Szerző: Dojcsák Dániel

2011. február 25. 13:59

Beépül a Google a Microsoft Office-ba

A Google Apps újításai az elmúlt néhány évben iránymutatóak voltak, és az eddig csak bonyolult vállalati rendszereken elérhető közös munka funkciók is kiszabadultak, így ma már a legkisebb cégek is élhetnek a lehetőséggel, a Google Apps előfizetéssel ráadásul nagyon olcsó is.

Az elmúlt években szép lassan nőtt a Google szolgáltatására előfizetők száma, de több szempont is van, ami erős visszatartó erőt jelent azoknak, akik időtlen-idők óta a Microsoft irodai szoftvercsomagjára építették fel folyamataikat. Egy ideig a Google Docs azért volt rossz választás, mert a konvertálás közben a szövegek formátuma, egyes függvények és vizuális elemek is elvesztek vagy átalakultak. Ezen a Google már túllépett, igaz például a korrektúra még mindig nem látható, amit Wordben hajtottak végre.

A mostani lépés valószínűleg végleg le akar számolni ezzel a problémával, és azoknak is használhatóvá akarja tenni a Google cloud szolgáltatását, akik nem tudnak lemondani a Microsoft Office-ról. A Google zászlójára az egyszerűség, hatékonyság és gyorsaság van feltűzve, és bizonyára sok felhasználó számára tetten érhető előny valóban az, hogy a csatolmányok küldözgetése helyett egy online térben lehet dolgozni.

A most bemutatott Google Cloud Connect felülemelkedik a kritikákon, és odaadja a közös munka, az online tárhely, az egyszerű megosztás élményét anélkül, hogy elvenné a Microsoft Office felületét. Aki rendelkezik Google fiókkal (tehát ez nem csak a Google Apps előfizetőknek elérhető), mostantól letölthet a Microsoft Office-hoz egy plug-in-t ami folyamatosan szinkronizál a cloudban lévő szerverekkel, lehetővé teszi a megosztást más felhasználókkal, erről értesítést küld és összehangolja az egyidejű szerkesztés alatt a változtatásokat.

Google az Office-ban

Akár arra is van lehetőség, hogy egyszerre ketten ugyanazt a szekciót szerkesszék, ilyenkor persze egy előre megadott szabály határozza meg, hogy kinek a változtatásai legyenek erősebbek. Ha pedig éppen valaki offline nyúl bele a közös fájlba, akkor a következő alkalommal, amikor a gépe internethez jut, akkor történik meg a frissítés. A megosztott fájlokat egy linken keresztül azonnal megnyithatjuk Word-ben, de az eddig megszokottal ellentétben nem kell elmenteni és újraküldeni a friss változást, innentől kezdve a plug-in mindent intéz. A kiegészítő működik Word, Excel és Powerpoint alatt is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ezen felül a Google bemutatott egy 90 napos “Appsperience” fantázianevű programot (az alkalmazás és a tapasztalat szavak kombinációja), aminek keretén belül a Google arra próbálja meg az érdeklődőket tanítani, hogy a teljesen web-alapú eszközök hogyan tudják csoportok közös munkáját még hatékonyabbá tenni. Ez a termék viszont már fizetős, egy egyszeri díjért cserébe a vállalatok vásárolhatnak egy 90 napos licencet, amivel hozzáférnek az Apps-hoz (Google Docs, Google Sites és Google Cloud Connect, stb.), ezen felül pedig direkt segítséget, egyedi, testreszabott tanácsadást kapnak Google szakértőktől, plusz hozzáférhetnek az új Google Apps collaboration dashboardhoz is. A dashboard adatokat és statisztikákat szolgáltat többek közt arról, hogy a dolgozók hogyan használják ki a közös munka lehetőségeket.

Ez utóbbi szolgáltatás ajánlott ára 50-500 dolgozó közt 7 ezer dollár, 500 dolgozó feletti cégeknél pedig 15 ezer dollár.

a címlapról