Szerző: Dojcsák Dániel

2011. május 12. 11:01

Itt a fizetős Android Market

Bangladessel, Ghánával, Mozambikkal, Nicaraguával, Nepállal és Tádzsikisztánnal egy időben Magyarország is felkerült a Google Android térképére. Már az előző 13 országos bővítésnél is szóba került a magyarországi lokalizáció, de valamilyen ok miatt mégis lemaradtunk az akkori bővítési körről. Most eljött az app-mennyország.

Habár a fizetés lehetősége már nyitott a magyar felhasználók előtt is, a teljes bővítési folyamat csak jövő hétre ér véget. A tegnapi nap egyik legjelentősebb híre, hogy 99 újabb ország került be a listára, aminek felsorolásától eltekintenénk, de a Google Android Market Support oldalon megtaláljuk a pontos listát. Ami viszont nem változott, hogy leszámítva a 29 kiválasztott országban bejegyzett cégeket és fejlesztőket, mások, köztük a magyarok sem tehetnek fizetős alkalmazásokat közzé. A hazai fejlesztők így kénytelenek továbbra is az Egyesült Királyságba, Ausztriába vagy más támogatott országba bejegyzett cég árnyékából dolgozni.

Új felület, új listákkal

A Google IO-ra időzített bejelentés másik érdekessége, hogy ismét megújul, továbbfejlődik a Google Android Market felülete, ami valószínűleg érinti a mobilos klienst és az asztali webes verziót is. A jobb kereshetőség érdekében megjelennek az eddigi szűrések mellett olyanok, mint a “Now Trending”, ami sok eladást feltételez rövid idő alatt. Ide bizonyára a sport és egyéb események kapcsán érdekes aktuális alkalmazások kerülnek majd be. Lesz "Editors’ Choice", azaz a Google által válogatott lista, ahol nyilván hasznosabb, kidolgozottabb, minőségi programokat lelhetünk majd, illetve a toplistáknál lesz a top fejlesztőknek is egy külön zuga, ahová azok a kiadók kerülnek be, melyeknek az alkalmazásai sorra népszerűvé válnak, és nem csak egy-egy címmel hódítottak.

Júniustól az alkalmazások méretkorlátozása is változik. Eddig a programokj maximum 50 megabájt méretűek lehettek, ha ennél nagyobb helyre lett volna szükség, akkor a fejlesztőnek hosztolnia kellett valahol a fájlokat, és az alkalmazáson belülről kellett letöltést indítani. Ezentúl az 50 megás alapcsomag mellett a Market támogat két, maximum két gigabájtos archív részt is, amit mostantól már nem az alkalmazásnak kell telepítés után külső forrásból letöltenie, hanem a Marketből közvetlenül érkezik. Érdemes majd odafigyelni, hogy ilyenek telepítésekor mindenképp Wi-Fi kapcsolattal legyünk online.

Egy program, egy adatlap, több verzió

A fejlesztők további extra lehetőséget is kapnak júniustól, mégpedig a multi-APK támogatás keretében. Ez technikailag azt jelenti, hogy egy adott alkalmazásnak a Marketben egyszerre több verziója is jelen lehet, így a program készítői optimalizálhatják különféle készüléktípusokra, Android verziókra, teljesítményre vagy épp felbontásra a programot, de nem kell teleszemetelniük a Marketet a különféle variációkkal. Nem kell többé kompromisszumot kötni, a külön verziók egy terméknek látszanak a listákban, a keresésekben, közösen számolódik a letöltésszám, összekerülnek a kommentek és értékelések is. A felhasználóknak pedig egyszerűbb dolga lesz, ugyanis a készülékükre a számukra legmegfelelőbb verzió települ fel.

A Dev felületen mától a feltöltés után azonnal látszik, hogy melyik készülékekről lesz elérhető a program, és a fejlesztő akár kézzel is kivehet bizonyos modelleket, ha tudja, hogy azokon nem működik valamiért az alkalmazás. Ez szintén a felhasználói bizalmat növeli majd, a Marketen talált programok közül ritka lesz, hogy valamelyik nem működik a mobilunkon.

15 perc garancia

A garancia kérdése az ingyenes programoknál nem merült fel, hiszen legrosszabb esetben töröltük a programot, a fizetősöknél viszont erről is gondoskodni kell. A Google Android Marketen erre a célra lett létrehozva a visszavásárlási garancia. A fizetős program telepítését követően 15 perc áll rendelkezésre, hogy meggondoljuk magunkat, ha mégsem tetszik, nem erre gondoltunk vagy éppen hibásan működik az okostelefonunkon. A Market alkalmazásból a “Refund” gombra nyomva azonnal eltűnik a program a mobilról, a bankkártya zárolás pedig egy idő után felszabadul, a Google nem kéri a zárolt összeg terhelését.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A fizetés egyébként egyszerű folyamat. Első lépésként a checkout.google.com címen regisztrálnunk kell egy fizetőeszközt, ami lehet VISA, Mastercard vagy AMEX kártya az itthon elérhetőek közül. A kártyaadatok mellett egy számlázási címet is szükséges megadni, és minden vásárlás után egy elektronikus számlát kapunk e-mailben. Ha valaki félti a főszámláját, akkor nyugodtan használhat virtuális Mastercard számlát is, amit csak pár ezer forinttal tölt fel időnként. A szolgáltatói számlázás Magyarországon nem érhető el, pedig Ázsiában több országban is megduplázódott a tranzakciók értéke miután bevezették ezt a lehetőséget.

Az alkalmazások ára az Android Marketen átlagosan 180 és 1000 forint között van, de gyakran találkozhatunk 1200-2500 forintos alkalmazásokkal, ennél drágábbak viszont csak a GPS navigációs térképszoftverek szoktak lenni. Nem feltétlenül és nem minden esetben igaz, hogy a fizetős alkalmazások jobbak, mint az ingyenesek, aminek többek közt oka az is, hogy eddig mindössze 33 országban, korábban pedig csak 20-ban volt elérhető a fizetős Market. A kínálatot végignézve gyakran belefuthatunk aránytalanságokba és értéktévesztésbe, ahogyan a valóságban is. Vásárlás előtt érdemes szétnézni kicsit alaposabban, elolvasni a kommenteket és az értékeléseket, megnézni, hogy mennyien telepítették már fel azt a programot, illetve, hogy milyen más alternatívái vannak. A 200 ezer alkalmazás rengeteg, okosan érdemes keresgélni köztük.

Még pár nap

Egyelőre viszont még egy kis türelemre van szükség, ugyanis a legtöbb fizetős alkalmazás még nem látszik a mobilos felületen, a webes Marketben pedig ugyan megjelenik, de nem lehet megvásárolni. Feltételezhetően némi beállítás szükséges még az eladói oldalon, de jövő héttől, ha minden igaz, akkor minden olyan programot meg tudunk mi is vásárolni, amit a fejlesztője a “rest of the world”, azaz a világ többi része számára is elérhetővé tett.Ha valamin mégis fanyalogni szeretne valaki, akkor érdemes mostantól a multimédia tartalmakat hiányolni az Android Marketről. Az Egyesült Államokban hamarosan a videotékaként is funkcionál majd a Market, vélhetően a YouTube-bal megegyező alapokon. Hasonlóan az iTunes-hoz, itt is párszáz forintos díjért férhetünk hozzá mozifilmekhez és sorozatepizódokhoz. Ez Magyarországon egyelőre ugyanúgy nem lesz elérhető, mint a Google Music vagy éppen a Spotify, Hulu, vagy éppen a Netflix.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról