Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 28. 10:07

Új tulajdonos kezében a Novell

Lezárult a Novell eladása, ezzel új fejezet kezdődik a 32 éve alapított patinás szoftvervállalat életében. Az új tulajdonos az Attachmate, amely több részben fogja üzemeltetni az új szerzeményt. A SUSE visszaköltözik Németországba.

Az Attachmate tegnap bejelentette, lezárta a Novell felvásárlását, a patinás szoftvercég ezzel új tulajdonoshoz és egyben magánkézbe került. Az Attachmate tavaly ősszel adott 2,2 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot a Novellre, néhány hónappal azt követően, hogy a Novell elutasította az Elliott Associates által felkínált 2 milliárd dollárt, mivel túl kevésnek találta azt.

A NetWare rabságában

Az 1983-ban alapított és a NetWare hálózati operációs rendszerrel ismertté vált vállalat sikerei a '90-es évekkel együtt a múlté lettek. A cég a 2000-es évek eleje óta dolgozik azon, hogy diverzifikálni tudjon, felvásárolta a SUSE-t, majd számos biztonsági és rendszerfelügyeleti terméket, mindezzel azonban nem tudta ellensúlyozni korábbi magpiacának zsugorodását, ahogy a NetWare végleg elvesztette jelentőségét. A Novellt híressé tevő hálózati operációs rendszert tavaly vonták ki végleg a forgalomból.

Az Attachmate jó áron jutott hozzá a Novellhez: a 2,2 milliárd dolláros tranzakcióba 450 millió dollárral beszállt a CPTN Holdings, a vételár így már csak 1,75 milliárd dollár, ha ebből levonjuk a Novell majdnem 1 milliárd dolláros készpénzállományát, akkor derül ki, mennyit fizetett valójában az Attachmate. A vállalat 750 millióért hozzájutott a Novell azonosságkezelési, biztonsági és rendszerfelügyeleti portfóliójához, valamint a második legnagyobb kereskedelmi Linux-disztribúcióhoz. Ezt az összeget a Novell átszervezésével, működésének racionalizálásával és a ballaszttól történő megszabadulással néhány év alatt kitermelheti az Attachmate.

A szabadalmi ügylet hátráltatta a felvásárlást

Az ügyletnek részét képezte egy szabadalmi megállapodás, amelynek keretében a Novell közel 900 szabadalmát adta el 450 millió dollár készpénzért a CPTN Holdings vállalatnak, amely a Microsoft, a Cisco, az EMC és az Apple tulajdonában van. A felvásárlás létrejöttét ez a megállapodás akasztotta meg, az amerikai Igazságügyi Minisztérium ugyanis hosszasan vizsgálta a Novell-CPTN szabadalmi megállapodást és végül jelentős változtatások mellett engedélyezte csak a felvásárlást.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Januárban az Open Source Initiative és a Free Software Foundation fordult az Igazságügyi Minisztériumhoz (DoJ) és a német versenyhatóságokhoz, azt kérve, hogy járjanak közben, nehogy a vállalatok között létrejövő titkos megállapodás versenyhátrányba hozza a szabad szoftvereket, például a Linuxot. A Minisztérium által módosított egyezség értelmében nem kerülhet az EMC-hez a Novell 33 virtualizációval kapcsolatos szabadalma. A DoJ emellett előírta a felek számára, hogy a Novell összes szabadalma a GNU GPLv2 és az Open Invention Network licenc alapján cseréljen gazdát - hogy ez pontosan mit jelent, egyelőre nem világos, mivel a GPLv2 szoftverlicenc, nem szabadalmi licenc.

Novell + NetIQ + SUSE

Az új tulajdonos, a Golden Gate Capital és Francisco Partners magántőkés társaságok kezében levő Attachmate Corporation két fő érdekeltsége az Attachmate, amely terminálemulációs szoftvereket fejleszt,  emellett régi szoftverek támogatására szakosodott, valamint a felügyeleti megoldásokra szakosodott NetIQ. A Novell biztonsági és rendszerfelügyeleti termékei a NetIQ-ba olvadnak bele, a SUSE Linuxszal foglalkozó részleg pedig önállósul, központja átkerült a németországi Nürnbergbe, ahol a SUSE eredetileg létrejött. A Novell mint olyan ezzel teljesen "kiürül", gyakorlatilag a NetWare-utód Open Enterprise Server és a csoportmunka-megoldások (GroupWise, Conferencing, Vibe) maradnak nála. Ezek a termékek adják jelenleg a Novell forgalmának harmadát, de gyorsan csökkenő területről van szó.

Az összeolvadás után azonnal bejelentette a távozását a Novelltől John Dragoon marketing-igazgató, aki több mint 7 éve dolgozott a vállalatnál. Valószínűleg a Novell további vezetői is rövidesen távozni fognak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról