Szerző: mz

2000. augusztus 25. 00:34

Átalakul a hackervilág

Ha a földalatti számítógépes mozgalmakról beszélünk, sokkal nagyobb veszély leselkedhet ránk, mint néhány scriptekkel operáló, játékos kedvű fiatalember - vélik biztonsági szakértők az USA-ban. A virtuális betörőknek olyan új generációja alakul(t) ki, melynek már nemcsak az ártalmatlan csínytevés a célja.
A földalatti mozgalom új birodalmat teremt, és nem gyerekek alkotják - mondta el egy biztonsági cég képviselője. A mozgalmakat nemzeti elemek támogathatják, esetleg ellenséges szándékkal az országra nézve; itt természetesen az Amerikai Egyesült Államokról van szó. A szomszédság hagyományos értelemben véve elavult fogalommá vált - az Internet nem ismer határokat, kontinenseket.
A földalatti mozgalom a 70-es évek ártalmatlan rendszer-bütyköléséből fejlődött ki. Napjainkban a nemzetközi cégek ellen végrehajtott, szervezett kémakciók és kártékony betörtések vannak "divatban". Megfelelő figyelmet kell szenteni a virtuális bűnbandáknak, az igazi károkat nem a szórakozásból weboldalakat kicserélgető srácok okozzák. Az igazán képzett betörők kilépnek a földalatti mozgalomból, és eladják magukat a nagyvállalati szférának.
Ugyan az utóbbi időben nagy nyilvánosságot kapott egyes webszerverek feltörése, néhány oldal kicserélés, kérdés, vajon a persztizsveszteségen túl valódi kár is keletkezett-e esetleg az ügyfelek, vagy maga a cég adatainak eltulajdonításából? Ennek lehetősége először talán az Elendernél merült fel, és látszott: nem vagyunk felkészülve a számítógépeken tárolt adatok lopás elleni védelmére. Érdekelne, kormányzati szinten foglakozott-e már valaki szélsőséges csoportok, terrorista szervezetek hasonló akcióinak lehetőségével állami számítógépek ellen...

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról