Szerző: Dojcsák Dániel

2011. május 4. 11:42

Az iTunes-ra támad a Spotify

A Spotify május elsejétől limitálta az ingyenes verziójának a használhatóságát havi 10 órában, ami némi zúgolódást váltott ki a felhasználókból, de a stratégia itt még nem ért véget. Mindenki számára elérhetővé válik a mobilos kliens, amibe az ingyenes verziót használók vásárolhatnak zeneszámokat, csakúgy, mint az iTunes esetében.

A Spotify ezzel a lépéssel teljes értékű konkurense lett az iTunes-nak, hiszen gyakorlatilag bejelentette saját online zeneboltját, amivel ráadásul nem csak az iOS platformot célozza meg, hanem az Android, Symbian és Windows Phone mobilok tulajdonosait is eléri. A Spotify logikája szerint kezdetben voltak a maxilemezek, majd jöttek az albumok, később újra visszatértünk az egyedi számokig, most pedig a playlistek, lejátszási listák ideje jött el. A felhasználók az asztali kliensben begyűjtött listák számait megvásárolhatják és rátölthetik mostantól iPod-jukra, iPhone-jukra vagy androidos mobiljukra. 10 szám 13, 100 pedig 82 dollárba kerül majd.

Stream, sync or buy

A Spotify ezzel a lépéssel a több mint 10 milliós felhasználói bázisának nem csak egy zeneboltot ajánl, hanem arrafelé tereli az embereket, hogy használják ezt a platformfüggetlen szolgáltatást alapértelmezett zenelejátszóként. A terjedés erősítéseként pedig az asztali és a mobil kliens között Wi-Fi alapú szinkronizációt is kínál a Spotify, azt, amit az iTunes sosem adott meg. Ez azt jelenti, hogy nem kell többé vezetékkel összekötni a lejátszót a géppel, hogy a zeneszámokat átszinkronizáljuk, hanem a Spotify-on keresztül az online adatbázis zenéi mellett sajátjainkat is a megszokott felületen keresztül varázsolhatjuk át mobil eszközünkre.

A mobil verzió széles körű bevezetése egyértelműsíti, hogy a Spotify is a hordozható eszközök világában képzeli el saját jövőjét, s felhagy azzal, hogy a mobilos használat kizárólag a prémium felhasználók kiváltsága legyen. "A zene mobilon való elérése a jövő, de manapság a zenerajongóknak csak igen kis része teheti ezt meg. Ezért akartuk megnyitni a Spotify-t a lehető legtöbb ember előtt, hogy mindenki pontosan azt a zenét hallgathassa, amit szeretne" - mondta Gustav Söderström, a Spotify vezető termékfelelőse.

iPod-támogatás

A mobilos bejelentés ráadásul ezzel nem ért véget, a Spotify a jövőben képes lesz a klasszikus iPodokat is integráltan kezelni. Ahogyan az iTunes-ban, úgy a Spotify asztali kliensben is külön eszközként jelenik meg minden iPod, amit USB-n keresztül csatlakoztat gazdája a PC-hez. Ezzel a svéd szolgáltató összeakasztja a bajszot az iTunes-szal, bár még így is nagyon messze van attól, hogy az Apple tartalomszolgáltatásának teljes értékű ellenfele legyen. Viszont alternatívát már kínál, s azok a felhasználók, akik valamiért elégedetlenek az iTunes megoldásaival, léphetnek egyet előre.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Az ingyenes felhasználók a fenti újítások hatására nyilván sokkal aktívabban kezdik majd el használni a szolgáltatást, és szinte biztos, hogy ez egyben a fizetős ügyfelek gyarapodását is jelenti majd. Egyre nagyobb figyelem övezi majd a Spotify-t, s azokban az országokban, ahol elérhető, egyre inkább megkerülhetetlen szereplővé válik. Az egyetlen probléma, hogy az elérhetőség egyelőre korlátozott. Az amerikai sajtó mára megállás nélkül fanyalog, s nem értik, hogyan fordulhat elő, hogy egy jó szolgáltatás Európában elérhető, az USA-ban pedig nem.

A jogvédők megvédenek minket a jótól

Az amerikaiak most átélhetik azt, ami egy magyar felhasználónak mindennapi élmény. A május eleji változtatásokkal ugyan annyit fejlődött a helyzet, hogy ha magyarként sikerül beregisztrálnia valakinek, akkor a fizetős verziót legálisan és korlátlanul használhatja itthonról is. A regisztrációhoz valamelyik listában lévő országból kell kezdeményezni a regisztrációt, amit akár nyaralás alatt személyesen is megtehet bárki, megkérhet egy külföldön dolgozó ismerőst, vagy használhat egy proxyt.

Ha megvan a prémium előfizetés, akkor teljes funkcionalitásában lehet használni a mobil alkalmazást akár külföldön is (külföld alatt itt azokat az országokat értjük, ahonnan nem lehet regisztrálni), a magyar alkalmazás-piactereken viszont nem jelenik meg a mobilos kliens, így itt is kell egy kicsit trükközni. Az Android-felhasználók a Spotify oldaláról letölthetik a klienst: innen, az iOS-felhasználók pedig vagy regisztrálnak maguknak egy brit AppStore-fiókot, vagy megelégszenek a Spotify API-t használó MSearch klienssel.

Az új verzió folyamatosan kerül a felhasználókhoz, a cég kommunikációja szerint néhány napig eltart, mire mindenkinél megjelennek a frissítések. A hazai teljesen támogatott elérésig viszont még sokkal többet kell várni, a Spotify állítása szerint igyekszik terjeszkedni, de a szerzői jogokat védő szervezetek és a kiadók, jogdíj szabályozások dzsungele sok esetben megakadályozza őket.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról