Szerző: Dojcsák Dániel

2011. május 9. 12:09

A Facebook felzabálja a reklámpiacot

Az Egyesült Államokban 2011 első negyedévében a Facebook rendszerén belül 346 milliárd hirdetés jelent meg, amivel a piac 31,2 százalékát tartja a cég a kezében - derül ki a comScore legfrissebb statisztikáiból.

A Facebook egyetlen év alatt megduplázta részesedését az amerikai display hirdetési piacon, a 2010. év eleji 16 százalékos szeletét 31,2 százalékra növelte a három hónap alatt összesen 1100 milliárd hirdetésmegjelenést produkáló szektorban. Ezzel az ugrással teljesen domináns szerepbe került, s az őt követő 4 szereplő, a Yahoo!, a Microsoft és az AOL együtt is csak alig több mint fele annyi reklámkiszolgálást tudott teljesíten - írja a comScore 2011 első negyedéves amerikai diplay hirdetési piacra vonatkozó jelentése.

A második helyezett Yahoo! 112 milliárd megjelenítéssel a második helyen tanyázik 10 százalékos részesedéssel, biztonságos távolságban a harmadik Microsofttól, ami 54 milliárd megjelenítéssel már csupán 4,8 százalékot szerzett - az AOL 3, a Google pedig 2,5 százalékát viszi a display hirdetési piacnak. A display piacba a comScore beleszámol minden statikus és rich media hirdetést, de kihagyja a számításból a videóhirdetéseket, a nagyon kicsi, 2500 pixelnél kisebb bannereket, illetve a házon belüli saját hirdetéseket, amiket a cégek a tulajdonukban lévő média outleteken futtatnak. (Magyar példával élve, ilyen lenne a Magyar Telekom minden hirdetése az [origo] vagy az iWiW felületén)

Csak a displayben nyerő, de ott legalább annyira, mint a Google a keresőben

Azt természetesen nem szabad elfelejteni, hogy ez csak a display hirdetésekre vonatkozik, amely területre a Google még éppen csak bekérezkedett. A keresőhirdetések piaca szinte kizárólag a Google-é, az Egyesült Államokban több mind 95 százalékos részesedéssel ebből a területből. A Google a display reklámok piacára erőteljesebben csak tavaly október óta figyel oda, fő platformja ezen belül a YouTube, illetve a korábban felvásárolt DoubleClick platform.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Facebook esetében egyre komolyabb kérdés, hogy pontosan mi történik a fekete doboz mélyén, s ezek a megjelenítésszámok milyen eredményt jelentenek. Mivel a Facebook nem vonult tőzsdére, továbbra sem kötelessége a pénzügyi beszámolóját nyilvánosságra hozni, ezért nem derülnek ki a részletek. Az EMarketer becslése szerint a Facebook tavaly 1,86 milliárd dollárt keresett a hirdetésmegjelenítéssel, idén pedig már 4 milliárd felé szaladhat az eredmény. Ami viszont még mindig jelentősen kevesebb, mint a Google 29 milliárd dolláros teljes hirdetési bevétele.

A kis rész is értékes

A Facebook növekedése továbbra is exponenciális, s várhatóan sikerül is tartania ezt az ütemet, ami viszont azt is jelentheti, hogy a Google alulbecsülte a piacot, amikor a DoubleClick és a YouTube eszközökkel felvértezve kezdte üldözni a Yahoo!-t, hiszen ma mindenki már a Facebookot kergeti, de egyelőre hiába. Sajnálni nem kell a leszakadókat sem, mert csak az amerikai hirdetési piacon minden egyes százaléknyi részesedés több milliárd dollár bevételt jelent a megfelelő eszközöket használva. Az elmúlt negyedévben, az 1100 milliárdnyi megjelenésnél közel 300 olyan hirdetői csoport volt, ami legkevesebb 1 millió dollárt költött el, illetve 95 olyan, ami több mint 1 milliárd megjelenést vásárolt három hónapon belül.

A Facebook számára a display hirdetési piaci sikerek ugyanazt az erőt és lehetőséget hozzák el, mint amit a Google-nek jelentett a keresőmarketing. Mindkét cég számára aranytojást tojó tyúknak számít a saját hirdetési rendszer, ami kellő anyagi fedezetet jelent bármilyen fejlesztéshez, szolgáltatás indításához, ami felhasználók százmillióit köti hozzájuk. A Facebook pedig komoly fenyegetés a piac többi szereplőire, mert csápjait saját területén kívülre nyújtogatja és nem kell sokáig várni valószínűleg arra, hogy a szolgáltató bejelentse a kihelyezett hirdetési rendszerét, amivel viszont a világon mindenhol ezernyi reklámkiszolgáló cégnek keserítheti meg az életét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról