Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 27. 13:33

Megerősítette a Microsoft az IE kritikus sebezhetőségét

A Microsoft karácsony előtt megerősítette, kritikus sebezhetőség van az Internet Explorerben, amely távoli kódfuttatásra ad lehetőséget. A hiba súlyossága azonban nem indokolja soron kívüli javítás kiadását.

December 22-én ismerte be a Microsoft, hogy távoli kódfuttatást lehetővé tevő biztonsági rés van az Internet Explorer jelenleg támogatott összes verziójában (6, 7, 8), azonban egyelőre nincs információja olyan támadásokról, amelyek ezt a sérülékenységet vennék célba, csupán mintakódok léteznek.

A hibára december elején hívták fel a figyelmet biztonsági cégek, miután a sebezhetőséget kihasználó példakódok felkerültek a Full Disclosure biztonsági levelezőlistára. A VUPEN Security szerint a probléma oka, hogy mshtml.dll könyvtár hibásan dolgozza fel a CSS @import szabályokat. A sérülékenység távoli kódfuttatást tesz lehetővé, a támadók saját kódjukat csempészhetik az áldozat gépére, adatokat tulajdoníthatnak el vagy törölhetnek, kártevőket telepíthetnek vagy a gépet további támadások indítására használhatják.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Windows Vistában, illetve a Windows 7-ben levő "Protected mode" az operációs rendszer többi részétől elválasztva futtatja az Internet Explorert, így ha a támadó le is futtatja kódját, rendszerfájlokhoz vagy rendszerbeállításokhoz nem tud hozzáférni. A Microsoft igyekezett hangsúlyozni, hogy a sikeres támadáshoz az áldozatokat a támadó kódot tartalmazó weboldalra kell csábítani, vagyis a távoli kódfuttatáshoz a technika mellett social engineeringre, vagyis a felhasználók megtévesztésére is szükség van.

A Microsoft Security Response Center blogban olvashatók szerint a vállalat egyelőre nem ítéli olyan súlyosnak a helyzetet, amely rendkívüli javítás kiadását indokolná. A Microsoft következő frissítőkeddje 2011. január 11-én lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról