Szerző: Dojcsák Dániel

2011. január 10. 16:56

Repülhet a Holdra a magyar Puli

A Puli Space Technologies egy magyar kutatókból és szakemberekből álló kezdeményezés, melynek célja, hogy a Google Lunar X Prize kiírását teljesítve, új technológiák kifejlesztése révén lehetővé tegyék űrjárművek rendszeres indítását a Holdra.

A GLXP verseny szabályai szerint az a minimum 90 százalékig magánpénzből finanszírozott csapat, amelyik sikeresen juttat el egy automata egységet a Holdra és az érkezés helyétől legalább 500 métert megtesz, illetve a landolás után az előre felvett “Mooncastot”, a helyszínen rögzített 360 fokos panorámaképet és a közel valós idejű videókat eljuttatja a Földre, 20 millió dollárt kap. Amennyiben egy államilag finanszírozott projekt beelőzi a versenyzőket, akkor a díj 15 millió dollárra csökken. További 5 millió dollár üti a markát annak a csapatnak, amelyik emberi eredetű leletet fényképez vagy több mint 5 kilométert halad, túléli a holdi éjszakát, illetve vízjeget talál.

A puli egy ősi magyar pásztor- és házőrzőkutya

Ebbe a versenybe szállt be a magyar Puli Space Technologies, ami nem része a hazai űrtevékenységnek. A csapat azt a célt tűzte ki, hogy egy saját fejlesztésű leszállóegységgel és egy kereskedelmi forgalomban is kapható rakéta segítségével jutnak el a Hold felszínre. A leszállás után a robot felderíti a közeli területeket, képeket és videókat küld haza. Ehhez “mindössze” arra van szükség, hogy a projekt egy megvalósítható küldetési tervvel rendelkezzen és egy működő holdjárót sikerüljön kifejleszteni.

A megfelelő szakmai kompetenciák úgy tűnik összeálltak, hiszen jelenleg már 25 fiatal tehetséges szakember dolgozik a projekten, többségében olyanok, akik Magyarországot elhagyva, neves külföldi egyetemeken tanultak, s valós szakmai műhelyekben szedtek magukra jártasságot területükön. A történet másik oldala a pénzügyi források megszerzése: tavaly szeptemberben a Puli egy gyűjtőakciót indított, szerencsére a nevezéshez szükséges 50 ezer dolláros alap végül összejött. A kivitelezéshez természetesen sokkal több pénzre lesz szükség, s a csapat várja is a támogató cégek és magánszemélyek partnerségét.

Cél a fődíj

A cél természetesen az, hogy a nevező csapatok közül elsőként jusson fel a Holdra és nyerje el a díjat a Puli - nem a 15-20 millió dolláros összeg a legfőbb vonzerő, hanem a tudományos és üzleti világ figyelme. A Google az X Prize projekteket épp azért futtatja, mert ezzel a világ legjobb elméi nagyon gyorsan megvalósíthatják távlati terveiket is. Amelyik csapat megnyeri a Lunar X Prize díjat, az bizton számíthat a befektetők és további szakemberek bizalmára, s valószínű, hogy az egyszerű küldetés után megvalósíthatja a rendszeres utazásról szóló terveket is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Puli Space Technologies tagjai eddig szabadidejüket áldozták a küldetésre, de a sikeres nevezés után céggé kívánnak formálódni, s egy tartható üzleti modellt szeretnének beindítani. Mivel forrásnak híján vannak továbbra is, ezért a “magyar pulik” egyelőre csak a mérnöki és tudományos erejükre építhetnek. Mindeközben pedig folytatják a tudományos és laikus fórumokon az ismeretterjesztést, lelkesítést és a műszaki pálya népszerűsítését.

Ha valaki többet szeretne tudni a Puli projekt részleteiről, az eddigi történésekről, a csapat tagjairól, vagy szeretne kapcsolatba lépni velük, akkor a hivatalos weboldalon keresztül megteheti ezt.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.