Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 28. 15:42

Szerverben tűnik fel először az Intel legújabb Atomja

Az Intel Atom chipek neve összeforrt a netbookokkal, a legújabb, N570 jelű chip azonban nem egy ilyen kis méretű, olcsó hordozható PC-ben, hanem a SeaMicro masszívan párhuzamos, mégis kompakt szerverében debütál.

A kaliforniai SeaMicro tavaly júniusban robbant be a köztudatba egy Intel Atom processzorokon alapuló extrém sűrű szerverrel. Az SM10000 nevű rendszer 10U kivitelben nem kevesebb mint 512 Atomm Z530 processzort tartalmaz, mindegyikhez 2 gigabájt memória csatlakozik, a teljes fogyasztás pedig 2 kilowatt alatt marad. A berendezést elsősorban egyszerű feladatok ellátására ajánlja a SeaMicro, például levelező- vagy webszervernek. A vállalat saját bevallása szerint óriási sikert aratott az elgondolás, gyakorlatilag nem tudnak eleget gyártani az SM10000-ből.

Az első 64 bites Atom

A SeaMicro elnök-vezérigazgatója, Andrew Feldman szerint az SM10000 iránt nagy az érdeklődés, de számos cég végül azért nem vásárolt a rendszerből, mert szoftveres infrastruktúrája 64 bites, és egyszerűen nem futott volna a 32 bites Atomokon. Az SM10000-nek most megérkezett a továbbfejlesztett változata, amely SM10000-64 névre hallgat és a világon elsőként tartalmazza az Intel kétmagos, 64 bites, 1,66 GHz-es, Hyper-Threading és VT-x technológiával is ellátott Atom N570 processzorait.

A váltásnak köszönhetően az SM10000-64 gyorsabb és energiahatékonyabb az elődjénél, a kétmagos Atom N570 chipeknek köszönhetően fele annyi processzorral érhető el közel azonos teljesítmény, miközben a fogyasztás 15-17 százalékkal alacsonyabb az elődnél. Az új gépbe processzoronként 4 gigabájt memória is építhető, vagyis a memóriaigényesebb alkalmazások jobban érzik magukat és persze elfutnak a ma már sztenderdnek számító 64 bites operációs rendszerek és szoftverek is. "Az N570 a legnagyobb teljesítményű és legkisebb fogyasztású processzor" - mondta Feldman.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az SM10000 rendszerekben 8 darab Atom chip került egy kártyára, egy teljes kiépítettségű szerver pedig 64 kártyát tartalmazott. A 64 bites változat esetében 4 processzor van egy kártyán, vagyis a processzorok száma felére csökkent, de a  magszám nem változott. A trükk továbbra is a hardveres I/O virtualizáció, amely révén minden periféria lespórolható egy kártyáról. Az I/O-virtualizáció lehetővé teszi, hogy széles tartományban lehessen konfigurálni az diszkek és Ethernet kapcsolatok számát, így akár 64 darab SATA diszket és Gigabit Ethernet linket is a rendszerhez lehet rendelni.

Egyre nagyobb az igény az energiahatékony szerverekre

Jason Waxman, az Intel Data Center Group egyik vezetője szerint nincs szó arról, hogy az Atom N570 konkrétan a SeaMicro megrendelésére készült volna, de a SeaMicro és a hozzá hasonló cégek igényei egyértelműen szerepet játszottak abban, hogy az új Atom 64 bites lett. A SeaMicro vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy ARM chipeket alkalmazzon, azonban a szerverpiacon az ARM-rak nemigen vannak hagyományai, ennél fogva nem nagyon léteznek rá alkalmazások sem. Az ARM már jelezte, a szerverpiac felé terjeszkednek, a Marvell már bejelentett egy négymagos ARM processzort szerverek számára és a januári CES-en az NVIDIA is közölte, hogy "Project Denver" keretében olyan ARM-chipeket fog fejleszteni, amelyeket akár szerverekben is használni lehet.

A 64 bites Atomokkal felvértezett extrém sűrű szerver már rendelhető, listaára 148 ezer dollár, ami nagyjából 29 millió forintnak felel meg.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.