Szerző: Dojcsák Dániel

2011. április 18. 12:42

Eladta merevlemez-üzletágát a Samsung

A Wall Street Journal értesülései szerint a Samsung megválna veszteséges merevlemezgyártó üzletágától, s a befolyó pénzt a jelenleg növekvő ágazatokba fektetné. Hivatalosan senki nem erősítette még meg, de a források szerint a Seagate lehet a vevő.

A Samsung 1,5 milliárd dollárért adna túl a merevlemez-üzletágán, de egy szöuli forrás szerint már egymilliárd dollár környékén is megköttethet az üzlet. A potenciális vevő az informátor szerint a világ második legnagyobb merevlemez-gyártója, a Seagate Technology lehet. A világ legnagyobb memória- és LCD-gyártójaként a Samsung új területekre is szeretne betörni, ehhez viszont szüksége van tőkére, amit a nem jövedelmező merevlemez üzletágból képes lenne előteremteni.

A HDD már a múlt

Februárban a dél-koreai cég azt jelentette be, hogy az amerikai Quintiles Transnational biogyógyszerészeti céggel közös vállalkozásba is kezdene, ami része lenne a cég a fogyasztói elektronika világából való kilépésének, terjeszkedésének. A Samsung kimondottan lakossági felhasználásra gyárt merevlemezeket, minimális az érintettsége a drágább, nagyobb nyereséget termelő vállalati diszkek területén. A lakossági berendezésekből a mágneses elven működő meghajtókat azonban egyre inkább kiszorítják a flash memóriák, amelyeknek a Samsung a legnagyobb gyártója a világon. Az iSuppli szerint a Samsung a HDD-piac 11 százalékát birtokolja.

Maga a merevlemez-piac továbbra is növekedés előtt áll, az IDC tavalyi előrejelzése szerint a leszállított termékek száma alapján 2014-ig négyszeres növekedés várható, azonban a piac értéke csupán néhány százalékkal bővül majd, mivel a legdrágábban értékesíthető vállalati meghajtókat sok helyen SSD-k váltják ki.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Wall Street Journal informátora szerint a Samsung HDD-részlegének eladása azért elkerülhetetlen, mert a stratégiai sikerekben nincs szerepe, a Samsung nem vezetője a területnek, ráadásul folyamatosan pénzt veszít. Múlt hónapban a Western Digital állapodott meg a Hitachi-val, hogy átveszi a merevlemezgyártó üzletét, ott 4,3 milliárd dollár cserélt gazdát készpénzben és részvényekben, így létrejött egy domináns, a piac 50 százalékát ellenőrző szereplő, ami szintén nem túl ígéretes a Samsung szempontjából.

Nincs sok lehetőség

A Seagate a piac 29 százalékát birtokolta az előző negyedévben az iSuppli kutatócég felmérése szerint, így a Western Digital -  Hitachi házasság után ésszerű lenne a Seagate-nek is újra egy súlycsoportba kerülni a vetélytárssal. Richard Kugele, a Needham & Co elemzője a Wall Street Journalnak úgy vélekedett, hogy nincs egyéb vállalható alternatíva a Samsung számára, minthogy eladni a részleget a Seagate-nek, vagy egyszerűen bezárni azt. Versenyhivatali szempontból sem várható ellenkezés, ugyanis a szerverekben és vállalati környezetben használt merevlemezek piacán vezető Seagate-nek nincs sok átfedése ezen a területen a Samsunggal.

Amennyiben létrejön a tranzakció, a merevlemez-gyártók száma mindössze háromra szűkülne, a Western Digitalra, a Seagate-re és a főleg mobil diszkekben utazó Toshibára, amely 2009-ben a Fujitsu merevlemezgyártási tevékenységének akvizíciójával erősített.

[Frissítés: az ügylet azóta megköttetett, a Seagate 1,375 milliárd dollárért megvásárolta a Samsung merevlemezgyártó részlegét, a vételárból 687 millió dollárt részvényben, a fennmaradó részt pedig készpénzben fizeti ki. A hatóságok hozzájárulása esetén az ügylet az év végéig lezárul.]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról