HWSW

Szorosabb Windows-MySQL integrációt ígér az Oracle

A közvélekedéssel szemben nem a Linux, hanem a Windows a MySQL első számú platformja, az Oracle célja pedig, hogy a fejlesztések révén életképes alternatívát kínáljon a Microsoft SQL Serverre.

Jobb Windows-integráció

Egy tegnapi webcast során az Oracle vázolta, milyen tervei vannak a MySQL adatbázis windowsos verziójával. Mivel a legtöbb MySQL-telepítés Windowson fut, a vállalat számára kiemelt fontosságú a terület, annál is inkább, mert az egyik kinyilvánított célja, hogy a MySQL-ből a Microsoft SQL Server potens versenytársát hozza létre. A MySQL már most is jelentős ügyfeleket tud elcsábítani a SQL Servertől, a rendezvényen elhangzottak szerint az egyik legnagyobb online jegyáruház, a Ticketmaster nemrég MySQL-re cserélte SQL Server front-end adatbázisait - a backend Oracle DB maradt.

A tavaly ősszel bejelentett és decemberben kiadott MySQL 5.5 egyik legfontosabb újdonsága volt a windowsos verzió teljesítménynövekedése. Egy négyprocesszoros, kétmagos szerveren futó MySQL 5.5 a SysBench tesztben [1] csak olvasási műveletek alatt ötszörös gyorsulást produkált a MySQL 5.1-hez képest Windows Server 2008-on, írás-olvasás műveletek alatt pedig akár tizenötszörös is lehet a különbség. Az Oracle szerint az adatbázis már a Microsoft operációs rendszerén is ugyanolyan gyors mint Linuxon, de a cég jelentős erőforrásokat dedikál arra, hogy a windowsos MySQL-t még tovább gyorsítsa, ennek a gyümölcse a következő 12-18 hónap során érhet be.

x"A Windows az első számú platform [...], arra fogunk koncentrálni, hogy a teljesítmény és a skálázhatóság elsőrangú legyen" - mondta tegnap Tomas Ulin, aki 2003-ban csatlakozott a MySQL-hez és jelenleg a szoftver fejlesztését irányítja az Oracle berkein belül. A MySQL tavaly került az Oracle birtokába, miután a szoftveróriás bekebelezte a Sunt, amely 2008-ban 1 milliárd dollárért vette meg a nyílt forrású adatbázissal foglalkozó céget.

Annak érdekében, hogy a MySQL reális alternatívája lehessen a SQL Servernek, nem csak a teljesítményét akarja feljebb tornázni az Oracle, hanem a Windows-integrációt is fejlesztené. Hamarosan érkezik az új windowsos telepítő béta változata, amely kényelmes grafikus interfésszel próbálja megkönnyíteni az adatbázis installálását - az Oracle azt ígéri, a jelenlegi 15 percről 4 percre rövidül a folyamat. Emellett a MySQL-t integrálni fogják a Windows authentikációs megoldásaival, az Entity keretrendszerrel, illetve jobb ODBC driver-támogatást is kap az Oracle Connector/Net soron következő 6.4-es verziójában, mondta el Ulin.

Egységes támogatás

Az Oracle a hét elején adta ki a MySQL Enterprise 5.5 frissítését. A nagyvállalati telepítésekhez ajánlott verzió a szabadon elérhető MySQL Community Editionre épül, de a konnektorokon és replikációs képességen felül a MySQL Workbenchet, valamint a MySQL Enterprise Monitort és Backupot is tartalmazza. A MySQL Enterprise Monitor, a Backup és a Workbench frissítései mellett a legfontosabb újdonságot az jelenti, hogy a MySQL Enterprise felhasználói ugyanolyan 24 órás támogatást kapnak mint amilyen az Oracle adatbázishoz jár és ezt a MyOracle Supporton keresztül is igénybe lehet venni, ami leginkább azoknak az ügyfeleknek lehet hasznos, akik MySQL és Oracle adatbázist egyaránt használnak.

A MySQL Enterprise ára a tavaly őszi módosítással 1-4 processzoros rendszerekre 5000 dollárra emelkedett évente, 5 vagy több processzoros szerver esetében pedig a duplája, azaz évi 10 ezer dollár.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] http://sysbench.sourceforge.net/
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/46322/mysql-enterprise-5-5-adatbazis-oracle-windows-sql-server.html
Író: Bodnár Ádám (bodnar.adam kukac hwsw.hu)
Dátum: 2011. március 17. 11:35
Rovat: vállalati it