Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 5. 15:42

Cloudszolgáltató lett a Red Hat is

A Red Hat is felépítette saját alkalmazásplatformját a felhőben, béta állapotban ugyan, de elrajtolt az OpenShift, amely elsősorban a nyílt forrású platformokra dolgozó fejlesztőket célozza. A technológiai alapokat a Makara tavaly őszi felvásárlásával szerezte meg a cég.

A cél, hogy a fejlesztőknek ne kelljen az infrastruktúra kialakításával és üzemeltetésével foglalkoznia, hanem az alkalmazásra koncentrálhassanak és ezt egyből egy globális piacra vihessék. Egy cloudban működő alkalmazásplatform előnyei leginkább akkor domborodnak ki, ha egy vállalat új alkalmazást vagy szolgáltatást vezet be. Ha valaki egyből a felhőben kezd,  nincs szüksége beruházásra, saját szerverre és infrastruktúrára, üzemeltetési szakértelemre. A cloud előnye emellett a rugalmas, gyakorlatilag végtelen skálázhatóság, valamint a földrajzi elosztottságból adódó megbízhatóság és elérhetőség.

A most induló Red Hat OpenShift három verzióban érhető el. Az Express leginkább a webalkalmazások fejlesztőit célozza, PHP, Ruby és Python nyelveket és hozzájuk készült keretrendszereket támogat és a Red Hat saját infrastruktúráján működik - az elkészült kódot közvetlenül a parancssorból ("git push") lehet az OpenShift platformra rakni. A Flex ennél "komolyabb", PHP mellett elsősorban Java EE alkalmazásokhoz ajánlja a Red Hat, mert integrálható az olyan köztesszoftverekkel mint a JBoss vagy a Tomcat, illetve támogatott a verziózás, a monitorozás és az erőforrásigény változása esetén az automatikus skálázódás is.

Az OpenShift Flex az Amazon EC2 cloudján fut jelenleg, de később más olyan cloud-szolgáltatók is be lesznek vonva az ökoszisztémájába, amelyek megfelelnek az Apache Deltacloud szabványnak - így nincs semmilyen vendor lock-in, az alkalmazások mozgathatók a különféle támogatott szolgáltatók között, ha az ügyfél úgy kívánja. "A fejlesztők a nyílt forráshoz fordulnak innovációért és lehetőségekért" - mondta Brian Stevens, a Red Hat főmérnöke. "A legszélesebb körű platform-, nyelv- és keretrendszer-támogatással, valamint többféle választható cloud-szolgáltatóval az OpenShift az a felhő, amiről mindig is álmodtak."

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az OpenShift portfólió tetejét a Power jelenti, amely már nem is platform, hanem inkább Linux-alapú infrastruktúra a felhőben, ennek megfelelően bármilyen alkalmazást képes futtatni, ami működik Linuxon - vagyis akár C-ben írt, bináris komponenseket is tartalmazó programokat is. Az OpenShift Express és Flex fejlesztői előzetesként már elérhető, még 2011-ben végleges verzióban is elindul. A Power csak később érkezik, hogy pontosan mikor, azt nem közölte a cég. Az árakat sem hozták nyilvánosságra még, a béta ideje alatt az OpenShift ingyen tesztelhető.

Cloud-platform szolgáltatás jelenleg is több van a piacon, például a Windows Azure vagy a Google App Engine, a Red Hat szerint azonban az OpenShift egyedülálló abból a szempontból, hogy integrálható a JBoss-szal az olyan nagyvállalati funkciók megvalósításához mint a tranzakció- és az üzenetkezelés, illetve többféle fejlesztői keretrendszert (pl. Spring, Seam, Weld, CDI, Rails, Rack, Symfony, Zend, Twisted, Django) támogat.

A Red hat továbbra is elkötelezett a nyílt forrás mint filozófia mellett: az OpenShift mögött számos nyílt forrású komponens dolgozik, de vannak a platformnak zárt részei is, például a felhasználói interfész. Idővel ezek forrását is meg fogja nyitni a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról