Szerző: Gálffy Csaba

2011. április 19. 15:25

20 nanométernél tart az Intel-Micron flashgyártása

Miközben a versenytársak a 25 nanométeres csíkszélességgel készülő flash-memóriamodulok gyártásának bevezetésénél tartanak, az Intel és a Micron közös vállalkozása, az Intel Micron Flash Technologies már a következő generációs, 20 nanométeres lapkákat mintavételezi.

Folytatódik a pszichológiai csata a chipgyártásban, az Intel nem adja ki kezéből a vezetést, az üldözők pedig nem igazán tudnak közelebb kerülni - hosszú távon pedig a gyártástechnológiában élvezett előny piaci erőfölénnyé alakul. Az Intel és Micron bejelentése szerint már érkeznek a 20 nanométeres flashmemória mintapéldányok, ami a technológia meglehetősen fejlett állapotát jelzi: a gyárak már működnek, a következő lépés a kihozatal növelése lesz a tömegtermelés beindítása előtt.

Végre olcsóbb SSD?

A flashmemóriák felvevőpiaca iszonyatos mértékben növekedik, a korábban elsősorban a digitális fényképezőgépek és MP3-lejátszók által hajtott piacot most az okostelefonok és a médiatabletek, valamint a számítógépekbe szánt SSD-k (flash-alapú háttértárak) jelentik. Ez utóbbiak  robbanásszerű növekedés előtt állnak, a fogyasztók továbbra is az elérhető árú, megfelelő kapacitást nyújtó meghajtókat várják.

Az Intel bejelentése szerint az új technológia használatával nem csak olcsóbban, hanem nagyobb volumenben is tudja majd gyártani a memórialapkákat. A váltásnak köszönhetően így mintegy 50 százalékkal nagyobb lehet a (kapacitásban kifejezett) legyártott mennyiség. Nem csoda, hogy az előnyöket ismerve az Intel és a Micron vegyesvállalata, az IM Flash a teljes gyárhálózatát minél gyorsabb ütemben kívánja átállítani a 20 nanométeres rendszerre. Bár a tesztlapkák fizikai paramétereiről egyelőre nem adott ki adatokat az Intel, annyit közölt, hogy a kisebb csíkszélesség ellenére a lapkák tartóssága nem csökkent - ez az előző váltásoknál komoly probléma volt, amelyet az SSD-gyártók csak a meghajtó-szintű redundancia növelésével tudtak ellensúlyozni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ebben segíthet a 20 nanométeres gyártástechnológia, amelynek segítségével az elemzők szerint mintegy 33 dollárcentért állítható elő egy gigabájtnyi flash tárolókapacitás - szemben az előző generációs, 34 nanométeres lapkák 1 dollár/GB és a 25 nanométeres lapkák 0,5 dollár/GB árával. Természetesen a piaci ár ennél messze magasabb, az alacsonyabb gyártási költségek azonban erős verseny esetén gyorsan leszivárognak a fogyasztókhoz is. A szakértők szerint az év második végére komoly piaci túlkínálattal lehet majd számolni, így az Intel kedvező pozíciója a nyomott árak dominálta piacon még jobban felértékelődik.

Az Intel egy generációs előnye ugyanis azt jelenti, hogy védett az árháború veszélyétől, miközben a normális árak mellett jelentősen nagyobb profitra tesz szert, mint versenytársai. Az előny így öngerjesztő folyamat, a tőkeerős Intel ugyanis hamarabb tudja elkezdeni a következő generációs gyártás kifejlesztését, mint a vetélytársak, így az olló könnyedén kinyílhat a piacon. Hogy középtávon ehhez mit szól az EU és Amerika, nem tudni, az azonban biztos, hogy a saját memóriáját gyártó és SSD formájában forgalmazó Intelnek oda kell figyelnie az árazási stratégiáira.

Mint a gyorsvonat

A flashmemóriák gyártástechnológiája a processzorok és grafikus lapkák előtt jár, mivel a memóriákban található egyszerű áramkörök sokkal könnyebben gyárthatóak, mint a komplex logikai chipek. Az egyszerű struktúrának köszönhető az is, hogy a tesztgyártástól a tömeggyártásig jóval kevesebb idő telik el: a most demózott technológia már ez év második felében kész lesz a tömeggyártásra, az első termékek pedig még idén a polcon lehetnek. Ez látványos bizonyítása lesz az Intel fölényének - ilyen kis csíkszélességgel senki más nem gyárt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról