Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 9. 14:13

Négymagos ARM szerverchippel jelentkezett a Marvell

Az okostelefonokban egyeduralkodónak számító ARM a szerverpiacra céloz, a Marvell piacra is dobta az első ARM szerverchipet. Később továbbiak jönnek, nagyobbak, erősebbek, potensebbek, de hogy az Intel uralmát ki tudják-e kezdeni, az kérdéses.

A Marvell tegnap bejelentette Armada XP processzorát, amely egy szerverekbe szánt, négymagos lapka. A chip érdekessége, hogy ARM architektúrára épül, amely nem nagy teljesítményével, hanem energiahatékonyságával tűnik ki.

A Marvell Armada XP még nem az ARM által szeptemberben bejelentett Cortex-A15 architektúrára épül, hanem négy darab ARMv7 magot tartalmaz, amelyeket 2 megabájt másodszintű gyorsítótár egészít ki. A lapkára került egy egycsatornás DDR2/DDR3 memóriavezérlő ECC-támogatással, négy PCI Express interfész, ugyanennyi gigabites Ethernet-port, illetve USB- és SATA-illesztők is megtalálhatók rajta. A chip órajele 1,6 GHz és erőteljes órajelkapuzást, illetve más energiahatékonysági trükköket vonultat fel annak érdekében, hogy a fogyasztása 10 watt alatt maradjon.

Az ARM feltett szándéka, hogy behatoljon a szerverpiacra, az Intel és az AMD területére, elsősorban alacsony fogyasztású chipjei segítségével. Ezeket a lapkákat, illetve a rájuk épülő szervereket valószínűleg nem a nagy adatközpontokban kell majd keresnünk, inkább beágyazott chipként teljesíthetnek majd jó szolgálatot például otthoni médiaszerverekben - maga a vállalat is "úja kategóriás mobil szerverekről" ír közleményében. A teljesítményigényes feladatok elvégzésére nem csak viszonylag kis teljesítménye miatt nem alkalmas az Armada XP, hanem azért sem mert az ARMv7 processzormagok 32 bitesek, a memóriavezérlő is egycsatornás és egyelőre nincs lehetőség többprocesszoros rendszerek építésére sem.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Ezeket a problémákat orvosolja a Cortex-A15, amely akár 1 terabájt memóriát is képes megcímezni, valamint hardveres támogatást biztosít a virtualizációhoz. A Cortex-A15 architektúrára azonban jelenleg még egyetlen gyártó sem épít chipet. A Cortex-A15 MPCore már most licencelhető, az első termékek felbukkanásáig azonban a hosszú fejlesztési idők miatt még legalább 2-3 évet várni kell még a fejlesztésekben részt vevő Samsung vagy Texas Instruments részéről is - még a megcélzott 32 és 28 nanométeres gyártástechnológiák sem állnak készen a termelésre.

Az ARM processzorokon az elterjedt szerver operációs rendszerek közül csak a Linux fut, azonban nemigen léteznek Linux/ARM szerveralkalmazások jelenleg - a Marvell kínál fejlesztői készleteket, amelyekkel az ügyfelek akár hardver nélkül is elkezdhetik a munkát alkalmazásaikon. Az ARM rövid távon aligha szállhat versenybe az Intel szerverchipjeivel, hosszú távon viszont attól kell tartania, hogy a Santa Clara-i chipgyártó hatalmas gyártástechnológiai fölényével ledolgozza hátrányát a fogyasztás terén és x86 lapkái hasonló energiafelvétel mellett jóval nagyobb teljesítményt kínálnak, sokkal kiterjedtebb szoftveres infrastruktúrával és támogatással.

a címlapról