Szerző: Gálffy Csaba

2011. április 19. 15:25

20 nanométernél tart az Intel-Micron flashgyártása

Miközben a versenytársak a 25 nanométeres csíkszélességgel készülő flash-memóriamodulok gyártásának bevezetésénél tartanak, az Intel és a Micron közös vállalkozása, az Intel Micron Flash Technologies már a következő generációs, 20 nanométeres lapkákat mintavételezi.

Folytatódik a pszichológiai csata a chipgyártásban, az Intel nem adja ki kezéből a vezetést, az üldözők pedig nem igazán tudnak közelebb kerülni - hosszú távon pedig a gyártástechnológiában élvezett előny piaci erőfölénnyé alakul. Az Intel és Micron bejelentése szerint már érkeznek a 20 nanométeres flashmemória mintapéldányok, ami a technológia meglehetősen fejlett állapotát jelzi: a gyárak már működnek, a következő lépés a kihozatal növelése lesz a tömegtermelés beindítása előtt.

Végre olcsóbb SSD?

A flashmemóriák felvevőpiaca iszonyatos mértékben növekedik, a korábban elsősorban a digitális fényképezőgépek és MP3-lejátszók által hajtott piacot most az okostelefonok és a médiatabletek, valamint a számítógépekbe szánt SSD-k (flash-alapú háttértárak) jelentik. Ez utóbbiak  robbanásszerű növekedés előtt állnak, a fogyasztók továbbra is az elérhető árú, megfelelő kapacitást nyújtó meghajtókat várják.

Az Intel bejelentése szerint az új technológia használatával nem csak olcsóbban, hanem nagyobb volumenben is tudja majd gyártani a memórialapkákat. A váltásnak köszönhetően így mintegy 50 százalékkal nagyobb lehet a (kapacitásban kifejezett) legyártott mennyiség. Nem csoda, hogy az előnyöket ismerve az Intel és a Micron vegyesvállalata, az IM Flash a teljes gyárhálózatát minél gyorsabb ütemben kívánja átállítani a 20 nanométeres rendszerre. Bár a tesztlapkák fizikai paramétereiről egyelőre nem adott ki adatokat az Intel, annyit közölt, hogy a kisebb csíkszélesség ellenére a lapkák tartóssága nem csökkent - ez az előző váltásoknál komoly probléma volt, amelyet az SSD-gyártók csak a meghajtó-szintű redundancia növelésével tudtak ellensúlyozni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ebben segíthet a 20 nanométeres gyártástechnológia, amelynek segítségével az elemzők szerint mintegy 33 dollárcentért állítható elő egy gigabájtnyi flash tárolókapacitás - szemben az előző generációs, 34 nanométeres lapkák 1 dollár/GB és a 25 nanométeres lapkák 0,5 dollár/GB árával. Természetesen a piaci ár ennél messze magasabb, az alacsonyabb gyártási költségek azonban erős verseny esetén gyorsan leszivárognak a fogyasztókhoz is. A szakértők szerint az év második végére komoly piaci túlkínálattal lehet majd számolni, így az Intel kedvező pozíciója a nyomott árak dominálta piacon még jobban felértékelődik.

Az Intel egy generációs előnye ugyanis azt jelenti, hogy védett az árháború veszélyétől, miközben a normális árak mellett jelentősen nagyobb profitra tesz szert, mint versenytársai. Az előny így öngerjesztő folyamat, a tőkeerős Intel ugyanis hamarabb tudja elkezdeni a következő generációs gyártás kifejlesztését, mint a vetélytársak, így az olló könnyedén kinyílhat a piacon. Hogy középtávon ehhez mit szól az EU és Amerika, nem tudni, az azonban biztos, hogy a saját memóriáját gyártó és SSD formájában forgalmazó Intelnek oda kell figyelnie az árazási stratégiáira.

Mint a gyorsvonat

A flashmemóriák gyártástechnológiája a processzorok és grafikus lapkák előtt jár, mivel a memóriákban található egyszerű áramkörök sokkal könnyebben gyárthatóak, mint a komplex logikai chipek. Az egyszerű struktúrának köszönhető az is, hogy a tesztgyártástól a tömeggyártásig jóval kevesebb idő telik el: a most demózott technológia már ez év második felében kész lesz a tömeggyártásra, az első termékek pedig még idén a polcon lehetnek. Ez látványos bizonyítása lesz az Intel fölényének - ilyen kis csíkszélességgel senki más nem gyárt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról