Szerző: Dojcsák Dániel

2011. január 10. 16:56

Repülhet a Holdra a magyar Puli

A Puli Space Technologies egy magyar kutatókból és szakemberekből álló kezdeményezés, melynek célja, hogy a Google Lunar X Prize kiírását teljesítve, új technológiák kifejlesztése révén lehetővé tegyék űrjárművek rendszeres indítását a Holdra.

A GLXP verseny szabályai szerint az a minimum 90 százalékig magánpénzből finanszírozott csapat, amelyik sikeresen juttat el egy automata egységet a Holdra és az érkezés helyétől legalább 500 métert megtesz, illetve a landolás után az előre felvett “Mooncastot”, a helyszínen rögzített 360 fokos panorámaképet és a közel valós idejű videókat eljuttatja a Földre, 20 millió dollárt kap. Amennyiben egy államilag finanszírozott projekt beelőzi a versenyzőket, akkor a díj 15 millió dollárra csökken. További 5 millió dollár üti a markát annak a csapatnak, amelyik emberi eredetű leletet fényképez vagy több mint 5 kilométert halad, túléli a holdi éjszakát, illetve vízjeget talál.

A puli egy ősi magyar pásztor- és házőrzőkutya

Ebbe a versenybe szállt be a magyar Puli Space Technologies, ami nem része a hazai űrtevékenységnek. A csapat azt a célt tűzte ki, hogy egy saját fejlesztésű leszállóegységgel és egy kereskedelmi forgalomban is kapható rakéta segítségével jutnak el a Hold felszínre. A leszállás után a robot felderíti a közeli területeket, képeket és videókat küld haza. Ehhez “mindössze” arra van szükség, hogy a projekt egy megvalósítható küldetési tervvel rendelkezzen és egy működő holdjárót sikerüljön kifejleszteni.

A megfelelő szakmai kompetenciák úgy tűnik összeálltak, hiszen jelenleg már 25 fiatal tehetséges szakember dolgozik a projekten, többségében olyanok, akik Magyarországot elhagyva, neves külföldi egyetemeken tanultak, s valós szakmai műhelyekben szedtek magukra jártasságot területükön. A történet másik oldala a pénzügyi források megszerzése: tavaly szeptemberben a Puli egy gyűjtőakciót indított, szerencsére a nevezéshez szükséges 50 ezer dolláros alap végül összejött. A kivitelezéshez természetesen sokkal több pénzre lesz szükség, s a csapat várja is a támogató cégek és magánszemélyek partnerségét.

Cél a fődíj

A cél természetesen az, hogy a nevező csapatok közül elsőként jusson fel a Holdra és nyerje el a díjat a Puli - nem a 15-20 millió dolláros összeg a legfőbb vonzerő, hanem a tudományos és üzleti világ figyelme. A Google az X Prize projekteket épp azért futtatja, mert ezzel a világ legjobb elméi nagyon gyorsan megvalósíthatják távlati terveiket is. Amelyik csapat megnyeri a Lunar X Prize díjat, az bizton számíthat a befektetők és további szakemberek bizalmára, s valószínű, hogy az egyszerű küldetés után megvalósíthatja a rendszeres utazásról szóló terveket is.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Puli Space Technologies tagjai eddig szabadidejüket áldozták a küldetésre, de a sikeres nevezés után céggé kívánnak formálódni, s egy tartható üzleti modellt szeretnének beindítani. Mivel forrásnak híján vannak továbbra is, ezért a “magyar pulik” egyelőre csak a mérnöki és tudományos erejükre építhetnek. Mindeközben pedig folytatják a tudományos és laikus fórumokon az ismeretterjesztést, lelkesítést és a műszaki pálya népszerűsítését.

Ha valaki többet szeretne tudni a Puli projekt részleteiről, az eddigi történésekről, a csapat tagjairól, vagy szeretne kapcsolatba lépni velük, akkor a hivatalos weboldalon keresztül megteheti ezt.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.