Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 14. 16:31

MWC: Medfield, nokiás részletek és Meego

Megvillantotta a Meegót és a Medfieldet az Intel, üres kézzel érkezett a Nokia és végre Európa is megkapja a Motorola Droid Pro GSM-verzióját. Ez is Barcelonában történt.

Intel: Medfield és MeeGo

Újabb pillantást vethetett a sajtó az Intel Medfield nevű lapkájára Anand Chandrasekher alelnök tegnapi bemutatóján. Mint ismeretes, a Medfield a chipgyártó tabletekbe és okostelefonokba szánt rendszerchipje, a találgatások szerint azonban problémák vannak vele, a lapka nem eléggé energiatakarékos. Erre adott csattanós választ Chandrasekher, az Intel Mobility Group vezetője, amikor felmutatott egy kifejezetten vékony androidos okostelefont, amely már Medfield-alapokon működik.

medfield

Forrás: Engadget

Az alelnök bemutatójában elmondta, hogy méréseik szerint a Medfield a legenergiatakarékosabb processzor a piacon - terhelés alatt. Ez természetesen felveti a kérdést, hogy készenléti állapotban akkor mennyire takarékos a lapka, de Chandrasekher szerint ezen a területen is több mint versenyképes az új platform. A találgatások elkerülése érdekében az Intel megerősítette, a lapka nem csak táblagépekben, hanem okostelefonokban is megtalálható lesz.

Az Intel mobilos üzletága nagyon halad a fejlesztésekkel, az MWC-n nem csak a 32 nanométeres Medfield mintapéldányok szállítását, hanem számos más, a nemrég felvásárolt Infineon-üzletág által kifejlesztett megoldást is bejelentett. Ilyen az első kompakt 2G-3G-LTE megoldás, amelyet az év második felére ígér a gyártó, a HSPA+ változatot pedig már szállítja. Az Intel az új befektetéseket is bejelentett, a chipóriás 26 millió dollárt fektetett változatos, mobilpiacon induló cégekbe.

Az Intel demózta a Nokiával közösen fejlesztett MeeGo operációs rendszer tablet kiadásának legfrissebb verzióját is. A már "alpha" állapotú szoftver egyelőre nem túl meggyőző, az Engadget beszámolója szerint semmilyen jelentős előrelépést nem lehet látni a júniusban a Computexen bemutatott verzióhoz képest. Az Intel szerint ennek az az oka, hogy a felhasználói felület helyett a szoftverarchitektúra csiszolásával voltak elfoglalva - például az egész frameworköt C++-ról a Qt részét képeső QML-re tették át - emiatt azonban csúszik a felhasználói felület véglegesítése. A beszámolók szerint az operációs rendszer egyelőre nem tűnik gyártásra érettnek, az ilyen rendszerrel szállított termékek megjelenésére így minden bizonnyal még sokat kell várni.

Üres kézzel jött a Nokia

Meglehetősen üres kézzel érkezett Barcelonába a Nokia. Az E7-es új csúcskategóriás telefonjának piacra érkezését egy hete bejelentette, azóta a cég (és a sajtó is) csak az új, Nokia-Microsoft együttműködésről beszél. A tegnap esti sajtótájékoztatón is ez volt az egyetlen téma, amelyről a Nokia vezetése beszélt, úgy tűnik, feltett szándékuk eladni a tömegeknek a döntés hátteréül szolgáló gondolatmenetet.

Stephen Elop

Stephen Elop elnök-vezérigazgató szerint a Windows Phone 7 mellett elsősorban az szól, hogy meg kívánják verni mind az Apple-t, mind a Google-t. A Nokia döntésével a csata háromszereplős lett, a Windows Phone 7 ugyanolyan releváns lett a piacon, mint a másik két platform. Ezzel, Elop elmondása szerint egy sajátos egymásrautaltság jött létre a Microsoft és a Nokia között, ezt a pozíciót pedig a finnek nem érhették volna el az Andoid platformot használva. Ugyan a Nokia fizet a redmondiaknak a szoftverért (mint használó), cserébe viszont nem kell forrásokat fordítania a szoftverfejlesztésre. Ez költségcsökkentő lépéseket feltételez a Nokia részéről - ezt sejthették a Nokia-alkalmazottak, akik pénteken tiltakozásul hazasétáltak a munkájukból.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szövetségnek azonban van egy eddig nem részletezett oldala is: a Nokia részesülni fog a készülékein keletkező hirdetési bevételekből, ez Elop szerint nem sokmilliós, hanem sokmilliárdos bevételt jelenthet középtávon a finnek számára - cserébe a Symbian feladásáért. A készülékekről beszélve Elop bejelentette, hogy "már idén" megjelennek az első Windows Phone 7-et futtató Nokiák - vagyis úgy néz ki, a munka csak a napokban kezdődött el ezeken a termékeken. Ezt támasztja alá, hogy a Nokia vezetője szerint a menedzsment döntése az együttműködésről csütörtök este született meg, így a munka még nem kezdődött el az új termékeken.

Ezek érkezéséig viszont csak a Symbian van, ezért jelentős "rövidtávú befektetésekre" készül a Nokia ezen a platformon is. Elhangzott, hogy a Nokia a Meego-Qt párost sem hagyja veszendőbe menni, azonban a keretrendszert nem integrálja a Windows Phone 7-be, a platform fragmentálását elkerülendő. A projekt azonban ettől függetlenül megy tovább, még az idén megjelenik az első meegós telefon is.

Európába jön a Motorola Pro

Végezetül egy Motorola-bejelentés: az amerikai cég áthozza Európába a Droid Prót, Motorola Pro néven. Az androidos okostelefont elsősorban üzleti felhasználóknak szánják, amolyan Blackberry-helyettesítőnek. Ennek megfelelően az Android 2.2 alapú, telefon WiFi-hotspot, a Droidból már megismert Corporate Sync és távoli törlés funkcióval, valamint IPSec VPN-integrációval érkezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról