:

Szerző: Bizó Dániel

2010. december 16. 12:31

Friss tőkeinjekcióval erősödik a Twitter

A Twitter sikeresen vont be 200 millió dollár friss kockázati tőkét működése finanszírozásába, így időt nyert egy működőképes üzleti modell kidolgozásához. A tőkebevonás egyúttal elhalasztja a cég tőzsdére vonulásának idejét is.

A 140 karakteres üzenetekkel világsikert arató mikroblog-szolgáltatásba a Szilícium-völgyben ismert magántőkés kockázati befektető cég, a Kleiner Perkins Caufiled & Byers (KPCB) invesztált 150 millió dollárt, értesült a Wall Street Journal holdudvarához tartozó All Things D professzionális dotkom üzleti blog. További 50 milliót a jelenlegi befektetők biztosítottak, a tranzakciókkal így mintegy 3,7 milliárd dollárra taksálható a Twitter, amelynek üzleti modellje és pénzgeneráló képessége továbbra sem világos.

A fejlemény jelentőségét az összes nagyságán túl az szolgáltatja, hogy a KPCB megjelenése komoly fegyvertény a Twitter számára, és jelentős stratégiai tapasztalatokat visz a cégbe. A világ egyik legrégebbi, legnagyobb, és szakmai berkekben az egyik legsikeresebbként számon tartott kockázati tőkebefektetője kifejezetten technológiailag intenzív területeken működő induló vállalkozások támogatására szakosodott. Olyan cégek sikere körül bábáskodott mint a Netscape, az Amazon, a Google, az Electronic Arts, a Compaq, a Sun Microsystems vagy a Tandem.

Az All Things D értesülései szerint a KPCB a többek közt a Facebookban is jelentős részesedést vásárló orosz Digital Sky Technologiest licitálta túl. Az ötödik születésnapjára váró Twitter eddig összesen 360 millió dollárnyi kockázati tőkét vont be. A rendkívül gyorsan növekvő cég mára több mint 350 alkalmazottal rendelkezik, és hatalmas webes forgalmat kell lekezelnie, amelyet 190 millió felhasználójának üzenetei generálnak. Az elmúlt tizenkét hónapban alatt a Twitter 25 milliárd tweetet közvetített.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Twitter bevételei jelenleg korlátozott mennyiségű hirdetésekből, valamint a Microsofttal és Google-lel kötött megállapodásokból származnak, amelyekkel azok keresője számára teszi gyorsan indexelhetővé a twitteres forgalmat.

A frissen beáramló 200 millióval érkezett két új harcedzett veterán is a cég igazgatótanácsába. Egyikük az a David Rosenblatt, aki a DoubleClick korábbi elnök-vezérigazgatója, majd a felvásárlását követően egy ideig a Google elnöke is volt, és kiterjedt ismeretekkel rendelkezik az online hirdetési piac működésével kapcsolatban.

A másik Michael McCue, az ismerősök megosztásaiból személyre szabott iPad-magazint generáló, szintén induló Flipboard vezetője, aki sikeres vállalkozóként pénzügyi és tőzsdei háttérrel érkezik, és a hírek szerint rendkívül jó kapcsolatokkal rendelkezik az üzleti világban. McCue előző vállalatát, az okostelefonos hangvezérlésre szakosodott TellMe-t nagyjából 800 millió dollárért vásárolta fel a Microsoft, így megalapozott tanácsokkal szolgálhat a cég vonzóvá tételében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.