Szerző: Dojcsák Dániel

2011. június 24. 15:09

Jön az első olcsó NFC-s okostelefon

Az NFC-láz nem tűnt el, csak a készülékgyártók miatt átcsúszott 2012-re. A Huawei nem vár ki, sőt abba sem megy bele, hogy felülről csepegtesse az új technológiát. Hamarosan eláraszthatják a piacot az olcsó NFC-képes mobilok.

A Google viszonylag elszánt az NFC elterjesztésével kapcsolatban, s néhány tesztprojektet követően a Citibankkal és a Mastercarddal együttműködve indította be az NFC-s piac szolgáltatásoldali részét. Az első kézzelfogható termék a Google Wallet, amivel az Egyesült Államok néhány nagyvárosában mikrofizetési tranzakciókat bonyolíthatunk boltokban egy NFC-képes okostelefonnal. Bankkártya és készpénz helyett a mobilt használjuk pénzügyi azonosításra.

2011: tapogatózás

Az idei év, úgy tűnik, csak a tapogatózásra volt elég, az eszközgyártók, a szolgáltatók, a webes szereplők, illetve a pénzintézetek között fel kell osztani az új területet, egyelőre nem teljesen tiszta, hogy kinek meddig terjed a hatásköre és a teljes, immár ötlépcsős fizetési tranzakcióban ki hol helyezkedik el. A készülékgyártók meg is hátráltak, a várakozásokkal ellentétben az idén tavaszi felhozatalban alig jelent meg NFC-képes mobil. Sőt, a Samsung Galaxy S II is csak opcióban hozza ezt a technológiát, ami azt jelenti, hogy a jelenleg kapható készülékekben nincs meg, valamikor később kezdi el a Samsung aktiválni. Kérdéses, hogy a chip fizikailag benne van-e a már piacra került eszközökben vagy sem.

01:57
 

Huawei Sonic First Look

Még több videó

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A nagy gyártók viszont elsősorban a csúcskészülékeknél kalkulálnak az első NFC-s megjelenésekkel, ami a gyors terjedésnek komoly akadálya lehet még jövőre is. Az biztos, hogy mobilt cserélni nagyon kevesen fognak az NFC miatt, főleg akkor, ha ehhez egy drága készüléket kellene venni. Amíg viszont nincs tömeg a technológia mögött, addig az elfogadóhelyek, kereskedők és a szolgáltatók sincsenek motiválva a szolgáltatások hozzáadásában.

Elsőként Törökországban

A Huawei ezen a tendencián fordíthat a hamarosan megjelenő Sonic nevű modelljével, ami az olcsó, alsó kategóriás szegmens első NFC-s darabja lesz. Az elérhető árú androidos mobil hamarosan forgalomba kerül, bár valószínűleg elsőként csak bizonyos országokban (Törökország) és szolgáltatói márkázással, de az információk szerint 150 dolláros listaáron indul majd a készülék, ami körülbelül a ZTE Blade árával egyezik meg. Ha valaki a később itthon várható szolgáltatói ajánlatokra kíváncsi, akkor ezt érdemes referenciának venni.

Eközben a Sony Ericsson is bejelentette, hogy a következő okostelefon-sorozatának már mindegyik tagja NFC-képes lesz, a svéd-japán gyártó az NXP NFC-megoldását implementálja majd. Konkrét modellbejelentésről még szó sincs, viszont biztosak lehetünk benne, hogy Eric Schmidt Google-vezér nem véletlenül áradozott ismételten arról, hogy 2012 az NFC robbanásának éve lesz. A tesztfázis után az Egyesült Államokban országszerte elérhető lesz a Google Wallet, majd várhatóan néhány hónapos csúszással a világ más részein is elindulhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról