Szerző: Dojcsák Dániel

2011. május 27. 11:58

Viszlát pénztárca, hello Android!

Elindult végre az első kereskedelmi NFC-s, bankkártyát kiváltó fizetési szolgáltatás a Google, a Mastercard, a Citibank és az amerikai Sprint mobilszolgáltató koprodukciójában. A Samsung Nexus S 4G tulajok a PayPass elfogadóhelyeken mostantól már mobilkészüléküket lóbálhatják a plasztikkártya helyett.

HIRDETÉS

A Google Wallet egy ingyenes mobil alkalmazás, ami lehetővé teszi, hogy az NFC-képes androidos okostelefont használók (egyelőre csak a Sprint ügyfelek) éttermekben, szórakozóhelyeken vagy boltokban bankkártya nélkül azzal egyenértékű tranzakciót bonyolítsanak kisebb értékű fizetésekkor. Az indulás igen szerény, elsőre csak néhány tucat helyen elérhető a módszer, de ne legyenek kétségeink afelől, hogy ez csak az utolsó éles tesztfázis, amit a széles körű bevezetés követ és hamarosan minden PayPass elfogadóhely bekapcsolódik a mobilos NFC elfogadás történetébe.

Az okostelefon és a konvergencia

Bankkártyás fizetéskor korábban a mágnescsíkot kellett lehúzni, később a chipkártyát kellett egy olvasóba helyezni, az NFC-s fizetésnél viszont egy pillanatra sem kell elengedni a kártyát. A mobilos verzió ezt azzal egészíti ki, hogy nem kell egy külön műanyagdarabot magunkkal hurcolni, hogy fizetni tudjunk. Ha a navigációt, zenelejátszást, TV-távirányítást, PDA-funkciókat át tudta venni az okostelefon, akkor miért pont a mai szemmel már szinte primitívnek tűnő bankkártya technológia lenne akadály? Egy készülékhez akár több bankkártyát is kapcsolhatunk, ugyanúgy, ahogy a pénztárcában is több rekesz van kártyák számára, melléjük pedig pontosan ugyanúgy elférnek a kuponok, hűségkártyák is. Ahogy a fizikai pénztárcában is.

Elhagyni persze ezt sem érdemes, de előny, hogy a digitális fizetőeszközöket könnyebben lehet nyomon követni, könnyebb letiltani és újra regisztrálni őket. Nem is feltétlenül kell letiltani egy adott kártyát vagy számlát, elég távolról kivenni a Wallet alkalmazásból, visszavonni az engedélyét az adott eszközzel és máris nem működik. Arról nem beszélve, hogy ha a telefonját valaki kóddal, mintázattal, távoli törléssel, nyomkövetéssel is biztosítja, akkor a piti tolvajoknak nehezen megugorható lécet állít. A komoly bűnözők pedig nem valószínű, hogy a Supershop kártyánkra vagy egy 5000 forintos, nem emelhető limittel rendelkező kártyára pályáznának.

Csúszás van, de a terv halad

Tavaly év végén úgy tűnt, idén záporozni fognak az NFC-s mobilok, év végére 100 millió darabot értékesítenek majd, de már biztos, hogy ez nem sikerül. Az, hogy az első pilot csak most nyár elejére indult el, illetve az, hogy a gyártók az idei kínálatukba még nem építették be az NFC-képességet, teljesen áttolja 2012-re a mobilos NFC terjedését. Ennek valószínűleg oka az is, hogy az NFC önmagában is egy “killer feature”, kár lett volna rátolni az idei kétmagos chipek-lázra egy másik előnyt.

Úgy tűnik, idén az NFC infrastrukturális alapjai szilárdulnak meg, világszerte egyre inkább terjednek a kártyák, elfogadóhelyek, illetve a kuponos világ is ismerkedik a lehetőséggel. Hazánk nincs lemaradva ezen a téren, sőt, a Sziget, a Volt és a Balaton Sound fesztiválok világszinten egyedülálló teljesítményt hoznak össze idén nyáron azzal, hogy százezres látogatói nagyságrendű, több napos rendezvényen működtetnek kizárólag NFC-s fizetési rendszert. A mobilos NFC első szele is itt lesz, a Vodafone ugyanis itt teszteli majd a Nexus S készülékekkel ezt a szolgáltatást.

 

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Google Wallet, nem véletlenül, párhuzamosan indult meg a Goolge Offers szolgáltatással, ami a webes óriás Groupon ellen indított rivális terméke. A Wallet felhasználók szinkronizálhatják az alkalmazással az Offers rendszerén belül vásárolt kuponokat, s ahol erre lehetőség van, ott a beváltást is intézhetik NFC-n keresztül. A Google azt  tervezi, hogy hamarosan elindítja az ehhez kapcsolódó API-ját i, ami számtalan külső partner csatlakozását hozza majd.

Nem csak bankkártya

2012-re talán már a kereskedők is felébrednek, jelenleg ugyanis elég kicsi az elfogadáshoz szükséges terminálok befogadási hajlandósága, kicsi az érdeklődés irántuk. A felhasználók  annyit tehetnek, hogy a kereskedőknél rákérdeznek, hogy van-e ilyen lehetőség, mert szeretnének így fizetni, ezzel erősítve az igény realizálódását a kereskedők fejében. A Google arra is számít, hogy idővel a szoftverfejlesztők egyre több különböző alkalmazással rukkolnak elő, amik a fizetésen és a kuponokon kívül kreatív módon használják majd az NFC-t. A Google pedig szokás szerint ezekhez a megoldásokhoz hirdetéseket párosít majd.

A nagy örömbe viszont azonnal belerondított az eBay és a PayPal, akik a bejelentés után azonnal jelezték aggályukat azzal kapcsolatban, hogy a Google a technológia bizonyos részleteit tőlük lopta. Habár a bírósági beadvány név szerint nem említi a Wallet szolgáltatást, de a vád arról szól, hogy két korábbi PayPal-alkalmazott a Google-höz átszerződve üzleti titkokat vitt magával, amiket beépítettek az NFC-fizetéssel kapcsolatos szolgáltatásba.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 20:33

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.