Szerző: Gálffy Csaba

2011. június 24. 12:28

Nincs több patch a Firefox 4-hez

Szinte észrevétlen maradt a Mozilla bejelentése, mely szerint a Firefox 4-hez nem érkezik többé semmilyen frissítés, beleértve a biztonsági hibákat foltozó patcheket is. A biztonságot hiányolók számára a Mozilla a böngésző frissebb, 5-ös verzióját ajánlja.

Soha többé Firefox 4

Leállította a Firefox 4 terméktámogatását a Mozilla, a mindössze három hónapja megjelent főverzióhoz ezentúl semmilyen frissítés vagy biztonsági patch nem lesz elérhető. A Mozilla bejelentése szerint a Firefox 4 életciklusának végére ért az újabb verzió megjelenésével, így a fejlesztés azon az ágon teljesen leáll. A biztonságért aggódók számára is megvan a Mozilla válasza: "a Firefox 4 biztonsági frissítése a Firefox 5 lesz" - jelentette ki tömören Christian Legnitto, a Firefox kiadásokért felelős igazgatója május 25-én. Ennek megfelelően a Firefox "biztonsági és stabilitást javító" frissítésként ajánlja fel az 5-ös verzió telepítését, a némileg bővülő funkcióhalmazt nem is említi a párbeszédablak.

A lépéssel a Firefox tovább közeledett a Chrome kiadási filozófiájához, a Google csak böngészője legfrissebb változatát támogatja frissítésekkel. A Chrome esetében ez könnyebben megtehető, köszönhetően a folyamatos, automatikus, háttérben történő frissítésnek. Ugyan a Firefox egyelőre nem áll át automatikus frissítésre, az 5.0-s verzió telepítése már nem opt-in, hanem opt-out: a felhasználó elhalaszthatja, a böngésző azonban bizonyos időközönként újra felajánlja a frissítés lehetőségét.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ahogy már idén beszámoltunk róla, a Mozilla jelentősen felgyorsította a böngésző főverzióinak kiadását, arról azonban nem volt szó, hogy pontosan milyen kompromisszumok mellett gyorsul fel a fejlesztés és a verziózás. Az új megközelítés első áldozata így a korábbi verziók életciklusának jelentős lerövidülése. Míg korábban folyamatosan érkeztek biztonsági javítások az elavult verziókhoz is (a 3.6-os Firefox nemrég kapott új foltozást), a 4-es kiadást követően mindig csak a legújabb verzió részesül majd ilyen támogatásban. Ennek megfelelően az április végén kiadott 4.0.1-es frissítés az egyetlen, amely elkészült a Firefox 4-hez, minden más javítás már az 5-ös verzióba került bele.

Gondot okozhat a túl gyors ütem

A gyorsított kiadási ciklussal a fejlesztők csak lassan veszik fel a lépést. Az 5-ös verzió kiadása után a kiterjesztések jelentős hányada inkompatibilitást jelzett, köztük a magyar helyesírást felügyelő addon is. Ez a probléma mára elhárult, azonban jól jelzi, hogy a Firefox legfontosabb értékét adó fejlesztői közösség valamivel lassabban reagál a gyorsított fejlesztésre - a nem működő kiterjesztések pedig néhány napos kieséssel is komoly fejfájást tudnak okozni a végfelhasználó számára. A megoldást a szokásosnál stabilabb előzetes verziók jelentik, amelyekkel már gyakorlatilag élőben tesztelhetőek a kiterjesztések - jelenleg a 6-os verzió Aurora (pre-beta) formában, a 7-es pedig nightly formában érhető el.

A gyorsított fejlesztési modell különösen fájó lehet azonban a nagyvállalati felhasználók számára. Ugyan ez a szegmens hagyományosan elsősorban Internet Explorert használt, a Firefoxnak több jelentős céget sikerült átcsábítania, köszönhetően a hosszú ideig támogatott böngészőverzióknak és a széleskörű kompatibilitásnak. A tizenkét hetente megjelenő főverziókkal azonban a vállalatok nem tudják felvenni az ütemet, a vállalati policy-k szerint ugyanis a nagy verzióváltásokat általában sokkal alaposabban kell tesztelni, mint a "pont-pont" kiadásokat.

A Firefox gyorsított számozása - és a régi verziók támogatásának megszüntetése - azt jelenti, hogy mire a hosszadalmas vállalati tesztelés lejár, sok esetben már van frissebb és biztonságosabb kiadás. A megoldást az Ubuntunál bevezetett Long Term Support jelentené, amely egyes főverziókat kiemelten kezel és hosszabb támogatást nyújt hozzájuk - pontosan a vállalatoknál jelentkező szempontok figyelembe vétele miatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról