Szerző: Koi Tamás

2010. november 5. 13:01

Aki LTE-t akar, többet fizethet

Egyre több országban indul el kereskedelmi termékként az LTE-alapú mobilszolgáltatás, az operátorok eközben a jelek szerint igyekeznek megtalálni azt a kereskedelmi modellt, mellyel hamarabb megtérülhetnek a súlyos eurómilliárdokat felemésztő fejlesztések.

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy ez a kereskedelmi modell lényegében a vezetékes szélessávú hálózatoknál alkalmazott alapelvet fogja követni, azaz aki gyorsabb szolgáltatást, vagyis lényegében nagyobb kapacitást szeretne igénybe venni a mobilhálózaton, annak többet kell majd fizetnie cserébe. Európában a Vodafone németországi leányvállalata kezdettől fogva ezt az üzleti modellt preferálja, és lapunk friss információi szerint a T-Mobile is hajlik arra, hogy kereskedelmi LTE-szolgáltatását különböző árszinten értékesítse, az árképzés azonban nem kizárólag a letöltött adat mennyiségével számol majd.

A német T-Mobile jelenleg Brandenburg tartományban, kistérségi helyszíneken végzi az LTE technológiával kompatibilis rendszerek beüzemelését. A cég bonni központjában nekünk is módunk volt kipróbálni, mire képes a hálózat jelenleg városi környezetben, igaz, ez a rendszer még nem áll készen az éles bevetésre. A Deutsche Telekom főhadiszállásáról induló, a Rajna két partja közt ingázó mérőkocsi jól felszerelt számítástechnikai laborra hasonlít belülről, több notebookkal, érintőkijelzős vezérlőasztallal és - ami egy furgonban felettébb szokatlan látvány - IPTV vevőegységgel.

Rajna-parti LTE piknik

A rendszer lelke az a Samsung által gyártott, kissé átalakított LTE-modem, melyből két kábel vezet a kocsin elhelyezett antennákhoz - a mérnökök egyelőre így tesztelik a kültéri vételt, naponta többször megtéve az utat a Telekom két központi irodaháza közt. A teszthálózat jelenleg összesen öt LTE bázisállomásból áll Bonnban, melyek 2,6 GHz-es tartományban, 20 MHz széles frekvenciasávban üzemelnek. A szolgáltatók a nagyvárosokat, illetve a sűrűn lakott településeket várhatóan hasonló jellemzőkkel rendelkező LTE-hálózattal fedik majd le a jövőben, míg a vidéki területeken inkább a jobban terjedő, 800 vagy 900 MHz-es rádióhullámokat használják erre a célra.


A jövő ajtaja egyelőre keveseknek áll nyitva

A hálózat ezekkel a paraméterekkel cellánként akár másodpercenként 150 megabites letöltési sávszélességet is ki tud osztani, a furgonban található eszköz azonban legfeljebb 95 Mbps-t bír. Kísérőnk a mintegy húszperces út elején közölte, hogy a műszakiak éppen a minap voltak kénytelenek módosítani bizonyos frekvenciabeállításokon, így az áteresztőképesség nem éri el ezeket az értékeket a demonstráció idején (valóban nem érte el, a letöltési tesztnél "csak" 48 Mbps-t sikerült elérni). Az igazán izgalmas dolgok ezzel együtt nem a mérőkocsi hátsó, demonstrációs részén zajlanak, hanem elől. Az anyósülésen ülő kínai mérnők (a Huawei alkalmazottja) ölében lévő noteszgépen a teljes út során dőlnek be a halandó ember számára értelmezhetetlen paraméterek.

A bemutató során láthattunk gyorsan betöltődő weboldalakat (ebben az esetben nem elsősorban a letöltési sebesség, hanem az LTE esetében drasztikusan csökkentett válaszidő volt a meghatározó), élő HD-streamet, videokonferenciát, miközben kísérőnk arról is mesélt nekünk, hogy a Deutsche Telekom jelenleg csak 800 MHz-en, az úgynevezett digitális hozadék sávban építi ki az LTE-szolgáltatást egyes vidéki régiókban.

Valakinek meg kell fizetnie

A szakember hozzátette, hogy a cégnél új üzleti modellt hívtak életre az LTE-szolgáltatások kereskedelmi indulására, így a német T-Mobile is bevezeti a sávszélesség-alapú számlázást. Ilyen számlázási rendszert alkalmaz a kereskedelmi LTE-szolgáltatást szeptemberben beindító német Vodaone is: Az LTE nemcsak különálló szolgáltatás a cégnél, de jelentősen drágább is a HSPA-alapúnál. Míg 7,2 Mbps sebességű HSPA USB-s modemmel havi 40 euróért korlátlan szolgáltatást kínál a Vodafone, addig 42,5 euróért az LTE Zuhause Internet 7200S csomagban 10 gigabájtot kínál mindössze. Nem csak az adatforgalomban van ugyanakkor különbség, ezért a pénzért 7,2 Mbps sebességre korlátoz ugyanis az operátor.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Ha ennél nagyobb sebességet vagy több adatforgalmat akar az előfizető, akkor mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, 52,5 euróért már 21,6 Mbps sebességet és 15 gigabájtot kap, 72,5 euróért, vagyis 20 ezer forintért pedig 50 Mbps maximális sebességet ígér a Vodafone, 30 gigabájt adatforgalommal. Túlforgalmazás esetén 384 kbps sebességkorlátozás lép életbe. Ez merőben szokatlan az eddigi gyakorlathoz képest, ahol az operátorok nem kötötték sebességhez az egyes mobilhálózati internet csomagokat.

A német T-Mobile LTE-specifikus díjcsomagjaival kapcsolatban egyelőre semmi konkrétumot nem tudni, a cég weboldalán nem szerepel információ arról, hogy a jelenlegi tarifák mellett van-e, illetve lesz-e olyan konstrukció, mely a fenti számlázási gyakorlatot követi. Ettől függetlenül a szolgáltatók részéről logikus lépés lehet a vezetékes szélessávú szolgáltatásoknál régóta alkalmazott rendszer bevezetése, különösen abban az átmeneti időszakban, amíg az LTE-hálózatok országos kiépítése zajlik.

Lehetnek buktatói

Az új számlázási módszert a szolgáltatók részben arra alapozhatják, hogy az LTE-hálózatoknál a modemek konfigurációjakor más paramétereket, így elsősorban más hozzáférési pont címet (APN) kell megadni, mint a HSxPA-hálózatok esetében. Ezzel együtt előfordulhat, hogy egy leterhelt LTE-hálózaton kisebb sávszélesség érhető el, mint egy HSxPA cellában, hogy ezt a jelenséget hogyan tudják a fogyasztók számára kedvező módon megkerülni az operátorok, azt egyelőre nem tudni. A mobilhálózatok esetében mindemellett számos változó befolyásolhatja a sebességparamétereket, illetve ezen keresztül a valós sebességérzetet - amennyiben a szolgáltatók sávszélesség-alapú számlázást szeretnének bevezetni, kritikus fontosságú lehet, hogy ezeket megismertessék a fogyasztókkal.

Itthon egyelőre ilyen jellegű számlázási gyakorlatot tudtunkkal nem tervez bevezetni egyik szolgáltató sem, igaz, a három hazai mobilszolgáltatónál legkorábban jövőre, de inkább 2012-ben indulhat el a kereskedelmi LTE-szolgáltatás. Aligha kérdéses mindazonáltal, hogy Magyarországon is az anyacégek gyakorlatát követik majd a szolgáltatók, vagyis várható, hogy idővel a hazai T-Mobile, a Vodafone és a Telenor is átáll a sávszélesség-alapú számlázásra az adatcsomagoknál. Döbrőssy Gábor, a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese lapunknak korábban úgy nyilatkozott, hogy a Vodafone-nál még nincs napirenden a díjcsomagok átalakítása, a szakember ezzel együtt kijelentette, hogy a különbségtételre a későbbiekben "fel kell készülni", nem csak a sebességet, hanem a szolgáltatás minőségét (QOS) tekintve is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

ICQ

13

28 év után búcsúzik az ICQ

2024. május 27. 10:38

Számos tulajdonosváltás után itt az ideje annak, hogy elhagyja a terepet az egykor népszerű üzenetküldő kliens, ami idővel domaninciáját vesztette a WhatsApp és társaival szemben.