Szerző: Gálffy Csaba

2011. június 8. 19:52

Elkészült a Windows Thin PC

A Microsoft bejelentése szerint lezárult a munka a Windows ThinPC operációs rendszer fejlesztésén, a szoftver gyártásra kész fázisba lépett.

Látványos sebességgel készült el a Windows Thin PC, a március technológiai előzetes (CTP) és a május eleji kiadásra jelölt (RC) verzió után most megjelent a végleges (RTM) változat is. A projekt szenvedett némi csúszást, az eredeti terméktervek szerint ugyanis a WinTPC-nek még az első negyedévben meg kellett volna jelennie - érhető tehát a felpörgetett fejlesztési sebesség. Az előző verziókhoz képest változás, hogy bekerült a Keyboard Filter nevű funkció, amellyel egyes billentyűkombinációk tilthatóak le. A CTP verzióhoz érkező visszajelzések nyomán a végleges változat támogatja a nemzetközi billentyűzetkiosztásokat és bekerült a Key Management Server (KMS) és a Multiple Activation Key (MAK) támogatása is.

A Windows XP-re épülő Windows Fundamentals for Legacy PCs termék utódjának tekinthető Windows Thin PC egy olyan, a Windows 7-ből származtatott operációs rendszer, amelyet kimondottan virtualizált környezetekhez fejlesztett a Microsoft. A segítségével lehetővé válik az kiöregedett PC-k újrahasznosítása vékony kliensként -  az ajánlott hardverkövetelmény 1 GHz-es processzor, 1 gigabájt memória, 16 gigabájt szabad hely a merevlemezen, valamint WDDM-kompatibilis illesztőprogrammal rendelkező DX9 grafikus vezérlő.

A WinTPC üzemeltetés szempontjából ugyanolyan Windows 7-ként viselkedik mint egy "teljes verzió", távolról felügyelhető, Windows Update-tel vagy WSUS-sal frissíthető. Fontos különbség ugyanakkor, hogy a Windows Thin PC-n csak távoli asztal kliensek, felügyeleti szoftverek, biztonsági szoftverek, valamint médialejátszók futtathatók, azaz nem lehet rá például Office-t vagy más programot telepíteni - a rendszergazdák AppLocker segítségével tovább korlátozhatják az alkalmazásfuttatási lehetőségeket. A vékony kliensekre szánt Windowst emellett olyan képességekkel is ellátta a Microsoft, amelyekkel megakadályozható bármilyen írás a merevlemezre, így minden újraindításnál az eredeti rendszerkép töltődik be.

A "vékony Windows" már eleve támogatja a Windows Server 2008 R2 SP1-ben megjelent RemoteFX technológiát, amely lehetővé teszi, hogy a virtualizált desktop vagy távoli asztal előtt ülő felhasználók ugyanúgy tudják használni az operációs rendszer grafikus képességeit mintha az a saját gépükön futna. Aa RemoteFX, megfelelően gyors hálózat mellett ugyanúgy elérhetővé teszi a 3D-gyorsítást, az Aero Glass felületet, a Flash és Silverlight tartalmakat és a teljes képernyős videókat a távoli szerveren virtualizált Windows klienseken, mintha az asztali környezet helyben futna.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új szoftver azonban leginkább nem technológiai oldalon, hanem a licencelési konstrukció terén hoz újat: a Windows Thin PC-t Software Assurance (Frissítési Garancia) licencvásárlók szabadon telepíthetik azokra a gépeikre, amelyekre az SA licenc érvényes, így anélkül tudják ezeket a gépeket vékony klienssé alakítani, hogy új Windows Virtual Desktop Access licenceket kellene vásárolniuk - ha pedig úgy döntenek, hogy a virtualizált desktop infrastruktúra mégsem felel meg az igényeiknek, a PC-ket tovább használhatják "vastag" kliensként.

A rendszer július elseje után válik általánosan elérhetővé, vagyis a vállalati partnerek ekkortól tölthetik le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról