Szerző: Dojcsák Dániel

2011. január 6. 13:35

Sony Ericsson Xperia Arc: egyből az élre áll

A Sony Ericsson végre időben és megfelelő frissességű Androiddal szerelt Xperia modellt dob piacra. Az Arc egyszerre szexi és okos.

A Sony Ericsson Arc igen pozitív képet fest az idei év okostelefon-felhozataláról, ha már az első hónapban ilyen erősen indít a piac, akkor év közepére a tavalyihoz hasonló tűzijáték várható. A svéd-japán konszern eddig azzal bélyegezte meg az Xperia sorozatát, hogy hosszú késések után és elavult operációsrendszer-verzióval és gyenge szoftverrel dobott piacra egyébként jól kinéző, jó felszereltségű és robusztus hardvert. Ennek remélhetőleg vége, s a Sony Ericsson is csatlakozhat az Android expressz első osztályán utazókhoz.

Csábító paraméterek

A Google Nexus S után ez a második olyan, Gingerbreaddel induló mobil, ami hajlított felületekkel operál, de itt nem a kijelző, hanem a hátlap kapott ívet - innen származhat a név is. A mobil a legvékonyabb pontján alig 8,7 mm, ami a vaskos X10 után kifejezetten üdítő lehet. A kijelző képátlója 4,2 hüvelyk, a felbontása pedig 854x480 pixel, ami a WVGA-nál kissé szélesebb képarányt jelent. Az iPhone 4 Retina Display 960x640-es felbontásától ugyan még elmarad, de a Sony Ericssont ez nem gátolta meg abban, hogy kissé nagyzolva a Reality Display kifejezést aggassa az új kijelzőre. A szokásoshoz képest itt újdonság a Sony Bravia megjelenítési technológiája lesz, ami tisztább és szebb képet ígér, hogy pontosan hogy, majd a tesztekből kiderült. A Sony Ericsson teljesen karcmentes bevonattal látta el a mobilt, ami például a HTC-nek nem sikerült a tavalyi modelljeinél.

A készülékházon belül egy 1 GHz-es Qualcomm Snapdragon (MSM8250) processzor dolgozik, ami számítási kapacitásban és grafikus gyorsításban is elegendő erőt tartogat ahhoz, hogy a Sony Ericsson Timescape felületét megfelelő sebességgel mozgassa. A hátlapon szintén egy Sony-fejlesztés igyekszik a minőséget garantálni, mégpedig egy 8,1 megapixeles Exmor R for Mobile CMOS szenzorral épített objektív. A kamera 2,4-szeres zoomot, f/2,4 rekeszértéket, LED-vakut, arcfelismerést, geo-címkézést, képstabilizálást, zajcsökkentést és gyenge fénynél is vállalható minőséget ad a felhasználó kezébe.

Kevés belső memória

Az egyetlen már ismert gyengesége az Arcnak, hogy mindössze 512 megabájt belső memóriát kapott, ami még a HTC Desire-énél is kevesebb, így az Arc-tulajdonosok is küzdhetnek majd az SD-kártyára nem áttelepíthető programok miatt a kevés szabad hely problémával. A Nexus S-szel ellentétben itt viszont van SD-kártyahely, s a dobozban a tulajdonosok egy 8 GByte-os kártyát találnak egyből.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Arról nem esett szó eddig, hogy az Adobe Flash 10.1 támogatott lesz-e, de feltételezhetően igen, viszont a Sony Ericsson hagyományoknak megfelelően a multimédia és a játék erőssége lesz ennek a készüléknek is. Többek közt az 1080p HD videótámogatással, a 720p videófelvétellel, 3D játékokkal, PlayNow szolgáltatással, illetve a DLNA-támogatással erősít az Arc. Az üzemidő tekintetében majd a tesztek mutatnak valós képet, de az 1500 mAh-s akkumulátor egy, a csúcsmobilok terén átlagos eredményt feltételez.

Az Arc két színben, kékben és szürkében vásárolható meg, elsőként Japánban a következő hónaptól, illetve világszerte még az első negyedév során. Árakról, illetve szolgáltatói együttműködésekről még nem esett szó, de valószínűleg ezen a téren a korábbi Xperia-gyakorlat érvényesül majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról