:

Szerző: Koi Tamás

2011. január 24. 14:30

Ahol van tartalom, sikeres a 3D-s tévé

Átütő sikernek egyelőre korai lenne nevezni, de a várakozások felett teljesít Nagy-Britanniában a 3D-s tévézés. A készülékek jól fogynak, ami ezúttal nem a gyártókat, sokkal inkább a helyi tartalomszolgáltatókat dicséri.

Az egyik legnagyobb európai műholdas tartalomszolgáltatónak számító, több országban is jelenlévő BSkyB műszaki igazgatója egy múlt heti szakmai konferencián elmondta: a szigetországban a tévék iránti kereslet és a tartalomválaszték növekedése egymást gerjesztő tényezők voltak tavaly. A 3D-s televízió bár nem lett akkora átütő siker mint várták, Nagy-Britanniában a vártnál jóval keresettebb a technológia: 2010-ben 140 ezer 3D-s tévé talált gazdára, ami majd kétszerese az előre prognosztizált mennyiségnek.

Az első 3D-s tévéadás gyakorlatilag a háromdimenziós képet megjeleníteni képes tévékészülékek piaci premierjével egyidős. Az első kísérleti adás tavaly január végén, szinte pontosan egy évvel ezelőtt zajlott, a BSkyB elejétől a végéig élőben közvetítette az Arsenal és a Manchester United egyik rangadóját. A végleges, kereskedelmi üzem április elején indult be, továbbra is elsősorban az élő sportközvetítésekre koncentrálva. A csatornán az élő meccsek mellett ismétléseket, sorozatrészeket és technológiai demókat is továbbítottak.


3D-s kamera a pálya szélén: hetente egy meccs megy 3D-ben

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A 3D-s tartalmak előállítása hiába drágább, mint a hagyományos adásoké, a jelek szerint a producerek is nyitottak az újdonságra. David Attenborough első teljes mértékben 3D-ben felvett rövidfilmje, a "Repülő szörnyek" például kevesebb mint egy év alatt jutott el az eredeti koncepciótól a sugárzásig, emellett emlékezetes volt az idei karácsony a BSkyB-előfizetőknek a 3D-ben sugárzott Avatar és a Toy Story 3 miatt is. Előbbit a 3D-s korszak egyik katalizátorának tartották, ugyanakkor máig nem jelent meg a film Blu-ray 3D-re masterelt változata.

A Sky repertoárjában a nézők jelenleg hetente két-három 3D-s élő sportközvetítést láthatnak (ebből legalább egy a Premier League valamelyik meccse), emellett az angoloknál óriási siker a darts-bajnokság 3D-s közvetítése is. A BSkyB továbbra sem kér extra előfizetési díjat a csatornáért, így minden olyan előfizető nézheti a 3D-s adást, aki megrendelte a prémium díjcsomagot, valamint a HD-s adókból álló kiegészítő csatornacsomagot - és persze rendelkezik 3D-s televízióval.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.