Szerzők: Bodnár Ádám, Gálffy Csaba

2011. március 7. 16:46

A Western Digitalé a Hitachi merevlemez-részlege

Hatalmas összeget, 4,3 milliárd dollárt adott a Western Digital a Hitachi merevlemezes részlegéért. Az egyesülés nyomán a piac fele egy kézbe kerül, a WD pedig a vállalati diszkek és SSD-k piacán erősít.

Megszerezte a Western Digital a Hitachi merevlemezekkel foglalkozó Global Storage Technologies részlegét, mintegy 3,5 milliárd dollár készpénzért és 750 millió dollárnak megfelelő részvénycsomagért. Az összeget saját készpénzállományából és 2,5 milliárd dollárnyi hitelből teremtette elő a Western Digital. A részvényátruházás révén a Hitachi kezébe kerül a Western Digital mintegy tíz százaléka és két helyhez jut a merevlemez-gyártó igazgatótanácsában. A vásárlás véglegesítésére valószínűleg a harmadik negyedév során kerül majd sor, azonban mindkét cég igazgatótanácsa rábólintott már a felvásárlásra.

Új Western Digital

A létrejövő merevlemezgyártó cég, amely eladott termékek számát és a bevételt tekintve is piacelső lesz, a gyártás méretgazdaságossága illetve a kutatás-fejlesztés összevonása révén próbál majd piaci előnyökre szert tenni legnagyobb riválisával, a Seagate-tel szemben. Az új, összevont cég megtartja a Western Digital nevet, székhelye pedig a kaliforniai Irvine-ban marad, ahogy megtartják helyüket a WD-t vezető igazgatók is, kiegészülve a Hitachi GST-t eddig vezető Steve Milligannal, aki az új cég elnökeként folytatja.

A Hitachi Global Storage Technologies - nem keverendő össze a nagyvállalati tárolórendszereket gyártó és forgalmazó Hitachi Data Systemsszel - mai formáját 2003-ban nyerte el, amikor a japán vállalat 2,05 milliárd dollárért bekebelezte az IBM merevlemezgyártó részlegét. Ez a tranzakció Magyarországon is nagy port kavart, ugyanis emiatt szűnt meg a Nagy Kék merevlemezgyártási tevékenysége Székesfehérváron. A merevlemez-gyártás azonban nem bizonyult túl jól jövedelmező üzletnek, a Hitachi azért is válik meg tőle mert az elmúlt években minden erőfeszítése ellenére gondok voltak a nyereségességgel és a profit tisztító cég nem vállalta tovább a deficit finanszírozását.

A Hitachi GST megszerzésével az elsősorban a konzumer szegmensben erős Western Digital nagyot harapott a vállalati (szerver, tároló, munkaállomás) diszkek piacába, ahol a japán vállalat az eladások mintegy negyedét tartja kézben az iSuppli adatai szerint, míg a forgalom kétharmada a Seagate-é. A hagyományos, mágneses elven működő merevlemezeken kívül a Hitachi GST tavaly ősszel belépett az SSD-k piacára is és UltraStar márkanéven szerverekbe és munkaállomásokba szánt flashmemóriás meghajtókkal bővítette kínálatát.

Fele királyság

Az iSuppli piackutató becslései szerint 2011 első negyedévében mintegy 160 millió merevlemez fogy világszerte, ebből 52 millió a Western Digital, 49 millió Seagate, további 30 millió pedig Hitachi gyártmányú, vagyis a ma bejelentett tranzakció révén a Western Digital a piac mintegy felét szerzi meg. A Western Digital tavaly vette át az elsőséget a merevlemezek piacán a korábbi éllovas Seagate-től, amely évtizedeken keresztül vezette az eladásokat.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A tranzakció révén folytatódik a merevlemezpiac konszolidációja, a szereplők száma ezzel négyre apadt, a WD mellett a Seagate, a Samsung és a Toshiba gyárt még diszkeket - utóbbi két cég a piac 18 százalékát osztja fel maga között. Kérdés, hogy a legkisebb és a Hitachi GST-hez hasonlóan pénzügyi nehézségekkel küzdő  anyavállalattal rendelkező Toshiba hosszú távon fenn tud-e maradni a versenyben úgy, hogy versenyképességét  régóta rontja a japán jen erősödése.

Mivel a világon létrehozott és eltárolt digitális adattömeg mennyisége évente mintegy 60 százalékkal bővül, merevlemezekre még egy jó ideig biztosan szükség lesz. Az azonban már egyáltalán nem biztos, hogy a felső kategóriás, gyors diszkek piaca is stabil marad, mivel a teljesítménykritikus területeken a pörgő diszkek nem vehetik fel a versenyt az SSD-kkel szemben, a vállalati kategóriás meghajtók által kínált megbízhatóságot pedig kommersz SATA diszkeken szoftveres trükkökkel, az adatok redundáns tárolásával vagy éppen RAID tömbök alkalmazásával ki lehet váltani. A vállalati tárolókban is egyre inkább tendencia, hogy a gyors FC diszkeket SSD-kkel és SATA merevlemezek kombinációjával váltják ki.

A WD-Hitachi üzletet a tőzsde mindenesetre rendkívül jól fogadta, a Western Digital részvényeinek ára több mint 15 százalékkal emelkedett, ezzel a Hitachi kezébe került részvénypakett ára a névleges 750 millió dolláros értékről már 875 millió dollárra emelkedett. A Seagate részvényesei is örülnek a versenytársak összeolvadásának, a cég részvényei mintegy 13 százalékot emelkedtek a bejelentés hatására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról