Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 15. 11:48

Újabb taggal bővült az Intel X25-M SSD-k családja

Új taggal bővítette az X25-M flashmemóriás meghajtók családját az Intel, az eddigi 80 és 160 gigabájtos modell közé megérkezett egy 120 gigabájtos modell, amely a legjobb ár-kapacitás mutatóval rendelkezik a sorban.

Egyelőre nincs nyoma az Intel kínálatában a nyáron pletykált terméktervekben látott 300 és 600 gigabájtos otthoni SSD-knek, a vállalat az ünnepi szezon előtt egy 120 ggiabájtos modellt mutatott be, illetve csökkentette a 80 és 160 gigabájtos kapacitású X25-M meghajtók árát. A 80 gigabájtos modell ajánlott végfelhasználói ára 199 dollárra csökkent, a 160 gigabájtos változaté 415 dollárra módosult. A kettő között az arany középutat a 120 gigabájtos modell jelenti, amely 249 dolláros áron indul, vagyis a legjobb ár-kapacitás mutatóval rendelkezik.

Az árcsökkentés és az új modell bemutatása arra enged következtetni, hogy idén már nem kerülnek piacra az Intel harmadik generációs SSD-i, amelyek a februárban bejelentett 25 nanométeres NAND flash memórialapkákra épülnek. Az Intel és a Micron memóriagyártó vegyesvállalata, az IM Flash 2010 második hónapjában közölte, hogy elkezdték a 25 nanométeres csíkszélességű 64 gigabites flash chipek próbagyártását és a tömegtermelés is hamarosan indul. Akkor úgy tűnt, még az év vége előtt megjelenhetnek a korábbinál jóval alacsonyabb bitköltségű SSD-k - lehet hogy az Intel a januári CES-re tartogatja ezek bejelentését?

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az SSD-kben használt flash memóriachipek szinte teljes egészében az IM Flashtől, a Samsungtól és a Toshibától származnak, utóbbi két cég szintén idén vezeti be tömegtermelésbe 20 nanométeres osztályú gyártástechnológiáját. Néhány hete az Intel, a Samsung és a Toshiba technológiafejlesztési megállapodást jelentett be, amelynek értelmében 2016-ra 10 nanométerre szorítják le a NAND chipek csíkszélességét, jelentősen csökkentve a fajlagos előállítási költséget.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról