Szerző: Bizó Dániel

2010. június 14. 13:00

Extrém sűrűségű webszerver Atom alapokon

Újabb próbálkozás látott napvilágot alternatív, a jelenlegieknél sokkal hatékonyabb webszerver architektúra elterjesztésére. Az amerikai SeaMicro a netbookokban elterjedt Intel Atom chipekre alapozva épített extrém sűrűségű szervert, automatikus terheléselosztással.

A Szilícium völgyben működő induló vállalkozás, a SeaMicro egy olyan szervert jelentett be, amely nem kevesebb mint 512 darab Atom processzort tartalmazhat. Hasonló, alacsony fogyasztású chipet felhasználó szerverrel már más is próbálkozott, de a SeaMicro alapjaitól újragondolta a szerver teljes felépítését. Az 1,6 gigahertzes, Hyper-Threadinggel ellátott Atom processzorok kompakt rendszerlapokon kaptak helyet, egyenként 2 gigabájt memória társaságában. Nyolc darab processzor kerül egy kártyára, amely tartalmazza a szükséges I/O linkeket és igény szerint lokális háttértárra csatlakozás lehetőségét. Ilyen kártyából 64 tesz ki egy rendszert.

A trükk, hogy teljes hardveres I/O-virtualizációval lényegében minden periféria lespórolható egy kártyáról, a SeaMicro szerint egy virtualizációs ASIC révén tizedére csökkenthető a szükséges alkatrészek száma. A sűrűségre jellemző, hogy a teljes, 512 processzorral integrált berendezés, amely SM10000 néven fut, 10U helyen elfér, vagyis egy szekrénybe 2048 processzort, 4096 szálat és 2-4 TB memóriát építhetünk.

A kisebb, hosszúkás chipek az Atomok, a nagyobbak a virtualizációs ASIC-ok

Az I/O-virtualizáció lehetővé teszi, hogy széles tartományban lehessen konfigurálni az diszkek és Ethernet kapcsolatok számát, így akár 64 darab SATA diszket és Gigabit Ethernet linket is a rendszerhez lehet rendelni - a rendszer beépített Ethernet switchcsel rendelkezik. A SeaMicro azt állítja, az SM10000 teljesen kulcsrakész, mint egy berendezés, csak áramellátást és hálózati kapcsolatot igényel, a szoftverréteg is maradhat a megszokott.

A saját fejlesztésű, beépített terheléselosztó másodpercenként 500 ezer layer 4 kapcsolatot (pl. TCP/IP, UDP) tud lekezelni, és 32 millió egyidejű kapcsolódást bír fenntartani 64 Gbps csúcssávszélesség mellett. A terheléselosztó arra is ügyel, hogy a processzorok terheltsége optimális energiahatékonyságot produkáljon. Az adminisztrátor egy-egy feladatra csoportokat hozhat létre és erőforrásokat rendelhet azokhoz, amelyek akár dinamikusan is változhatnak a terhelés függvényében.

Az előoldalon a diszkek láthatóak, oldalt a kártyák fele

A cég szerint a webszerverek többségében megtalálható erőteljes Xeon és Opteron processzorok nem hatékonyak eléggé az olyan primitív feladatok kiszolgálásához, mint amilyen a webes lekérések, sem helykihasználásban, sem energiahatékonyságban. A SeaMicro állítja, az SM10000 mind a fogyasztást, mind a helyfoglalást negyedére tudja redukálni - az SM10000 átlagos felvétele 2 kilowatt alatti. A júliustól megvásárolható rendszer ára 140 ezer dollárról indul, ami Európában valószínűleg mintegy 40 millió forintnak felel majd meg. A cég elsősorban az energiaköltségekkel, betáplálással és helyhiánnyal küzdő webportáloknak és hosztingcégeknek ajánlja a rendszert. A jövőbeni fejlesztési irány triviális módon az ASIC-ok és a memóriachipek konszolidációjára irányulhat, amivel tovább csökkenthető a fogyasztás, a méretek és a költség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról