Szerző: Dojcsák Dániel

2011. április 19. 16:50

Nehézfém: megérkeztek az Acer tabletek

Az Acer Budapesten is bemutatta tabletgépeit, illetve szokatlan formájú okostelefonját. Az új termékektől az itthoni notebook piacon megszokott elsőség kiterjesztését várják. A forrongó tablet piacon viszont nem lesz olyan könnyű dolguk. A termékek szépek és többnyire jók is, de több kompromisszum van mindegyikben.

Az Acer 2011-es, most bemutatott tablet kínálatában egyelőre három termék jelenik meg, ebből egy Windows 7-et, a másik kettő pedig Androidot futtat. Az Iconia család tagjaira jellemző, hogy a termékek dizájnja igyekszik igényes, kifinomult lenni, követik a trendeket, hardverben és szoftverben sincsenek lemaradva a konkurensektől.

Nem összehajtható, szétszedhető

Az Iconia Tab W500 egy fura szerzet: egy slate kivitelű windowsos tabletet kapunk 10,1 hüvelyk képátlójú kijelzővel, amit egy billentyűzettel rendelkező dokkolóba lehet helyezni. Ezen kívül semmi mást nem kapunk, még egy trackpad sem fért fel, inkább a billentyűk mérete lett nagyobb, a ThinkPadekből ismerős pöcökkel lehet a kurzort mozgatni, amit az Acer Pointing Sticknek hív. Az igazán megdöbbentő meglepetés, hogy ha csatlakoztattuk a tabletet a billentyűzethez, akkor nem tudjuk mozgatni, hajtani a kijelzőt, s össze sem lehet azt csukni.

Az Acer tervezőmérnökei valószínűleg úgy gondolták, hogy a netbook és a tablet közé ékelt kategória használói a billentyűzetet sosem szeretnék magukkal vinni, vagy ha mégis, akkor majd szépen lapjával egymás mellé tuszkolják a két részt. A csatlakozó egy USB-portot és két fémrudat foglal magába egyébként, amire rá lehet csúsztatni az igen nehéz, 970 grammos tabletet a 610 grammos dokkolóra. A kettő együtt tehát 1,5 kilogramm, ami körülbelül annyi mint egy teljes értékű 12,1 hüvelykes notebook tömege.

Táblásított Windows

A gép ráadásul valóban inkább hasonlít egy teljes értékű noteszgépre, leszámítva a kivitelt. A teljesítményért 1 GHz-es az AMD C-50 processzor és a bele épített AMD Radeon HD6250 grafikus vezérlő felel, ezen felül 2 gigabyte DDR3 memóriát, egy 32 gigabyte kapacitású SSD-t, előlapi webkamerát (VGA), hátul pedig egy 1,3 megapixeles kamerát találunk. Az élvezetes hangzásról egy kéthangszórós Dolby rendszer gondoskodik, illetve Bluetooth 3.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n, USB és Ethernet  csatlakoztathatóságért.

Mivel a Windows 7 nem kifejezetten egy tablet operációs rendszer, s a felülete nagyon nem teszi kényelmessé a kapacitív kijelzőn az érintéses használatot, ezért az Acer némi módosítást hajtott végre, ujjgesztusokkal előcsalogatható gyorsmenükkel, illetve nagyítható gombokkal próbálja élhetőbbé tenni a tabletet. Sokkal jobban járunk viszont, ha asztalon tartott gépként gondolunk rá, amit alkalomadtán ki lehet vinni a kertbe filmet nézni (este), vagy ledőlhetünk vele leveleket olvasni a kanapéra.

Tegra 2, Honeycomb

A trendekbe sokkal jobban illeszkedik a másik tablet, az Iconia Tab A500. Ez egy ARM processzoros androidos tablet, ami a 10,1 hüvelykes mezőnyben indul, s első ránézésre nem is tűnik esélytelennek. Hardveresen egy szava sem lehet senkinek, az 1 GHz-es NVIDIA processzor  gondoskodik a szükséges kraftról. Belső memóriából kiviteltől függően 16 illetve 32 gigabájt kerül bele, illetve 1 gigabájt RAM. A 16:10 képarányú kapacitív érintőkijelző 1280x800 pixel felbontásra képes, de csak 262 ezer színárnyalat megjelenítésére, ami elmarad a csúcsmodellek SLCD-itől, de a bemutatón fél óra próbálgatás közben nem tűnt érezhető hátránynak. A betekintési szög (85/85) viszont már annál inkább, nem elég, hogy viszonylag gyenge fényerejű a kijelző (napos időben már rosszul látható), de forgatni sem nagyon érdemes, mert hamar csökken a kontraszt.

Cserében viszont a kijelző nagyon reszponzív, 5-10 érintési pontot is támogat, a kipróbálás alatt igen jól teljesített. A beépített 5 megapixeles kamera is vállalható, igaz elég zajos képeket csinál, de egy-egy gyors megosztandó képhez elegendő, ahogyan az előlapi 2 megapixeles kamera is megfelel videóhívásokhoz. Érzékelőkkel gazdagon felszerelték a tabletet, hozva az idén elvárható szintet: giroszkóp, gyorsulásmérő, közelségérzékelő, fényszenzor és mágneses iránytű is van benne. Ahogy az okostelefonoknál, itt is alap a Wi-Fi, a microSD bővítőhely, a Bluetooth, GPS viszont nincs benne, de van HDMI-csatlakozó és szintén a Dolby-féle kéthangszórós audiorendszer.

Divat az unibody

Az Acer megirigyelte az Apple-től és a HTC-től fémtokozást, itt is Unibody-nak keresztelt, egy lapból kivágott házat találunk. A felülete szép, enyhén szálcsiszolt, nagyon jó tapintású, nincsenek éles szélek. Viszont a gép súlyából azt lehet gondolni, hogy az Acernél nem sikerült olyan vékonyra szeletelni az anyagot mint a HTC-nél - sőt a tablet csatlakozóinál, kártyahelyeknél benézve a gépházba úgy tűnik, hogy elég szellősen van összerakva a gép, lehetett volna vékonyabb is valamivel.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Iconia fogása ettől függetlenül nagyon jó, kényelmes, leszámítva a súlyát - hosszú ideig kézben tartva biztosan fárasztó. Kicsit zavaró még az is, hogy az Android operációs rendszernél megszokott három-négy gombot nem találjuk meg, valószínűleg a forgathatóság miatt. Így csak a kijelzőn elrejtett szoft gombokat vadászhatjuk. Megszokható, de kényelmesebb lett volna, ha a káván is helyet kap pár érintőgomb, igaz így nincs esélye annak, hogy egy alkalmazásból véletlenül menet közben lépünk ki. A gond az, hogy szándékosan is nehéz.

A kicsi kevés

A W500 tableten, illetve kisebb, 7 hüvelykes társán is Android 3.0 Honeycomb van, mindenféle extra módosítás nélkül, ahogy a Google szerette volna. Az Acer hozzáadott értéke plusz lejátszókban, alkalmazásokban nyilvánul meg, még saját widgeteket sem találtunk, bár a kézbe fogott példányok csak gyártási mintapéldányok, a szoftverük még nem végleges. A kisebb Iconia Tab A100 nagy testvérével ellentétben elsőre mellélövésnek látszik, ugyanis nagyjából a tavalyi Samsung Galaxy Tab hangulatát idézi, csak gyengébb kivitelben. Hardverileg, illetve az operációs rendszert tekintve megegyezik a 10.1 hüvelykes modellel, de a dizájn nem meggyőző. Itt már kapunk ugyan egy érintőgombot, a home-ot, ami talán még zavaróbb, mintha az sem lenne ott. Nagyon hiányzik a vissza és a menü gomb.

Az Acer három tabletgépét még egy okostelefon egészíti ki, ami Android 2.3-mal érkezik, erről egyelőre csak fotókat tudtak mutatni a cég képviselői, illetve a specifikációja ismert. Érdekessége a kijelzője, ami 21:9 képarányú, 4,8 hüvelyk képátlójú. A furcsa hosszúkás kép az Acer szerint a fiatalok kedvence lesz, de anno az LG próbálkozása ezzel a formátummal csúfos kudarcot vallott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról