Szerző: Dojcsák Dániel

2011. február 23. 11:29

Hadat üzent a Google a Facebooknak

A Google tegnap éjjel kiadott egy frissítést a Nexus S, illetve a Nexus One mobilokhoz, amiben egyszerűen elvette a felhasználóktól az integrált Facebook kontakt lista szinkronizáció lehetőségét. Korábban is volt feszültség a két cég között ilyen témában, de ez már háború.

A két említett eszközön felül a Google közleménye szerint minden jövőbeni vezető Google által jegyzett androidos mobilra igaz lesz az, hogy a továbbiakban nem támogatja az integrált Facebook szinkronizációt. A magyarázat pedig az, hogy a Facebook letiltotta a Google felé irányuló kontakt információ áramlást, és a Google nem szeretné a felhasználókban az adatok mozgathatóságának hamis képét kelteni.

"Továbbra is hiszünk az viszonosság elvében, ami egy fontos lépés lenne az igazi adat liberalizáció irányába. Bátorítunk is más weboldalakat és alkalmazásfejlesztőket, hogy engedélyezzék felhasználóiknak a kontaktadatok exportálását" - írja a Google. Ezzel szemben a Facebook ugyan használja az Android kontakt API-t ahhoz, hogy szinkronizálja az információkat, neveket, telefonszámokat, de visszafelé nem engedi ugyanezt.

A felhasználók hátán vágják a fát

A lépés elsőre a felhasználók elleni támadásnak tűnhet, de valójában egy látványos tiltakozás az ellen, hogy a Facebook kitartóan ellenzi a felhasználó külön eseti engedélye nélküli kontaktszinkronizációt. A Facebook ezt a saját felhasználóinak védelmeként kommunikálja, miközben tucatnyi más szolgáltatóhoz fejlesztett eszközt ugyanerre, csak épp ellenkező irányban. A Facebook látványosan szívja magába a felhasználói adatokat, és a megszerzett hálózatát igyekszik tűzzel-vassal védeni, esélyt sem adva arra, hogy esetleg más szolgáltató felé lehessen tőle kivinni adatokat.

Az elvi harc a Google és a Facebook között hónapok óta tart, amiből jól látni, hogy a Google legnagyobb szívfájdalma az, hogy nincs jelentős közösségi hálózata, így a meglévő felhasználói adatait nem tudja kiegészíteni az értékes kapcsolati hálóból nyert információkkal. A gyanú szerint a Google számára azért ennyire kritikus a kérdés, mert jelenleg a hirdetési célzásban versenyhátrányt szenved amiatt, hogy a Facebook a baráti kör és az egyéb aktivitások alapján is képes pontosítani a hirdetések relevanciáját.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az elvi vita áldozatai egyelőre a Nexus One és Nexus S felhasználók lesznek, de szerencsére a többi gyártó által kiadott ROM-okat egyelőre ez nem érinti. Így bizonyos szempontból első alkalommal bizonyul hátrányosnak a gyári Android támogatás és a Google közvetlen befolyása. A Facebook szinkronizáció tiltása mellett a Gingerbread 2.3.3 egyébként még elméletileg tartalmazza az NFC címkék írásának támogatását is, azaz a mobilok már nem csak olvasóként, hanem NFC hubként is üzemelhetnek a jövőben.

Lehet örülni is a Gingerbreadnek

A fentieken felül a 2.3.3 apróbb javításokat is tartalmaz még, például a sokat emlegetett SMS hibát orvosolják, illetve egy másik bosszantó problémát, a hívások közbeni véletlenszerű telefon újraindulást, ami a Nexus S-t érinti. A Gingerbreadet megkapó felhasználók a tovább csiszolt a kezelőfelületen túl egyébként már az előző verzióban örülhettek a jobb multitasking működésnek, az egyszerűbb copy-paste funkciónak, illetve a beépített VoIP támogatásnak. A már piacon lévő telefonok közül viszont még egyik sem kapta meg a frissítést, így részletes tapasztalatok még nincsenek, csak a frissen bemutatott, új modelleken és a Nexusokon lehetett eddig kipróbálni a Gingerbreadet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról