugyanis a rendelkezésre álló információk alapján nem tartalmaz akkora áttöréseket, amely miatt feltétlen migrálni kellene rá Solaris 10-ről, ráadásul az új képességek egy részét a korábbi verzióba is visszaportolták. A régebbi gépeken továbbra is az eredeti feltételek mellett támogatott a Solaris 10, ami jelen esetben 2015-ig biztosított "premier" támogatást és 2018-ig elérhető kiterjesztett támogatást jelent.

Nincs többé 32 bites x86-támogatás sem

A SPARC T-sorozatú processzorok és a Fujitsu SPARC64 chipek továbbra is támogatottak a novemberre ígért Solaris 11-ben. Az Oracle a hivatkozott terméktámogatási oldalon közölte azt is, megszűnik a támogatás a csak 32 bites x86 processzorokra is, ami a gyakorlatban a 2005 előtti, vagyis 130 nanométeres vagy ennél nagyobb csíkszélességgel gyártott Intel Xeonokat jelenti - a 32 bites alkalmazások futtatásához szükséges könyvtárak azonban megmaradnak az operációs rendszerben.Kikerül a Solaris 11-ből az xVM, a Sun által fejlesztett Xen-alapú virtualizációs köztesréteg is.

A Solaris 11-ben nem lesz benne a Solaris Containers for Linux sem, vagyis megszűnik annak a lehetősége, hogy valaki egy Solaris konténerben Linux alkalmazásokat futtasson. Mindkét döntés  érthető annak fényében, hogy az Oracle rendelkezik saját Linux-disztribúcióval (Oracle Enterprise Linux) és saját virtualizációs köztesréteggel (Oracle VM Server) is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.