Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 28. 10:07

Új tulajdonos kezében a Novell

Lezárult a Novell eladása, ezzel új fejezet kezdődik a 32 éve alapított patinás szoftvervállalat életében. Az új tulajdonos az Attachmate, amely több részben fogja üzemeltetni az új szerzeményt. A SUSE visszaköltözik Németországba.

Az Attachmate tegnap bejelentette, lezárta a Novell felvásárlását, a patinás szoftvercég ezzel új tulajdonoshoz és egyben magánkézbe került. Az Attachmate tavaly ősszel adott 2,2 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot a Novellre, néhány hónappal azt követően, hogy a Novell elutasította az Elliott Associates által felkínált 2 milliárd dollárt, mivel túl kevésnek találta azt.

A NetWare rabságában

Az 1983-ban alapított és a NetWare hálózati operációs rendszerrel ismertté vált vállalat sikerei a '90-es évekkel együtt a múlté lettek. A cég a 2000-es évek eleje óta dolgozik azon, hogy diverzifikálni tudjon, felvásárolta a SUSE-t, majd számos biztonsági és rendszerfelügyeleti terméket, mindezzel azonban nem tudta ellensúlyozni korábbi magpiacának zsugorodását, ahogy a NetWare végleg elvesztette jelentőségét. A Novellt híressé tevő hálózati operációs rendszert tavaly vonták ki végleg a forgalomból.

Az Attachmate jó áron jutott hozzá a Novellhez: a 2,2 milliárd dolláros tranzakcióba 450 millió dollárral beszállt a CPTN Holdings, a vételár így már csak 1,75 milliárd dollár, ha ebből levonjuk a Novell majdnem 1 milliárd dolláros készpénzállományát, akkor derül ki, mennyit fizetett valójában az Attachmate. A vállalat 750 millióért hozzájutott a Novell azonosságkezelési, biztonsági és rendszerfelügyeleti portfóliójához, valamint a második legnagyobb kereskedelmi Linux-disztribúcióhoz. Ezt az összeget a Novell átszervezésével, működésének racionalizálásával és a ballaszttól történő megszabadulással néhány év alatt kitermelheti az Attachmate.

A szabadalmi ügylet hátráltatta a felvásárlást

Az ügyletnek részét képezte egy szabadalmi megállapodás, amelynek keretében a Novell közel 900 szabadalmát adta el 450 millió dollár készpénzért a CPTN Holdings vállalatnak, amely a Microsoft, a Cisco, az EMC és az Apple tulajdonában van. A felvásárlás létrejöttét ez a megállapodás akasztotta meg, az amerikai Igazságügyi Minisztérium ugyanis hosszasan vizsgálta a Novell-CPTN szabadalmi megállapodást és végül jelentős változtatások mellett engedélyezte csak a felvásárlást.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Januárban az Open Source Initiative és a Free Software Foundation fordult az Igazságügyi Minisztériumhoz (DoJ) és a német versenyhatóságokhoz, azt kérve, hogy járjanak közben, nehogy a vállalatok között létrejövő titkos megállapodás versenyhátrányba hozza a szabad szoftvereket, például a Linuxot. A Minisztérium által módosított egyezség értelmében nem kerülhet az EMC-hez a Novell 33 virtualizációval kapcsolatos szabadalma. A DoJ emellett előírta a felek számára, hogy a Novell összes szabadalma a GNU GPLv2 és az Open Invention Network licenc alapján cseréljen gazdát - hogy ez pontosan mit jelent, egyelőre nem világos, mivel a GPLv2 szoftverlicenc, nem szabadalmi licenc.

Novell + NetIQ + SUSE

Az új tulajdonos, a Golden Gate Capital és Francisco Partners magántőkés társaságok kezében levő Attachmate Corporation két fő érdekeltsége az Attachmate, amely terminálemulációs szoftvereket fejleszt,  emellett régi szoftverek támogatására szakosodott, valamint a felügyeleti megoldásokra szakosodott NetIQ. A Novell biztonsági és rendszerfelügyeleti termékei a NetIQ-ba olvadnak bele, a SUSE Linuxszal foglalkozó részleg pedig önállósul, központja átkerült a németországi Nürnbergbe, ahol a SUSE eredetileg létrejött. A Novell mint olyan ezzel teljesen "kiürül", gyakorlatilag a NetWare-utód Open Enterprise Server és a csoportmunka-megoldások (GroupWise, Conferencing, Vibe) maradnak nála. Ezek a termékek adják jelenleg a Novell forgalmának harmadát, de gyorsan csökkenő területről van szó.

Az összeolvadás után azonnal bejelentette a távozását a Novelltől John Dragoon marketing-igazgató, aki több mint 7 éve dolgozott a vállalatnál. Valószínűleg a Novell további vezetői is rövidesen távozni fognak.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról