:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. április 13. 10:54

Kezünkben a HTC Sensation

A HTC tegnap Londonban mutatta be első kétmagos processzorral szerelt androidos okostelefonját. A korábbi kódnevén Pyramidként ismert mobil masszív teljesítményt ígér, de egyelőre nincs mivel kihajtani belőle.

A tajvani HTC európai vezetői a londoni Bloomsbury Ballroomban tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy továbbra is nagyon büszkék a Barcelonában bemutatott 2011-es modelljeikre,  nem csak a hardverre, hanem az Androidra épített Sense felületre, illetve a mögé rakott prémium szolgáltatásokra, mint a turn-by-turn navigáció vagy az on-demand videó, illetve játékok. A jelenlegi tartalomfelhozatal és az igények alapján valójában elegendő lett volna, hogy a tavalyi lécet kicsit magasabbra rakja a cég, de a versenytársak belehajszolták a piacot a kétmagos korszakba, ebből pedig nem lehet kimaradni.

A Mobile World Congressen bemutatott modellek éléről hiányzott is egy igen erős, technológiailag előremutató zászlóshajó, amit most, két hónappal később pótolt is a HTC. A Pyramid kódnév alatt fejlesztett Sensation több szempontból is mérföldkő, de a felhasználó szintjén valójában nem sok előnyt hordoz.

A túlzások kora hardverben

A kulcsszerepben jelenleg a hardver van, ugyanis a Qualcomm MSM8260-as Snapdragon processzora két maggal és 1,2 GHz-en működik, és az Adreno grafikus gyorsítóból is egy új darab, az Adreno 220 került beépítésre. A bemutatón kirakott darabok az Android 2.3.3-as verzióját futtatták, ami elméletben azt jelenti, hogy ebben még nem is volt benne a kétmagos processzorok lehetőségeit kihasználó alkalmazások támogatása.

Ezt támasztja alá minden teszt, amit a HWSW a helyszínen a bemutatót követően lefuttatott. A szintetikus tesztekben körülbelül hozta ugyanazt az eredményt, mint a Desire S vagy az Incredible S. A Quadrant és a Linpack nem mutatott jobbat, és a JavaScript futási teljesítményt mérő Sunspider is épp csak annyival lett gyorsabb, mint amit az 1 helyett az 1,2 GHz indokol. Játékok és egyéb 3D-s alkalmazások alatt értelmezhetetlen volt a sebességkülönbség, hiszen eddig is zokszó nélkül ment mindegyik, és ha a böngészőben egy Flash tartalmakkal terhelt oldalt töltöttünk be, akkor is tökéletesen akadásmentes volt a gyors, rángatós scrollozás is. Csakúgy, mint az egymagos processzorokkal.

A megnövelt órajel, ha nem számolunk a második maggal, akkor még szűkösnek is tűnhet a nagyobb kijelzőfelbontáshoz, ugyanis az eddigi WVGA 480x800 helyett a Sensation már 540x960-as felbontásra képes 4,3 hüvelykes S-LCD kijelzőt kapott Gorilla Glass borítással. A nagyobb felbontás pixelszámban 35 százalékos növekedést jelent, ami viszont fontosabb ennél, hogy a képarány immár a hagyományos szélesvásznú 16:9, ami filmnézéskor lehet szempont.

Multimédia mindenek előtt

Az újdonság pontosan ugyanazt a 8 megapixeles dual-LED vakuval kiegészített kamerát kapta, mint az Incredible S. A telefonnal lehetséges 1080p felbontásban 30fps sebességű videók rögzítése, illetve a HTC egy instant capture funkciót is reklámozott, ami szerint az exponálás azonnal megtörténik, s soha nem maradunk le egyetlen fontos pillanatról sem. Nos, ez a képesség a bemutató mobilokban még vagy nem volt benne, vagy erős túlzás volt. Valóban gyors egymásutánban lehet fotózni vele, de azért nem volt érezhető különbség más modellekhez képest.

Belső memória szintjén is az Incredible S szintjét hozza a Sensation, azaz a felhasználó rendelkezésére valamivel több mint 1 gigabájt áll, ahová telepíthet a belső memóriában, míg a futtatáshoz 768 megabájt RAM van összesen. A Sensation támogatja természetesen a DLNA médiamegosztást az azzal kompatibilis eszközökön, lehetséges nyomtatni Wi-Fi kapcsolaton keresztül, van TV-kimenet, FM rádió, 3.0-ás Bluetooth és az összes szokásos okostelefon hardver és szenzor, ami ma már alapnak számít.

Mindezt pedig a HTC által újabban favorizált alumínium Unibody fogja össze. A kialakítás kissé különbözik a Desire S formavilágától, bár itt nem egy téglalap, hanem egy háromszög alakú részt húzhatunk le a készülék alján, ahonnan a SIM-kártyát, memóriakártyát és az akkumulátort lehet kibányászni.

Unibody: körbe fém

Kézbe fogva a HTC Sensation-t kényelmes, kellemes és elegáns, csakúgy, mint elődjei. A nagyobb kijelzőt ellensúlyozva a HTC a tokozást ismét vékonyabbra vette, így a 4 hüvelyk képátlójú Incredible S-hez (120x64x11,7) képest csak 6 milliméterrel magasabb lett, és 1,4 milliméterrel szélesebb, de 4 tized milliméterrel vékonyabb a Sensation (126,1x65,4x11,3), a mobil tömege 148 gramm. Viszonyításképp az Incredible S 135,5, a normál Desire pedig 135 grammot nyom.

Szoftver tekintetében is előrelépett a HTC, ugyanis ezzel a modellel mutatkozik be a Sense 3.0 is, amivel a tajvani cég még tovább maszatolja az Android gyökereket, és még egyedibb megjelenést és felhasználói élményt igyekszik adni a felhasználónak. Ugyan nem teljes a forradalom, de azért a Sense használók számára is sok megszokni való újdonságot tartogat az új verzió.

HTC Sense 3.0

A legelső érdekesség az aktív, konfigurálható kijelzőzár-felület, amiért már szinte sikított eddig is a felület. Ezentúl válogathatunk, hogy a telefont kézbe véve, de a képernyőzárat még nem feloldva milyen információk jelenjenek meg. A teljes képernyős lockscreen widgetek között találunk időjárást, különböző óra formátumokat, képgalériát és hír/információ gyűjtőt is. Alul pedig kiválaszthatunk négy gyakran használt programot, amik még a nyitás előtt feltűnnek ikonjukkal. A nyitás mechanizmusa is változik, az eddigi lefelé húzás helyett egy gyűrűt kell kipöckölnünk alulról középre, ha pedig a négy kiemelt program valamelyikére lenne azonnal szükségünk, akkor azok ikonját kell a gyűrűbe húzni. Ötletes megoldás, de elsőre kissé szokatlan, s már nem is olyan egyszerű, mint eddig.

A widgetek frontján további újdonságok is vannak, például a Sense egyik nagyon látványos megoldása, az időjárásnak megfelelő képernyő effektek területén. A napos, meleg, felhős, viharos, szeles, esős, havas és egyéb körülményekhez passzoló animációk sokkal szebbek, sokkal kidolgozottabbak lettek, bár némelyik már szinte a giccsbe nyúlik át. A többi egész képernyős, illetve kisebb widget között is találunk újakat, megvannak még a régi alapdarabok, mint a naptár, Friendfeed vagy épp a kedvenc kontaktok. Kapott külön widgetet az új multimédia szolgáltatás is, ahonnan filmeket azonnal indíthatunk az éppen napi ajánlások közül.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Alkalmazások szintjén egyelőre kár lenne sokat mondani, ugyanis a bemutatón lévő Sensation ROM-ok még erősen béta állapotban voltak, valószínűleg a következő egy hónapban még csiszolni fognak rajtuk, és bekerülhetnek új programok is a listába. A csiszolás rá is fér egyébként a Sense 3.0-ra, ugyanis hiába a kétmagos 1,2 GHz-es processzor és az Adreno 220 grafikus gyorsító, a widgetekkel telepakolt home screenek néha megakadtak, gyakran lassan reagáltak. A képernyőváltás metódusa is megváltozott egyébként, és az eddigi normál lapozás helyett a régen az SPB Mobile Shellből is ismert 3D-s körbe rendezés dívik itt is. A lapozásnál kiugrik térbe az adott homescreen, és ha gyorsan pörgetjük, akkor még némileg el is távolodik a nézet. Ennél talán fontosabb, hogy a HTC-s e-mail és naptárkliens fejlődött, és nem csak látványban, de funkciókban is, elméletileg gyorsul az alkalmazások indítása is, illetve a felületen és a menükben több kényelmi finomság jelent meg.

Drága játék

A HTC Sensation Európában jelenik meg elsőként és eleinte a Vodafone kínálatában lesz kapható májustól kezdve. Később a többi szolgáltatónál is feltűnhet majd, illetve kártyafüggetlenül is megvásárolható, hasonlóan a korábbi modellekhez. Árat egyelőre nem lehet tudni, de a mobil alighanem az Incredible S 140-150 ezer forintos listaára felé lesz pozicionálva, és nálunk körülbelül 180 ezer forintos indulóáron kezd majd, a szolgáltatói ajánlatokban pedig szintén az árkategóriák legfelső részébe érkezik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.