:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. március 22. 18:15

Androidos alkalmazásboltot indított az Amazon

Elindult az Amazon jóvoltából egy prémium Android alkalmazás piactér, ahol már szigorú válogatás, szelektálás előzi meg a "polcra kerülést", s az Amazon ajánlórendszere gondoskodik arról, hogy még ebből a limitált kínálatból is azok a programok kerüljenek a felhasználók elé tálalva, ami számukra tényleg érdekes lesz.

A magyar felhasználók még ne örüljenek, mert akármennyire is úgy tűnik a telepítési és vásárlási folyamatok első fázisaiban, hogy végre mi is hozzájuthatunk fizetős alkalmazásokhoz, a telepítés utolsó részében, közvetlenül a letöltés elindulása előtt a vásárlást sikertelennek minősíti az Amazon és közli, hogy a mi régiónkban még nem elérhető az alkalmazás vásárlás. A helyzet annyival rosszabb mint a hivatalos Android Marketen, hogy itt még az ingyenes programok sem érhetőek el, még akkor sem, ha regisztrálunk működő bankkártyát. Igaz, a korlátozásra az Appstore indulása után néhány órával már a webes felületen is egy felirat hívja fel a figyelmet: a szolgáltatás csak az Egyesült Államokban tartózkodó ügyfelek számára elérhető.

Reményre talán okot adhat, hogy az USA-n kívül sehol, tehát sem az Egyesült Királyságban, sem Németországban, sem máshol nem aktív az Amazon Appstore, ami biztosan nem marad így, viszont az Amazon repertoárjában egyébként Magyarország is benne van.

Jobb, mint az igazi?

Az Amazon Appstore működése egyébként egyszerű: egy külön alkalmazást kell letölteni, igaz nem az Android Marketen keresztül (ennek szabályzata tiltja ugyanis a további piacterek eléréséhez használható programok feltöltését). Engedélyezni kell az androidos mobilban a külső forrásból származó programok telepítését, majd az Amazonról küldhető e-mailben vagy sms-ben található linkre kattintva már indulhat is a letöltés és telepítés. A vásárláshoz és az ingyenes alkalmazások letöltéséhez is rendelkeznünk kell “1-klikkes” fizetőeszközzel, ezt követően viszont akár webről, akár a mobilos kliensről lehet keresgetni és telepíteni. Az Amazon kliens visszaküldi a szervernek, hogy milyen mobilra van feltelepítve, így az is látszik , hogy a programok kompatibilisek-e a készülékünkkel.

A prémium kínálatban egyelőre körülbelül 3800 alkalmazás van, ami elég kevésnek tűnhet az Android Market 200 ezréhez képest, de itt látszólag nem a mennyiség, hanem éppen a válogatott minőség a cél. Ugyanúgy, ahogyan az Apple is, az Amazon is alaposan átvizsgál minden programot, mielőtt az bekerülhet a kínálatba. Annyira alapos a vizsgálat, hogy még arra is figyelnek, hogy sem a programok nevében, sem leírásában, sem a címkék között nem szerepelhet védjegy, különleges karakterek, de még olyan szavak sem, mint az “ingyenes”.

A kereskedő színre lép

Az árazási politika viszont eltér az Apple App Store és az Android Market filozófiájától is és a normál kereskedelmi elvet követi. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazások végfelhasználói árát maga az Amazon határozza meg, igaz a fejlesztő javasolhat árat. Az eladások után pedig vagy az Amazon által kalkulált vételárnak a 70, illetve a fejlesztő által javasolt árnak a 20 százalékát utalja át a kereskedő, attól függően, hogy melyik magasabb.

Az Amazon Appstore-nak van a fentieken kívül is néhány specialitása. Az egyik, hogy minden alkalmazás letöltés előtt kipróbálható a weben egy Flash környezetben megvalósított emulátor révén, így a fizetős programokhoz nem szükséges demóverzió. Az Android Marketet és az Apple App Store-t is ellepték a fizetős programok ingyenesen kipróbálható időkorlátos vagy képességekben limitált verziói, itt erre nincs szükség.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A másik érdekesség, hogy a fizetős programok közül minden nap az egyik kiválasztottat ingyen le lehet tölteni. Nem túl nagy meglepetésre a nyitásra az Amazon a Rovio Angry Birds Rio programját tette be, ami egyébként 1 dollárba kerül. Ez a módszer egy jó eszköz lesz arra, hogy folyamatosan szem előtt tartsa az Amazon Appstore-t, hisz nyilván sokan beszélnek majd arról, hogy éppen mi akciós. A letöltéshez viszont ugyanúgy fel kell telepíteni a mobilos programot és aktiválni kell a bankkártyát is, így minden ingyen letöltés egyben felkészíti a felhasználót a fizetős tranzakciókra is.

Rossz felén lakunk a világnak

A felület, a megoldások, illetve a kínálat viszont nagyon ígéretes, s annak ellenére, hogy az Android Market is jóval átláthatóbbá vált, s a biztonság kérdése is egyre jobban előtérbe kerül, s a Google már elkezdett harcolni a kommentspamek, a valótlan értékelések és a minőséget rontó egyéb tényezők ellen, még akkor is egy igazi hiánypótló dolog az Amazon Appstore. Remélhetőleg mihamarabb elérhető lesz Európában is, még az is előfordulhat, hogy hamarabb, mint a hivatalos Market fizetős része, ami a hazai felhasználókat automatikusan az amerikai kereskedelmi céghez terelné, s (a magyar piac méretéhez képest) értékes dollárokat húzna ki a Google zsebéből.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.