Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Optika helyett rézkábelt használ az Intel Light Peak

Bodnár Ádám, 2011. január 10. 09:41
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Intel eredetileg 2010 végére ígérte a villámgyors Light Peak interfészt használó eszközök piaci premierjét. Ez a mai napig várat magára, de David "Dadi" Perlmutter, az Intel Architecture Group vezére szerint már nem sokáig.

2009-ben mutatkozott be a nagyközönség előtt a Light Peak technológia, amely a jelenleginél egy nagyságrenddel gyorsabb kommunikációt tesz lehetővé egy PC és annak perifériái között.Az Intel Developer Forumon a vállalat egy 10 Gbps sebességű Light Peak összeköttetést demózott 30 méteres kábelen, de ahogy a technológia fejlődik és a gyártás olcsóbbá válik, akár 40 vagy 100 Gbps sebesség is elérhető az Intel szerint.

Perlmutter egy interjúban elmondta, a Light Peak neve ellenére kezdetben optikai összeköttetés helyett szokványos rézvezetékeket használnak majd. "A réz sokkal jobbnak bizonyult annál amit gondoltunk. Az optika új technológia, ami sokkal drágább" - fogalmazott Perlmutter, aki szerint a mai felhasználási területek túlnyomó többségén a rézkábel is megfelelő sávszélességet nyújt. Perlmutter nem tudta megmondani, mikor érkeznek a piacra az első, Light Peaket használó eszközök, mivel ez az eszközgyártókon múlik. Egyes pletykák szerint az Apple lesz az első nagy PC-gyártó, amely Light Peak interfészt tartalmazó gépekkel jelentkezik, a korábbi demók során is Apple PC-ket használt az Intel.

A Light Peak csak egy fizikai réteg, amelyre tetszőleges protokoll ráültethető (pl. HDMI, Ethernet, SATA, FireWire, USB), így az optikai összeköttetés használható lenne nagyfelbontású videó és térhatású hang átvitelére például egy PC és egy tévé között, csatlakoztathatók nagy sávszélességet igénylő perifériák (adattárolás, videodigitalizálás), kiváltható lenne vele a hálózati kábel is. Perlmutter úgy véli, a mai PC-k egyik fontos kényelmi problémája, hogy a sokféle periféria kapcsolásához sokféle kábelre van szükség, ezeket idővel mind felválthatná a Light Peak.

A Light Peaket az Intel az USB 3.0 utódjának szánja, de minden esély megvan arra, hogy ne kövesse, hanem teljesen le is váltsa a hányattatott sorsú technológiát. Az USB 3.0 szabványt 2008 novemberében véglegesítették, de a mai napig nem terjedt el tömegesen, az Intel chipkészletei hivatalosan nem is támogatják. Az optikai technológián alapuló, de a visszamenőleges kompatibilitás megőrzése érdekében hagyományos rézvezetéket is alkalmazó USB 3.0 előnye a Light Peakkel szemben, hogy képes külső perifériákat (pl. merevlemezeket) táplálni, ráadásul visszamenőleges kompatibilitást is biztosít a korábbi generációs USB-s eszközök számára.

Az adatközpontokban a legnagyobb sávszélességű összeköttetések már régóta optikai alapokra épülnek, az Intel által demózott Light Peak pedig otthoni környezetbe, a PC-k világába is elvinné az optikai technológiát. Az Intel várakozásai szerint az optikai összeköttetéshez szükséges alkatrészeket az évtized végére annyira le lehet kicsinyíteni, hogy nem csak számítógépeke és perifériákat, hanem akár közvetlenül a chipeket is össze lehet majd így kapcsolni, de a távlati cél az, hogy egy chipen belül is optikai kommunikációs váltsa fel a rézvezetékeket.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.