:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 28. 15:42

Szerverben tűnik fel először az Intel legújabb Atomja

Az Intel Atom chipek neve összeforrt a netbookokkal, a legújabb, N570 jelű chip azonban nem egy ilyen kis méretű, olcsó hordozható PC-ben, hanem a SeaMicro masszívan párhuzamos, mégis kompakt szerverében debütál.

A kaliforniai SeaMicro tavaly júniusban robbant be a köztudatba egy Intel Atom processzorokon alapuló extrém sűrű szerverrel. Az SM10000 nevű rendszer 10U kivitelben nem kevesebb mint 512 Atomm Z530 processzort tartalmaz, mindegyikhez 2 gigabájt memória csatlakozik, a teljes fogyasztás pedig 2 kilowatt alatt marad. A berendezést elsősorban egyszerű feladatok ellátására ajánlja a SeaMicro, például levelező- vagy webszervernek. A vállalat saját bevallása szerint óriási sikert aratott az elgondolás, gyakorlatilag nem tudnak eleget gyártani az SM10000-ből.

Az első 64 bites Atom

A SeaMicro elnök-vezérigazgatója, Andrew Feldman szerint az SM10000 iránt nagy az érdeklődés, de számos cég végül azért nem vásárolt a rendszerből, mert szoftveres infrastruktúrája 64 bites, és egyszerűen nem futott volna a 32 bites Atomokon. Az SM10000-nek most megérkezett a továbbfejlesztett változata, amely SM10000-64 névre hallgat és a világon elsőként tartalmazza az Intel kétmagos, 64 bites, 1,66 GHz-es, Hyper-Threading és VT-x technológiával is ellátott Atom N570 processzorait.

A váltásnak köszönhetően az SM10000-64 gyorsabb és energiahatékonyabb az elődjénél, a kétmagos Atom N570 chipeknek köszönhetően fele annyi processzorral érhető el közel azonos teljesítmény, miközben a fogyasztás 15-17 százalékkal alacsonyabb az elődnél. Az új gépbe processzoronként 4 gigabájt memória is építhető, vagyis a memóriaigényesebb alkalmazások jobban érzik magukat és persze elfutnak a ma már sztenderdnek számító 64 bites operációs rendszerek és szoftverek is. "Az N570 a legnagyobb teljesítményű és legkisebb fogyasztású processzor" - mondta Feldman.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az SM10000 rendszerekben 8 darab Atom chip került egy kártyára, egy teljes kiépítettségű szerver pedig 64 kártyát tartalmazott. A 64 bites változat esetében 4 processzor van egy kártyán, vagyis a processzorok száma felére csökkent, de a  magszám nem változott. A trükk továbbra is a hardveres I/O virtualizáció, amely révén minden periféria lespórolható egy kártyáról. Az I/O-virtualizáció lehetővé teszi, hogy széles tartományban lehessen konfigurálni az diszkek és Ethernet kapcsolatok számát, így akár 64 darab SATA diszket és Gigabit Ethernet linket is a rendszerhez lehet rendelni.

Egyre nagyobb az igény az energiahatékony szerverekre

Jason Waxman, az Intel Data Center Group egyik vezetője szerint nincs szó arról, hogy az Atom N570 konkrétan a SeaMicro megrendelésére készült volna, de a SeaMicro és a hozzá hasonló cégek igényei egyértelműen szerepet játszottak abban, hogy az új Atom 64 bites lett. A SeaMicro vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy ARM chipeket alkalmazzon, azonban a szerverpiacon az ARM-rak nemigen vannak hagyományai, ennél fogva nem nagyon léteznek rá alkalmazások sem. Az ARM már jelezte, a szerverpiac felé terjeszkednek, a Marvell már bejelentett egy négymagos ARM processzort szerverek számára és a januári CES-en az NVIDIA is közölte, hogy "Project Denver" keretében olyan ARM-chipeket fog fejleszteni, amelyeket akár szerverekben is használni lehet.

A 64 bites Atomokkal felvértezett extrém sűrű szerver már rendelhető, listaára 148 ezer dollár, ami nagyjából 29 millió forintnak felel meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.