Szerző: Dojcsák Dániel

2010. december 14. 14:11

Felperzselte a World of Warcraft a PC-s játékpiacot

A World of Warcraft világát alaposan feje tetejére állította Deathwing, a fekete sárkány, aki a Cataclysm című kiegészítővel lépett be Azeroth világába, s azon nyomban fel is perzselte azt. A lángok azonban nem csak Stormwindben csaptak fel, hanem a valóságban is, a WoW: Cataclysm minden eddigi PC-s eladási rekordot megdöntött.

Az Activision-Blizzard mostanában dicsfényben úszhat, pár hónappal ezelőtt a Call of Duty: Black Ops ért el megdöbbentő eladási számokat, az első 24 órában 5,6 millió példány talált gazdára különféle platformokon, ezzel 360 millió dolláros bevételt hozva a kiadónak, s azóta már a 9 millió darabot közelíti a forgalom.

A Cataclysm ezzel  nem tud versenyezni, hiszen kizárólag PC-n és Mac-en jelent meg, de saját ligájában minden eddigi rekordot felülmúlt, egyetlen nap alatt 3,3 millió darabot adtak el belőle. Érdekesség, hogy a WoW-kiegészítő saját elődjét taszította le a trónról, ugyanis az eddigi csúcstartó a Wrath of the Lich King volt. A megjelenést követő öt nap alatt már 650 milliós bevételt ért el a Cataclysm, amivel a Call of Duty 2: Modern Warfare rekordját döntötte meg, ami egy munkahét alatt 550 millió dollár bevételt termelt.

Booom

A Blizzard persze biztosra ment, s a december 7-i induláskor az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban, Argentínában, Chilében, Oroszországban, Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon és a délkelet-ázsiai régióban is egy napon, mindenhol helyi idő szerint éjfélkor kezdte meg az értékesítést több mint 10 ezer üzletben, a különböző országos launch partyk több mint 15 ezer rajongót láttak vendégül. Még 6 évvel az eredeti játék megjelenése után is 12 millió aktív előfizetője, játékosa van a World of Warcraftnak.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Cataclysm kapcsán a Blizzard jelentős számú visszatérőre számíthat, akik az elmúlt években már megunták a játékot, kimerültek benne. Az új kiegészítő fenekestül felforgatja az egész idáig építgetett világot, kontinenseket, s a küldetések modelljei, a területek kinézete, megjelenése is megváltozott, ami visszacsalogathatja a játékosokat. Sikerei csúcsán a World of Warcraftnak több mint 14 millió előfizetője volt, akik havi körülbelül 13 eurós előfizetési díjért cserébe lehettek jelen az MMORPG-ben.

2011 még jobb lehet

2010 vége ígéretesen alakul a játékpiacon, az elmúlt időszak visszaeső eladásait az elmúlt negyedévben több nagy durranás is felpörgette. Az Activision-Blizzard nagyágyúi mellett jól startolt a már 5,5 millió példánynál járó Gran Turismo 5, illetve a Microsoft és a Sony mozgásérzékelős rendszere, a Kinect és a Move is. Az NPD Group becslése szerint 2010-ben a globális játékpiac 18,8-19,6 milliárd dolláros bevétellel zár majd, de a 2009-es számokhoz viszonyítva még a becslés felső határán is csak stagnálna a piac. Jövőre viszont a Kinect-nek és a Move-nak köszönhetően, illetve a mobilos játékpiac erős fejlődésének köszönhetően komoly esélye van a növekedésnek.

A hazai eladásokról egyelőre nem kaptunk adatokat, de tekintve, hogy az itteni launch party és a boltok előtti tolongás is megvolt, biztosak lehetünk benne, hogy a játék magyar sikere is megvan.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról