Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 13. 12:13

Négymagos mobilprocesszorral jelentkezett a VIA

Próbál kitörni a piaci vákuumból a VIA, az alacsony fogyasztás helyett most a magasabb teljesítmény felé. Az amúgy kifejezetten jól teljesítő Nano kétmagos verziójából kettőt összetokozva született meg a QuadCore, amely az alsó árkategóriás PC-k körében számíthat érdeklődésre.

Az Intel Atom és az AMD Zacate platformja által fémjelzett szegmensben versenyez már egy ideje a VIA Nano is. A tajvani cég processzora teljesítményben is, fogyasztásban is kilóg a mezőnyből, mind az Atomnál, mind az E-350-nél jelentősen gyorsabb, azonban energiafelvétele is magasabb. A platform új tagja, a QuadCore néven bemutatkozó négymagos processzor is ezt a tendenciát folytatja: a két Nano összecsomagolásával létrejött termék fogyasztásban is, teljesítményben is duplázást ígér.

Nem haladó architektúra

A VIA QuadCore valójában két, fizikailag különálló kétmagos lapka, amelyeket a tokon belül front side bus kapcsolat köt össze. A megközelítés hátránya, hogy a magas késleltetésű és relatív alacsony sávszélességű FSB nagy teljesítményű magok alkalmazásakor könnyen szaturálódik, ami jelentősen akadályozza a két lapka együttműködését. A VIA által használt kapcsolat 1333 MHz-en működik, így várhatóan a sebességcsökkenés nem lesz olyan jelentős, mint az Intel chipeknél hajdanán.

(forrás: Anandtech)

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A VIA QuadCore a Nanóhoz hasonlóan out-of-order típusú magokat használ és pontosan ugyanazzal a cache-hierarchiával bír, vagyis magonként 1 megabájt, összesen 4 megabájt  másodszintű gyorsítótárral rendelkezik - az osztott gyorsítótár már csak az FSB használata miatt is problémás lett volna. Az elsőszintű cache mérete az AMD processzorokhoz hasonlóan 64-64 kilobájt utasítások illetve adatok számára.

A magok 3 utasítás szélesek, szemben az Atom és a Zacate 2 utasítás szélességével, ami komplex feladatok alatt extra teljesítményt jelenthet. A QuadCore természetesen teljesen 64 bit kombatibilis, és támogatja az SSE4 utasításokat is. A VIA továbbra is integrálja a PadLock elnevezésű AES titkosítás-gyorsítást, amely immár kiegészül az SHA-384 és az SHA-512 támogatásával is.A VIA QuadCore a Nanóhoz hasonlóan out-of-order típusú magokat használ,

A processzor egyelőre egy kivitelben, 1,2 gigahertzes verzióban kapható, azonban a fogyasztás függvényében terhelés alatt 1,46 gigahertzre is feltornázhatja magát - hasonlóan az AMD és az Intel fejlett rendszeréhez. A VIA azonban csak órajelkapuzást használ, a terheletlen magokat nem képes teljesen lekapcsolni.

Van helye?

A VIA kifejezetten erős platformmal rendelkezik, a most már négymagos processzor mellé ugyanis a megfelelő grafikus tulajdonságokkal rendelkező VN1000-es lapkakészlet kerül - amely játékokban és egyéb GPU-intenzív alkalmazásokban könnyedén veri az NVIDIA Ion platformot és az első generációs i-sorozatot is. Kérdéses természetesen, hogy a piacon hol van űr, amelyet a QuadCore betölthet. A 40 nanométeren készülő chip 27,5 wattos TDP-vel rendelkezik, amely jóval magasabb, mint a versenytárs Atomé vagy Zacate-é. A VIA megoldása tehát az olyan laptopban és nettopokban nyerhet alkalmazást, amelyek számára a Sandy Bridge túl drága, az alsó kategóriás processzorok pedig túlságosan lassúak. A négy mag jelentős előny lehet a többszálú végrehajtást igénylő feladatok esetében, a számítástechnika pedig egyértelműen efelé halad.

A termék sikere jórészt az árazás függvénye lesz, az egy százalék körüli piaci részesedéssel rendelkező VIA azonban egyelőre nem rendelkezik jelentős gyártó partnerekkel. A HP ugyan legelső netbookját a tajvaniak lapkáira építette, azóta azonban nem jött ki VIA processzoros termék nagy volumenben. A termék piaci pozícióját erősítheti, hogy a gyártóknak nem kell alapoktól újratervezniük korábbi VIA-alapú eszközeiket, a QuadCore visszafelé kompatibilis a Nano, az Eden és akár a C7 alaplapjaival is, az egyetlen különbséget így az erősebb hűtési igény jelenti majd.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról