Szerző: Dojcsák Dániel

2011. április 13. 12:32

A Microsoft is lefotózza Európát

Habár a Google épp visszakozni látszik a világot utcaszinten lefényképező Street View projektjéből, a Microsoft csak most kezd felébredni. Az USA után az Egyesült Királyságban is elindulnak a Microsoft fotózó autói.

A Microsoft 2009 decemberében indította el a StreetSide nevű szolgáltatását válaszul a Google Street View-ra. Azóta 56 települést sikerült lefednie az Egyesült Államok területén belül, s a Microsoft tegnap reggel hivatalosan is megerősítette, hogy a projekt átkel az óceánon és a brit városokban is elkezdődik a fotózás. Jövő hónaptól pedig a La Manche csatornán is átérnek az autók és Németországban, Franciaországban és Spanyolországban is készülnek majd 360 fokos panorámaképek.

A feldolgozással sem vár sokat a Microsoft, s a remények szerint a Bing Maps felületén már május második hetében megjelennek a brit képek, ami azt jelenti, hogy a fotózás kezdetétől számítva egy hónap telik el, míg élesedik egy-egy terület. Amennyiben ez igaz a többi országra is, akkor június-július folyamán a másik három országban is elindulhat a StreetSide.

Nem különbözik

A Microsoft által használt autók, illetve az azokban fellelhető technológia nagyon hasonlít a Google autókra, itt viszont a Microsoft logót hiába kutatja bárki, a fényképezést a cégnek a Navteq térképgyártó és navigációs cég végzi, ami egyébként a Nokia tulajdona. Az átfedés nem meglepő, s nem is kell egyből a Nokia-Microsoft okostelefonos együttműködés kiterjesztésére gondolni, egyszerűen arról van szó, hogy a Bing Maps sosem használt saját térképadatbázist, hanem kezdetektől fogva a Navteq erőforrásaira épített, mind térképekben, mind a fotók kapcsán.

A személyiségi jogi kérdésekben a Microsoftra is ugyanazok az elvek vonatkoznak, így az arcok és a rendszámok ki vannak homályosítva, bár nem olyan látványos és ízléstelen módon, ahogyan azt a Street View-ban megszokhattuk. A Microsoft a fotorealisztikus térábrázolásra a Photosynth nevű megoldásából kifejlődött technológiát használja, amivel bejárhatóvá válnak a terek, zoomolható a kép, de közben a megjelenített fotórészletek dinamikusan változnak. A Photosynth zsenialitása eredetileg is abban volt, hogy nem egyszerűen a fotók éleit illeszti össze, hanem a perspektívák elemzésével a képeket a térben helyezi el, s a részletek sokaságából készít egy összemosott panorámát. A Bing Maps nem teljesen ugyanúgy működik, mint a Photosynth, de a technológia alapja azonos. A Bing Maps a Microsoft Silverlight technológiáját használja, így használatához telepíteni kell a Silverlight plug-int, amennyiben ez még nem történt meg.

A Microsoft tanult a Google hibáiból

Az arcok és rendszámok felé a Bing Mapsben nem kerül egy kontúros homályosítás, többnyire inkább pixeles, nem jól kivehető részletekkel találkozunk, de egyes esetekben elvben fel lehetne ismerni róla embereket. Ha ugyanez a módszer marad Európában is, akkor itt biztosan akadnak majd problémák a szolgáltatással. Akkor is, ha a Microsoft Bing Maps európai felhasználói nem is a redmondi központtal, hanem a luxemburgi leányvállalattal vannak szerződéses viszonyban, így a Bing Maps-re Európában az európai jogszabályok vonatkoznak. Arc eltávolítását egyébként a Bing Maps-ben is bármikor lehet kérni, ha valaki úgy érzi, hogy kínos számára az ott szereplés.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Microsoft viszont már nem fogja elkövetni ugyanazokat a hibákat, amik miatt a Street View közellenséggé vált sokak szemében. Egyrészt a lakóövezetekre nem koncentrál majd a feltérképezés, s kizárólag a frekventált, turizmus szempontjából értékesebb és érdekesebb városi területeket fotózza majd a Navteq. Másrészt a Microsoft arra is ügyel, hogy a helymeghatározáshoz pontosításként szolgáló Wi-Fi hotspotok felderítése közben se gyűjtsön illegális adatokat, ami miatt a Google-t komolyan támadták.

Sőt, a StreetSide projekt keretében a Navteq autók egyáltalán nem vizsgálják a Wi-Fi pontokat. Egy másik projekt keretében viszont a Microsoft is szeretné a Wi-Fi adatokkal dúsítani, pontosítani a térképszolgáltatását, amihez a brit adatvédelmi hatóságoknál engedélyt kért és kapott is. Eszerint a gyűjtés során háromféle adatot lehet eltárolni, de ezen felül semmilyen, hulladéknak minősülő adatot sem menthet el a cég. A három adat pedig a MAC cím, a hálózat típusa, illetve a jelerősség. Még az SSID-t sem mentheti el a cég, hiszen az a felhasználó nevét vagy címét is tartalmazhatja, közvetett személyes adatnak is minősülhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról