Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Miniatűr SSD-vel állt elő az Intel

Bodnár Ádám, 2010. december 30. 09:51
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Kis méretű SSD-ket mutatott be az Intel, amelyet leginkább ultrahordozható noteszgépekbe, tabletekbe szán, de természetesen bármilyen eszközbe beépíthetők, akár szórakoztató-elektronikai berendezésekben is találkozhatunk majd velük.

hirdetés

Az Intel SSD 310 meghajtók 40 és 80 gigabájtos kivitelben érhetők el, a szállítások már meg is kezdődtek, az egységek listaára ezer darabos rendelés esetén 99, illetve 179 dollár. A vállalat állítása szerint a 310-es sorozatú meghajtók az X25 sorozat teljesítményét hozzák, azonban lényegesebb kisebb kivitelben: az 51x30x5 milliméteres méret mindössze nyolcada egy 2,5" notebook-meghajtónak, az egység tömege pedig csupán 10 gramm.

Az új SSD-kbe ugyanazok a 34 nanométeres NAND flash memóriachipek kerülnek, amelyek az Intel jelenleg megvásárolható X25-M sorozatú SSD-iben működnek. Az Intel által nyilvánosságra hozott információk alapján valószínűsíthető, hogy a 40 gigabájtos verzió az X25-V miniatürizált változata, ez csak ötcsatornás vezérlővel rendelkezik, a 80 gigabájtos változat pedig a 80 gigabájtos X25-M SSD-nek felel meg, amely tízcsatornás kontrollerrel rendelkezik.

A 40 és 80 gigabájtos Intel SSD 310 közötti teljesítménykülönbség elsősorban íráskor jelentkezik, a 40 gigabájtos fele akkora sebességre (35 MBps) képes mint a 80 gigabájtos SSD. Olvasásnál a különbség sokkal kisebb, a nagyobb kapacitású meghajtó 200 MBps szekvenciális olvasási teljesítményével szemben 170 MBps-t tud felmutatni a kisebbik SSD. A 310-es sorozatú SSD-k nem SATA, hanem mSATA interfésszel rendelkeznek, amire a kompakt méret miatt van szükség.

Az új SSD-ket alkalmazza 2011-ben érkező ThinkPadjeiben a Lenovo. A notebook-gyártó szerint az SSD-k elég picik ahhoz, hogy mellettük egy hagyományos 2,5" merevlemez is helyet kaphasson a gépházban, így az operációs rendszer kerülhet a gyors flash meghajtóra, az adatok számára pedig rendelkezésre áll a mágneses adattároló nagy kapacitása.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.