:

Szerző: Koi Tamás

2011. április 12. 09:24

Jelentős változások előtt a YouTube

Elindította élő közvetítésekre fejlesztett szolgáltatását a világ legnagyobb videomegosztó oldala, a YouTube. A jövőbeni változások hatására a Google szolgáltatása komoly riválisa lehet a lineáris tévés platformoknak.

Múlt hét végén elindította élő streaming-szolgáltatását a Google YouTube Live néven - az eddig zömében rögzített tartalmakat kínáló videomegosztó-oldal ezzel újabb lépést tett abba az irányba, hogy komoly riválisává váljon a lineáris tartalmakat közvetítő tévés platformoknak. A YouTube-on eddig is láthattak a nézők élő közvetítéseket (jellemzően koncerteket, vagy sporteseményeket), a YouTube Live azonban már külön oldalt is dedikál ezeknek az adásoknak.

Mivel bárki számára elérhető videofeltöltéssel szemben nem adhat mindenki élőben a YouTube-on keresztül, a tartalomválaszték láthatóan egyelőre meglehetősen szegényes: az első élő adások tegnap este mentek le, az egyik az indiai elsőosztályú krikettbajnokság meccsét közvetítette élőben, a másik a Stanford Egyetem egyik professzorának előadását. A Google hónapokon belül több ezer potenciális partner jelentkezésére számít, akik megfelelnek a feltételeknek a live streaming béta platformján keresztül akár mától megkezdhetik az élő műsorközvetítést.

A YouTube Live használata a legtöbb felhasználó számára teljesen magától értetődő lesz, legalábbis ezt ígéri a Google. A nézők feliratkozhatnak a kedvenc YouTube Live streaming szolgáltatójuk csatornájára, ahonnan így könnyebben elérhetik a tartalmakat, emellett a követni kívánt élő adások időpontját egyszerűen rögzíthetik a Google naptárszolgáltatásába, hogy semmiképpen se maradjanak le a közvetítésről.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A videomegosztó oldal új szolgáltatása lapértesülések szerint csak az első lépés a YouTube jelentős átalakulásának útján. A Wall Street Journal múlt héten bennfentes forrásokra hivatkozva megszellőztette, hogy az oldal komoly változások előtt áll annak érdekében, hogy erősebb konkurenciája lehessen a hagyományos műsorszóró rendszereknek (kábeltévé, műholdas tévé). A lap szerint a jövőben a YouTube-on olyan prémium csatornák jelennek meg, melyek naponta 5-10 órányi professzionálisan szerkesztett és készített tartalmat közvetítenek majd.

A lap által megkeresett szakértők szerint a Google célja a lépéssel nem elsősorban az, hogy több felhasználót szerezzen, hanem hogy a nézőket tovább tartsa az oldalon, így reklámköltők számára vonzóbb felületté válhat a YouTube.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.