Szerző: Dojcsák Dániel

2011. február 25. 13:59

Beépül a Google a Microsoft Office-ba

A Google Apps újításai az elmúlt néhány évben iránymutatóak voltak, és az eddig csak bonyolult vállalati rendszereken elérhető közös munka funkciók is kiszabadultak, így ma már a legkisebb cégek is élhetnek a lehetőséggel, a Google Apps előfizetéssel ráadásul nagyon olcsó is.

Az elmúlt években szép lassan nőtt a Google szolgáltatására előfizetők száma, de több szempont is van, ami erős visszatartó erőt jelent azoknak, akik időtlen-idők óta a Microsoft irodai szoftvercsomagjára építették fel folyamataikat. Egy ideig a Google Docs azért volt rossz választás, mert a konvertálás közben a szövegek formátuma, egyes függvények és vizuális elemek is elvesztek vagy átalakultak. Ezen a Google már túllépett, igaz például a korrektúra még mindig nem látható, amit Wordben hajtottak végre.

A mostani lépés valószínűleg végleg le akar számolni ezzel a problémával, és azoknak is használhatóvá akarja tenni a Google cloud szolgáltatását, akik nem tudnak lemondani a Microsoft Office-ról. A Google zászlójára az egyszerűség, hatékonyság és gyorsaság van feltűzve, és bizonyára sok felhasználó számára tetten érhető előny valóban az, hogy a csatolmányok küldözgetése helyett egy online térben lehet dolgozni.

A most bemutatott Google Cloud Connect felülemelkedik a kritikákon, és odaadja a közös munka, az online tárhely, az egyszerű megosztás élményét anélkül, hogy elvenné a Microsoft Office felületét. Aki rendelkezik Google fiókkal (tehát ez nem csak a Google Apps előfizetőknek elérhető), mostantól letölthet a Microsoft Office-hoz egy plug-in-t ami folyamatosan szinkronizál a cloudban lévő szerverekkel, lehetővé teszi a megosztást más felhasználókkal, erről értesítést küld és összehangolja az egyidejű szerkesztés alatt a változtatásokat.

Google az Office-ban

Akár arra is van lehetőség, hogy egyszerre ketten ugyanazt a szekciót szerkesszék, ilyenkor persze egy előre megadott szabály határozza meg, hogy kinek a változtatásai legyenek erősebbek. Ha pedig éppen valaki offline nyúl bele a közös fájlba, akkor a következő alkalommal, amikor a gépe internethez jut, akkor történik meg a frissítés. A megosztott fájlokat egy linken keresztül azonnal megnyithatjuk Word-ben, de az eddig megszokottal ellentétben nem kell elmenteni és újraküldeni a friss változást, innentől kezdve a plug-in mindent intéz. A kiegészítő működik Word, Excel és Powerpoint alatt is.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ezen felül a Google bemutatott egy 90 napos “Appsperience” fantázianevű programot (az alkalmazás és a tapasztalat szavak kombinációja), aminek keretén belül a Google arra próbálja meg az érdeklődőket tanítani, hogy a teljesen web-alapú eszközök hogyan tudják csoportok közös munkáját még hatékonyabbá tenni. Ez a termék viszont már fizetős, egy egyszeri díjért cserébe a vállalatok vásárolhatnak egy 90 napos licencet, amivel hozzáférnek az Apps-hoz (Google Docs, Google Sites és Google Cloud Connect, stb.), ezen felül pedig direkt segítséget, egyedi, testreszabott tanácsadást kapnak Google szakértőktől, plusz hozzáférhetnek az új Google Apps collaboration dashboardhoz is. A dashboard adatokat és statisztikákat szolgáltat többek közt arról, hogy a dolgozók hogyan használják ki a közös munka lehetőségeket.

Ez utóbbi szolgáltatás ajánlott ára 50-500 dolgozó közt 7 ezer dollár, 500 dolgozó feletti cégeknél pedig 15 ezer dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról