Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 20. 13:54

Androidra is jön a Moonlight

A Novell az asztali Linux után Androidra is elkészítené a Moonlightot, ami a Silverlight nyílt forrású implementációja. Közben a Microsoft bejelentette a Silverlight 5 bétáját, év végén jön a végleges verzió.

Silverlight a Google mobil platformján

A múlt heti MIX11 konferencián a Novell közölte, hamarosan Androidra is elkészíti a Moonlightot, és ezzel lehetővé teszi Silverlight alkalmazások futtatását a Google mobil platformján. A Moonlight alapja, a Mono áprilisban jelent meg Androidra, innen ésszerű továbblépés lenne a Moonlight elkészítése is a Google rendszerére. "A Moonlight történelmileg a Linux desktophoz kötődik" - mondta a Mono és Moonlight projektet vezető Miguel de Icaza. "Az Android az első alkalom, hogy valami mással is megpróbálkozunk a hagyományos Linux desktopon kívül. Még iOS-re sem portoltuk eddig."

Az androidos Moonlight megjelenése lehetővé tenné, hogy a Silverlightban járatos fejlesztők a meglevő tudásukat és bejáratott fejlesztői eszközeiket felhasználva a web és a Windows Phone 7 mellett a Google mobil platformjára is dolgozzanak. Hogy mikor jön az androidos Moonlight, arról de Icaza nem árult el részleteket.

A Silverlight nyílt forrású változatának, a Moonlightnak az alapja a Microsoft .Net keretrendszer nyílt forrású alternatívája, a Mono, amelyet a Novell irányítása alatt készít Miguel de Icaza és csapata. A Moonlight nagyjából két generáció lemaradással követi a Silverlightot, a februárban kiadott 4-es verzió a Silverlight 3 összes funkcióját implementálja és már tartalmaz elemeket a Silverlight 4-ből is. A Novell közleménye szerint Moonlight alatt elérhetők a Silverlight 3 API-k és a Silverlight 4 API-k egy része, beleértve a H.264 videokodeket, a renderelés hardveres gyorsítását, a 3D transzformációkat és a pixel shadereket.

Jön a Silverlight 5

A MIX11-en eközben a Microsoft bejelentette a Silverlight 5 bétáját. A Silverlight 5 egyik fő fejlesztési irányát a még jobb médialejátszás és a hardvertámogatás jelenti, megjelenik benne a hardveres videogyorsítás, amelynek révén akár egy netbook is képes lesz 1080p videót lejátszani, amennyiben megfelelő GPU-val rendelkezik, de nem csak a videók, hanem a 3D grafikák, animációk gyorsítására is használhatók a grafikus processzorok. Szintén a videolejátszást érintő fejlesztés a TrickPlay, amely lehetővé teszi egy videó sebességének módosítását (gyorsítás, lassítás) anélkül, hogy a hang magassága megváltozna.

Az alkalmazásfejlesztők számára is számos újdonságot tartogat a Silverlight 5, elsősorban az adatkötések és az MVVM (Model-View Viewmodel) területén - fontos újdonságot jelent az adatkötések (data binding) debuggolhatósága, ami gyorsítja a hibakeresést. A Silverlight-alapú üzleti alkalmazások fejlesztői annak örülhetnek, hogy megújult a szövegkezelés, tisztább és élesebb a szövegek renderelése, egyszerűen lehet több oszlopba rendezett szöveget megjeleníteni és objektumokat körbefuttatni - támogatottak az OpenType fontok is. Egy teljesen új PostScript Vector Printing API-t is kapott a platform, amely nagyobb kontrollt ad a nyomtatási feladatok felett.

A következő Silverlight-verzió már támogatni fogja a távirányítókat is, ami arra enged következtetni, hogy a Microsoftnak komoly tervei vannak vele a multimédiás eszközök, például okostévék, set-top boxok területén. A Silverlight 5 béta verziója elérhető a Microsoft weboldalán, az újdonságok részletes listáját pedig itt lehet megtalálni. A vállalat ígérete szerint a végleges verzió még 2011 vége előtt elkészül.

 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról